Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Πολιτική του Υπ. Υγείας η μείωση στην αποστολή ασθενών στο εξωτερικό

Λευκωσία: Στα 7 εκατομμύρια ευρώ ανήλθαν μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, οι δαπάνες για αποστολή ασθενών στο εξωτερικό, χάριν στην μετάκληση ξένων ιατρών και στη χρήση του εντύπου S2 για νοσηλεία Κυπρίων ασθενών σε νοσηλευτήρια χωρών της ΕΕ.

Αυτό λέχθηκε κατά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, η οποία εξέτασε σήμερα την έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας για το Υπουργείο Υγείας για το 2011, στην παρουσία του υπουργού Υγείας, Πέτρου Πετρίδη.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Πετρίδης είπε ότι η μείωση στα κονδύλια κυρίως λόγω της επιλογής της μετάκλησης εξειδικευμένων ιατρών για διενέργεια εγχειρήσεων στην Κύπρο είναι μεγάλη, όπως επίσης λόγω και της αποστολής ασθενών σε νοσοκομεία με τα οποία έχουν συνομολογηθεί συμφωνίες.

«Από το Μάρτιο δεν αποστέλλεται κανένας άρρωστος στο εξωτερικό ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός και αν ο ίδιος αποφασίσει ότι θέλει να επιλέξει οποιαδήποτε άλλη χώρα πέραν από τα νοσοκομεία με τα οποία το Υπουργείο Υγείας έχει συνάψει συμφωνία. Αν ο άρρωστος επιμένει να μεταβεί σε νοσοκομείο της επιλογής του τότε αυτός καταβάλλει τη διαφορά από μόνος του», είπε ο κ. Πετρίδης.

Εξήγησε ότι η μετάκληση των ξένων ιατρών έγινε το 2010, ενισχύθηκε το 2011 και αυτή τη στιγμή έχουμε εξασφαλίσει συνεργασία από ιατρούς πολλών χωρών ακόμη και από την Αμερική για διενέργεια εγχειρήσεων στην Κύπρο.

Όπως εξήγησε, για τις χειρουργικές επεμβάσεις παγκρέατος και χοληφόρων για τους οποίους προσλήφθηκαν εξειδικευμένοι ιατροί που ασχολούνται με το θέμα, το κράτος έχει εξοικονομήσει περίπου 3-4 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, είπε ότι το κράτος εισέπραξε €10 εκατ. για παρεχόμενη υπηρεσία σε Ευρωπαίους πολίτες σε κυπριακά νοσηλευτήρια.

Σε σχέση με το θέμα των υπερωριών, που όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής ανήλθαν σε €27 εκατ. το 2011, ο κ. Πετρίδης είπε πως το θέμα συζητείται στο Υπουργείο Οικονομικών και θα πρέπει να δοθεί μια λύση. Είπε ότι υπάρχουν διάφορες σκέψεις, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες λόγω της συνέχισης των διαβουλεύσεων.

«Σίγουρα πρέπει να γίνει μια διαμόρφωση του συστήματος ώστε πραγματικά εκείνοι που πράγματι δουλεύουν και αποδίδουν εκείνοι πρέπει να αμείβονται και εκείνοι που έχουν λιγότερη προσφορά να πληρώνονται ανάλογα με την εργασία τους», είπε.

Για το θέμα των τιμών των φαρμάκων, ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι ενστερνίζεται τις θέσεις της Γενικής Ελέγκτριας και πρόσθεσε ότι λειτουργοί του Υπουργείου θα καταρτίσουν ένα πρόγραμμα.

Ανακοίνωσε ότι το θέμα των τιμών των φαρμάκων θα συζητηθεί στην επόμενη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Υγείας στις 4 Νοεμβρίου, όπου το θέμα των φαρμάκων και ιδιαίτερα το πώς κατέφερε η Ελλάδα να έχει από τις χαμηλότερες τιμές των φαρμάκων θα είναι ένα από τα κύρια θέμα στην ατζέντα.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι πρέπει να ελεγχθούν οι τιμές των φαρμάκων δεδομένου ότι υπάρχει δέσμευση στο μνημόνιο για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

«Δεν μπορεί να αφήσουμε ανεξέλεγκτη την τιμολογιακή πολιτική των φαρμάκων με την εφαρμογή ενός ΓΕΣΥ. Πρέπει να ελεγχθεί και πρέπει να ελεγχθεί προς όφελος των πολιτών, οι οποίοι θα συμμετέχουν στο σύστημα υγείας», κατέληξε.

Στις δικές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη μείωσης των δαπανών για αποστολή ασθενών στο εξωτερικό.

Όπως είπε, το 2010 οι δαπάνες ανήλθαν στα €37,7 εκατ. το 2012 ανήλθαν σε €12 εκατ., ενώ για το 2013 μειώθηκαν στα €7 εκατ, μέχρι το Σεπτέμβριο μέσα από τη δραματική μείωση αποστολής των ασθενών στο εξωτερικό ή τη μετάκληση ειδικών ιατρών.

Για το ΓΕΣΥ είπε ότι σπαταλήθηκαν μέχρι τώρα €28 εκατ. σε μελέτες για την υλοποίηση αυτού του συστήματος και υπενθύμισε ότι η εφαρμογή του ΓΕΣΥ το Μάιο του 2015 αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη αδυναμία στο θέμα της μηχανογράφησης.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, αναφέρθηκε στο έτος 2010 κατά το οποίο υπήρξε μια πολύ μεγάλη αύξηση στα κονδύλια, που έφτασαν στα €43 εκατ. για αποστολή ασθενών στο εξωτερικό και πρόσθεσε ότι έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Υγείας για να διερευνηθεί το θέμα και επικαλέστηκε τις σχετικές εκθέσεις της Γενικής Ελέγκτριας.

Είπε ότι από το 2011, επί υπουργίας Σταύρου Μαλά παρατηρήθηκε μείωση της τάξης του 40% στα νοσήλεια για την αποστολή στο εξωτερικό και εξέφρασε την ελπίδα όπως ο νέος υπουργός Υγείας ακολουθήσει την πολιτική του προκατόχου του, που είχε αποφέρει «μέγιστα οφέλη».

«Ανησυχία δική μας είναι να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα στο θέμα των αποστολών στο εξωτερικό», είπε.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής τους ΔΗΚΟ, Γιώργος Προκοπίου, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των τιμών των φαρμάκων.

«Είναι αδιανόητο για μας σε μια Κύπρο που μαστίζεται από οικονομική κρίση νε πολλαπλά οικονομικά προβλήματα για τα νοικοκυριά και τα συσσίτια, ο κόσμος ο απλός να πληρώνει τα φάρμακα σε διπλάσιες τιμές από άλλες χώρες», είπε. 

Πηγή: http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου