Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Παρέμβαση Α. Νεοφύτου στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση -

Ο επικεφαλής της κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση, Αβέρωφ Νεοφύτου, κάλεσε τα κοινοβούλια να δηλώσουν την ετοιμότητά τους για άσκηση συνεχών πιέσεων στις κυβερνήσεις τους, έτσι που να μετατραπούν οι προκηρύξεις τους για τον αφοπλισμό σε πράξεις.

Σε ομιλία του στο πλαίσιο των εργασιών της 129ης Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης που πραγματοποιείται στη Γενεύη από 7 ως 9 Οκτωβρίου, ο κ. Νεοφύτου έλαβε μέρος σε συζήτηση της Μόνιμης Επιτροπής για την Ειρήνη και τη Διεθνή Ασφάλεια, με θέμα «Προς τη δημιουργία ενός ελεύθερου από πυρηνικά όπλα κόσμου: Η συμβολή των κοινοβουλίων».

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι πρέπει τα κοινοβούλια να παρακολουθούν τα αποτελέσματα των πράξεων των κυβερνήσεων «στο πλαίσιο μιας διαρκούς και ολοκληρωμένης στρατηγικής αντιμετώπισης των κινδύνων από την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων».

Στην ομιλία του ο Κύπριος Βουλευτής είπε ότι τα κοινοβούλια έχουν τα μέσα ώστε να επιτύχουν το στόχο για τη δημιουργία ενός ελεύθερου από πυρηνικά όπλα κόσμου «τόσο μέσω της επικύρωσης συμβάσεων και διεθνών συμφωνιών που προωθούν το κράτος δικαίου, όσο και με την υιοθέτηση νομοθεσιών που ενισχύουν τη διαφάνεια και οικοδομούν την εμπιστοσύνη, δημιουργώντας τις συνθήκες που θα επιτρέψουν την επίτευξη του πυρηνικού αφοπλισμού».

Πρόσθεσε πως το γεγονός ότι τα κοινοβούλια είναι σε θέση να ελέγχουν τους επενδυτικούς σχεδιασμούς στην αναζήτηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας, αφού αυτά αποφασίζουν για τις οικονομικές προτεραιότητες των κυβερνήσεών τους.

Ο κ. Νεοφύτου είπε επίσης ότι «το γεγονός ότι η εξάπλωση όπλων μαζικής καταστροφής (πυρηνικών, χημικών, βιολογικών) αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και για το λόγο αυτό τα μέτρα πρόληψης της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για κάθε κράτος».

Όσον αφορά στο ρόλο που έχουν να επιτελέσουν τα κοινοβούλια προς αυτήν την κατεύθυνση, ο κ. Νεοφύτου, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, «υποστήριξε την ενεργή και υπεύθυνη εμπλοκή τους, με τρόπο που να διασφαλίζεται η συμμόρφωση των κυβερνήσεών τους με τις δεσμεύσεις τους σε σχέση με τον αφοπλισμό και τη μη εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής, ώστε να οικοδομηθεί ένας πλανήτης απαλλαγμένος από πυρηνικά όπλα».

Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στη σημασία της συνεισφοράς των κοινοβουλίων στις προσπάθειες για πυρηνικό αφοπλισμό και για επικράτηση της ειρήνης και ασφάλειας διεθνώς, όπως, εξάλλου, ορίζουν οι αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Καταλήγοντας, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι αποτελεί καθήκον για κάθε βουλευτή η μέσω διαλόγου αντιμετώπιση της πυρηνικής πρόκλησης, με σκοπό τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για κάθε άνθρωπο, υπό οποιοδήποτε καθεστώς στον κόσμο.

Εξάλλου, στο περιθώριο της Συνέλευσης, η κυπριακή αντιπροσωπία είχε συνάντηση με την αντιπροσωπία της Βουλής της Ουρουγουάης. Κατά τη συνάντηση αντηλλάγησαν απόψεις για προώθηση της συνεργασίας των δύο σωμάτων καθώς και για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κύπρου – Ουρουγουάης.

- Source : http://www.tothemaonline.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου