Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Καπνικά: Τι καταργείται και ποια μορφή θα πάρουν τα πακέτα; - Σε έντονη συζήτηση στην Ευρωβουλή κατέληξε η σχετική εισήγηση!

Η πρόταση οδηγίας για τα καπνικά προϊόντα, για την οποία υπήρξε έντονη συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο την Τρίτη, παραπέμπεται σε διαπραγμάτευση με τη Λιθουανική Προεδρία, μετά από πρόταση της Εισηγήτριας Λίντα Μακάβαν.

"Κερδίσαμε κάποια σημεία και χάσαμε άλλα", ανέφερε η κ. Μακάβαν κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου μετά την ψηφοφορία, απαντώντας σε ερώτηση αν είναι ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα.

Είναι, πρόσθεσε, μια καλή βάση για διαπραγμάτευση, υποδεικνύοντας ότι το χειρότερο που θα μπορούσε να είχε συμβεί θα ήταν να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στη διαδικασία.

Όσον αφορά στο θέμα χρονοδιαγραμμάτων, είπε ότι αρχίζει άμεσα η διαβούλευση μεταξύ των θεσμικών οργάνων (ΕΚ, Συμβουλίου, Επιτροπής) και εξέφρασε την προσδοκία ότι ως τα Χριστούγεννα θα ψηφιστεί η τελική οδηγία.


Η νομοθετική πρόταση οδηγίας όπως διαμορφώθηκε μετά την ψηφοφορία προβλέπει την αύξηση των αναγραφόμενων προειδοποιητικών μηνυμάτων για την υγεία στις συσκευασίες καπνικών προϊόντων στο 65% του πακέτου σε σχέση με σήμερα που χρησιμοποιείται το 30% στην μπροστινή επιφάνεια του πακέτου και 40% στην πισινή. Η αρχική πρόταση προέβλεπε 75%.

Φραγμός μπαίνει και στην κυκλοφορία των λεγόμενων `πακέτων κραγιόν`, αφού προβλέπεται όπως όλα τα πακέτα έχουν το σχήμα κανονικής συσκευασίας Ωστόσο, τα τσιγάρα τύπου σλιμ συνεχίζουν να υπάρχουν, ενώ η αρχική πρόταση προνοούσε απαγόρευσή τους.

Παράλληλα, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την κυκλοφορία τσιγάρων που περιέχουν χαρακτηριστικά αρώματα ή γεύσεις, όπως η μέντα. Παρόλο, που αρχικά η πρόταση προνοούσε άμεση απαγόρευσή τους.

Σύμφωνα με το κείμενο που ψήφισε το ΕΚ θα απαγορεύονται πλέον και οι συσκευασίες με λιγότερα από 20 τσιγάρα.

Η πλειοψηφία των μελών της Ευρωβουλής ψήφισε ακόμη όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θεωρούνται καπνικό προϊόν και όχι φαρμακευτικό σκεύασμα όπως αρχικά προβλεπόταν.

Στόχος, η μείωση της ελκυστικότητας των προϊόντων καπνού για τους νέους.

Πολλοί ήταν οι Ευρωβουλευτές που αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι 700.000 άνθρωποι πεθαίνουν από ασθένειες που οφείλονται στο κάπνισμα, κάθε χρόνο, στην ΕΕ και στο γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλει να ενεργήσει έτσι ώστε να αποτραπούν οι νέοι από το να αρχίσουν το κάπνισμα και να εθιστούν στην νικοτίνη. Μία Ευρωβουλευτής ανέφερε παραστατικά ότι αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια 240 άτομα θα πεθάνουν.

Αιχμηρές ήταν επίσης αναφορές από πλευράς μελών του ΕΚ για τον έντονο ρόλο που διαδραμάτισε το λόμπι των καπνοβιομηχανιών τον τελευταίο καιρό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ευρωβουλευτής κατά την παρέμβασή του κράτησε ψηλά μικρό πλακάτ με την αναγραφή "το λόμπινγκ σκοτώνει" (Lobbying kills). Από άλλους συνάδελφους του έγινε λόγος για ανάγκη η Ευρωβουλή να διατηρήσει την ακεραιότητά της.

Παρατέθηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία 7 στους 10 καπνιστές αρχίζουν το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 18 χρόνων. Δεν πρόκειται για απαγόρευση του καπνίσματος αλλά απαγόρευση του επιδέξιου χειρισμού της αγοράς από τις καπνοβιομηχανίες, αναφέρθηκε.


Διαφωνίες σημειώθηκαν και στο θέμα των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Ευρωβουλευτές επιχειρηματολόγησαν υπέρ της εύκολης πρόσβασης και διατήρησης της χαμηλής τιμής τους αφού λειτουργούν ως βοήθημα για να σταματήσει κάποιος το κάπνισμα. Άλλοι συνάδελφοί τους, έκαναν λόγο για ακόμη ένα τρόπο μέσω του οποίου μπορεί να εθιστούν νέοι στη νικοτίνη.

Αρκετά από τα μέλη του ΕΚ που τοποθετήθηκαν εναντίον της πρότασης ψηφίσματος, πρόταξαν και το επιχείρημα ότι θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο λαθρεμπόριο τσιγάρων, το οποίο σήμερα αναλογεί στο 25% των προϊόντων στην αγορά.

Ας σώσουμε ζωές, παρότρυναν η Εισηγήτρια και ο Ευρωπαίος Επίτροπος

Σε παρέμβασή της η εισηγήτρια του σχεδίου ψηφίσματος Λίντα Μακάβαν κάλεσε τους συναδέλφους της να το υπερψηφίσουν. Σήμερα το πρωί, "ας επιλέξουμε τη ζωή", τους είπε, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται πίσω από την Αμερική και πολλές Λατινικές χώρες όσον αφορά στην πολιτική για τα καπνικά.

Τόνισε παράλληλα ότι υπάρχουν αποδείξεις από ανεξάρτητες μελέτες ότι αν εφαρμοστεί η οδηγία θα έχει θετικά αποτελέσματα. Ακούστε τους γιατρούς και όσους υπεραμύνονται της δημόσιας υγείας, τους προέτρεψε.

Στο επιχείρημα αν πρέπει αν σωθούν ζωές ή να σωθούν θέσεις εργασίας, ο αρμόδιος Επίτροπός Υγείας και Καταναλωτών Τόνιο Μποργκ ανέφερε ότι είναι εμφανές ότι η επιλογή είναι αυτή της προστασίας των ζωών.

Επεσήμανε παράλληλα ότι είναι πιθανόν να προστατευθούν και οι ζωές και οι θέσεις εργασίας των Ευρωπαίων πολιτών αν ο στόχος του σωστού ελέγχου των καπνικών προϊόντων επιτευχθεί. Εξήγησε ότι έτσι θα χρειάζονται λιγότερες δαπάνες στον τομέα της υγείας, καθώς και ότι αυτοί που θα πετύχουν να σταματήσουν το κάπνισμα θα έχουν περισσότερες αποταμιεύσεις.

Απαντώντας σε επιχείρημα που ακούστηκε ότι θα χάσουν εισοδήματα τα κράτη, ανέφερε ότι αν αυτό ισχύει τότε οι Κυβερνήσεις πρέπει να είχαν κάποιο `μαζοχιστικό` κίνητρο όταν στις 21 Ιουνίου ενέκριναν την πρόταση οδηγίας. Οι Κυβερνήσεις, πρόσθεσε, θεωρούν ότι η επιβάρυνση στα δημοσιονομικά από τον τομέα υγείας υπερέχει κατά πολύ του εισοδήματος που έχουν από τα καπνικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τον κ. Μποργκ υπάρχουν επιστημονικές έρευνες από χώρες όπως ο Καναδάς και η Βραζιλία τα ευρήματα των οποίων δείχνουν ότι με την αύξηση των προειδοποιήσεων στα πακέτα, μειώνεται ταυτόχρονα και ο αριθμός των καπνιστών. Την ίδια ώρα εξέφρασε τη θέση ότι η εφαρμογή της οδηγίας θα είναι αποτελεσματική και αυτό φαίνεται από την ισχυρή αντίθεση της καπνοβιομηχανίας.

Όταν εγκριθεί τελικά η νομοθεσία από το Συμβούλιο και το ΕΚ, τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ θα έχουν 18 μήνες στη διάθεσή τους για να ενσωματώσουν την οδηγία στις εθνικές νομοθεσίες τους.


- Source: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου