Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Ξεκινά η επέκταση του Νοσοκομείου Λάρνακας

Επιλύθηκε τελικά το πρόβλημα που προέκυψε με τους χώρους στάθμευσης της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας και η πολεοδομική άδεια έχει δοθεί στον εργολάβο, ο οποίος ξεκινά άμεσα τις εργασίες με απώτερο στόχο τον Φεβρουάριο του 2016 να παραδοθεί στην πόλη της Λάρνακας ένα νέο δημόσιο νοσηλευτήριο, το κόστος του οποίου υπολογίζεται γύρω στα 28 εκατομμύρια ευρώ.

Την ανακοίνωση για την άμεση έναρξη των εργασιών της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου έκανε ο ίδιος ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Τάσος Μητσόπουλος ύστερα από επίσκεψη στο νοσηλευτήριο, όπου παρακάθησε σε σύσκεψη με τον Διευθυντή, τον Δήμαρχο Λάρνακας, επικεφαλείς κλινικών και άλλους αρμόδιους φορείς.

Στις δηλώσεις του ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι «ήρθαμε σήμερα ακριβώς για να επιβεβαιώσουμε ότι το πολύ σημαντικό αυτό έργο για την πόλη και την επαρχία της Λάρνακας θα ξεκινήσει. Η απόφαση για την επέκταση του Νοσοκομείου λήφθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και θέλω να αποδώσω ιδιαιτέρως τα εύσημα στον τέως Υπουργό Υγείας, Σταύρο Μαλά για την προσπάθεια που κατέβαλε ώστε να ενταχθεί στον προϋπολογισμό, πλην όμως προέκυψαν γραφειοκρατικά προβλήματα τα οποία έχουμε υπερπηδήσει. Σήμερα με πολύ μεγάλη ικανοποίηση ανακοινώνουμε ενώπιον του Δημάρχου Λάρνακας και του Διευθυντή του Νοσοκομείου, ότι έχει δοθεί η πολεοδομική άδεια συνεπώς τα έργα ξεκινούν εδώ και τώρα».

Πρόσθεσε πως «αυτό σημαίνει ότι μια τεράστια ανάπτυξη, ένα έργο της τάξης των 28 εκατομμυρίων ευρώ που θα αναβαθμίσει το επίπεδο των ιατρικών υπηρεσιών που προσφέρονται προς τους πολίτες, ξεκινά. Η πόλη της Λάρνακας θα αποκτήσει ένα πολύ σύγχρονο πανεπιστημιακό μάλιστα Νοσοκομείο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 και έχουμε επαναλάβει την ετοιμότητα, τόσο την προσωπική μου, όσο και του Υπουργείου Συγκοινωνιών αλλά και της κυβέρνησης, όπου και όταν χρειάζεται ,να παρεμβαίνουμε δίνοντας άμεσες λύσεις στα όποια προβλήματα δημιουργούνται».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μητσόπουλος είπε πως «αυτή την ώρα δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του συμβολαίου γιατί το συμβόλαιο υπογράφηκε μόλις πριν από λίγους μήνες και διαρκούσης της οικονομικής κρίσης. Όμως από την εμπειρία που έχουμε από άλλα έργα που εκτελούνται, τελικά στην πορεία του έργου είναι δυνατόν να προκύψουν εξοικονομήσεις λόγω ακριβώς της οικονομικής κατάστασης και του γεγονότος ότι εκτελούνται οι εργασίες σε χαμηλότερο κόστος απ’ ότι προηγουμένως. Αυτό που μας ενδιαφέρει τώρα είναι το έργο να ξεκινήσει και να δοθούν νέες θέσεις εργασίας το συντομότερο δυνατόν».

Σε άλλη ερώτηση ο Υπουργός απάντησε πως «έχει ληφθεί πρόνοια και για το πρόβλημα των χώρων στάθμευσης. Είμαστε σε συνεννόηση με την Ιερά Μητρόπολη Κιτίου για την παραχώρηση παρακείμενου χώρου στάθμευσης, ενώ λαμβάνονται και πρόνοιες για τις μελλοντικές ανάγκες που θα προκύψουν γιατί ο όγκος, η δυναμικότητα του Νοσοκομείου ουσιαστικά διπλασιάζεται».

Ο κ. Μητσόπουλος είπε ακόμα ότι στη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Λάρνακας «θα δημιουργηθούν νέες υποδομές που θα φιλοξενήσουν κλινικές, εξωτερικά ιατρεία, νοσοκομειακά εργαστήρια, τράπεζα αίματος, φυσιοθεραπευτήρια και φαρμακεία. Με την μετακίνηση όλων αυτών από το υφιστάμενο κτίριο, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί καλύτερα και για την εξυπηρέτηση των ασθενών αλλά και για τη δημιουργία πρόσθετων κλινών».

Ερωτηθείς κατά πόσον μελλοντικά θα γίνει και αναβάθμιση, ανακαίνιση του υφιστάμενου Νοσοκομείου, ο Υπουργός απάντησε ότι «και μόνο από το γεγονός ότι θα μετακινηθούν από το υφιστάμενο κτίριο στο νέο, θα προκύψουν ανάγκες αναβάθμισης, εκσυγχρονισμού, ανακαινίσεων και άλλων».

Σημείωσε ακόμα ότι «λαμβάνονται πρόνοιες ώστε να υπάρξει η μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία του κοινού, η μικρότερη δυνατή οχληρία. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο από το οποίο θα προκύψει τεράστιο όφελος για την ποιότητα υγείας, για την οικονομία και όλοι θα πρέπει να επιδείξουμε κατανόηση και υπομονή».

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου, Ευάγγελος Ευαγγέλου αναφέρθηκε στο πρόβλημα του χώρου στάθμευσης και είπε πως «αρχικά μιλούμε για τη δημιουργία 600 θέσεων σε πρώτη φάση και μελλοντικά με τη δημιουργία πολυώροφου χώρου στάθμευσης ίσως και 900 χώρους στάθμευσης».

Εξάλλου ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Λουρουτζιάτης ανέφερε ότι «η επέκταση του Νοσοκομείου Λάρνακας θεωρείται το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στη Κύπρο. Χαιρετίζουμε την αποφασιστικότητα με την οποία κινήθηκε η κυβέρνηση στο να επιλυθεί το πρόβλημα που προέκυψε με το θέμα της πολεοδομικής άδειας» είπε και πρόσθεσε πως «η λύση αυτού του προβλήματος δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσει ο εργολάβος και να είναι μέσα στα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του έργου που είναι μέσα στο Φεβρουάριο του 2016».

Προσπαθούμε, συνέχισε, «ο Δήμος Λάρνακας, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο και το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων ,να βρεθούν κάποιες εναλλακτικές λύσεις στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τους χώρους στάθμευσης. Ωστόσο πρόκειται για ένα κτίριο που έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά υψηλών προδιαγραφών, ενεργειακό, εύχρηστο, λειτουργικό, ένα σύγχρονο νοσοκομειακό κτίριο που θα λειτουργεί και ως πανεπιστημιακό Νοσοκομείο».

Source : ikypros.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου