Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Στηρίζουν την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Μονοήμερη επίσκεψη υπουργών Εξωτερικών Λιθουανίας και Ρουμανίας στα Τίρανα.

Την πλήρη στήριξη των χωρών τους στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Λιθουανίας και της Ρουμανίας, Λίνας Λινκεβίτσιους και Τίτους Κορλάτεαν, οι οποίοι πραγματοποιούν μονοήμερη επίσκεψη στα Τίρανα.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλβανό ομόλογό τους Ντίτμιρ Μπουσάτι, οι υπουργοί Εξωτερικών της Λιθουανίας και της Ρουμανίας δήλωσαν ότι συμμερίζονται την άποψη ότι η Αλβανία έχει σημειώσει πρόοδο και πρόσθεσαν ότι το καθεστώς υποψήφιας χώρας μπορεί να επιτευχθεί εντός του τρέχοντος έτους.

«Η Προεδρία της Λιθουανίας στην Ε.Ε. έδωσε ιδιαίτερη προτεραιότητα στην περιοχή και κυρίως στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ. Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψή μου στην περιοχή μετά την ΠΓΔΜ και μέχρι στιγμής έχουμε λάβει θετικά μηνύματα», είπε ο κ. Λινκεβίτσιους.

Οι υπουργοί απηύθυναν έκκληση για διάλογο και συνεργασία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να κινηθεί η χώρα πιο σύντομα προς την Ε.Ε.

Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα παγιώσει τα επιτεύγματα της προηγούμενης κυβέρνησης και θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

«Η περιφερειακή συνεργασία βοηθά και επιταχύνει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση και ευχαριστώ τους δύο συναδέλφους για την παροχή βοήθειας προς την Αλβανία», όπως δήλωσε ο κ. Μπουσάτι.

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Λιθουανίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της λιθουανικής προεδρίας της ΕΕ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας επισκέπτεται τα Τίρανα, με την ιδιότητα του προέδρου της Πρωτοβουλίας Συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP).

Πηγή: http://www.newsbeast.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου