Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

ΥΠΕΞ: Πιο ενεργή πολιτική ΕΕ προς τις χώρες της Αν. Μεσογείου

Χρειάζεται να διαμορφώσουμε μια πιο ενεργή και ειδικά σχεδιασμένη πολιτική της ΕΕ προς τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, με περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας, χρήση της βοήθειας προς αυτές αποτελεσματικά και, με έναν στοχευμένο τρόπο, προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου, αλλά και αναζήτηση μιας πιο αυστηρής εκπλήρωσης συγκεκριμένων όρων και προϋποθέσεων από τις χώρες αυτές, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, προτείνοντας μια σειρά μέτρων προς το σκοπό αυτό.

Σε ομιλία του κατά την 16η Ετήσια Σύνοδο για το Διαθρησκευτικό Διάλογο της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στη Λευκωσία, ο κ. Κασουλίδης είπε πως τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν αφορούν αφενός την αξιοποίηση του ρόλου της ίδιας της περιοχής και αφετέρου την περαιτέρω χρήση των εργαλείων της ΕΕ. Ο ΥΠΕΞ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναλάβει πρωτοβουλία, μαζί με ενδιαφερόμενους συναδέλφους του, για ετοιμασία ενός non-paper προς την Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, με εισηγήσεις για ειδικά καθορισμένες πολιτικές "για αντιμετώπιση αυτού του πολύ σημαντικού ζητήματος".

Παράλληλα, επανέλαβε την πεποίθησή του πως η ΕΕ δεν υπήρξε αρκετά ενεργή στην προστασία θρησκευτικών μειονοτήτων, περιλαμβανομένων των Χριστιανικών μειονοτήτων, στην περιοχή, φέρνοντας ως παράδειγμα το τί συμβαίνει στην κατεχόμενη Κύπρο, τα συνεχιζόμενα βάσανα των Χριστιανών και άλλων μειονοτήτων στη Συρία, τα προβλήματα των Χριστιανών στην Αίγυπτο και τους διωγμούς και δολοφονίες Χριστιανών στο Ιράκ και το Πακιστάν.

«Πιστεύω ότι είναι η ώρα να ενεργήσουμε σε αυτό το θέμα, στο πλαίσιο μιας επαναδιαμορφωμένης πολιτικής της ΕΕ προς τη γειτονιά μας», επεσήμανε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις εξελίξεις στις χώρες της περιοχής και στις καταστροφικές και επικίνδυνες συνέπειες του Ισλαμικού φανταμενταλισμού, σημειώνοντας ωστόσο παράλληλα πως υπάρχουν ενδείξεις πως το μέλλον θα είναι πιο λαμπρό. Εφερε ως παραδείγματα την Αραβική Ανοιξη, που ακόμη αναπτύσσεται, τις πρόσφατες αναλαμπές, τουλάχιστον σε ρητορικό επίπεδο, για «άνοιγμα» του Ιράν και την συνέχιση της επανάστασης στην Αίγυπτο.

«Αυτό που είναι απαραίτητο είναι να προσπαθήσουμε να στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες όσο μπορούμε, και να αναδείξουμε τα θετικά στοιχεία που πηγάζουν από τη θρησκεία, τη διαθρησκευτική συνεργασία και τη συνύπαρξη», ανέφερε.

Σημείωσε πως η ΕΕ πρέπει να δώσει το παράδειγμα, διασφαλίζοντας ότι αποδέχεται και σέβεται αυτές τις κοινωνίες, και μέσα στα δικά της σύνορα.
«Είναι ως εκ τούτου υπέρτατης σημασίας, όπως η Ελλάδα αγωνίζεται να το πράξει αυτό σήμερα, όπως τα φασιστικά, ξενοφοβικά κινήματα όπως η Χρυσή Αυγή αντιμετωπίσουν το σκληρό πρόσωπο του νόμου», τόνισε, σημειώνοντας παράλληλα πως είναι επίσης σημαντικό οι χώρες της περιοχής να βρουν από μόνες τους το δρόμο προς τα μπρος.
Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως η θρησκεία έχει την ικανότητα να εμπνεύσει την ευημερία των κοινωνιών και να συμβάλει στη δημιουργία και οικοδόμηση της ειρήνης και στην επίλυση διαφορών.

«Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ικανότητα περαιτέρω, ενθαρρύνοντας τη συνύπαρξη, τη συμφιλίωση, την ανοχή και την αποδοχή της πολυμορφίας, προάγοντας τις θεμελιώδεις ομοιότητες και τις κοινές αξίες των κύριων θρησκειών, καταδικάζοντας το φανατισμό και ενθαρρύνοντας τις προσπάθειες μέσα από το Μουσουλμανικό κόσμο για προώθηση των μετριοπαθών εκδοχών του Ισλαμισμού και επίσης την κατανόηση των Μουσουλμανικών κοινωνιών από τους Χριστιανικούς πληθυσμούς και αντίστροφα", σημείωσε.
«Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της μπορούν να αναλάβουν έναν ηγετικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια προκειμένου να οργανώσουν και να δώσουν κίνητρα για αυτές τις διαδικασίες», ανέφερε, προσθέτοντας πως μια ανάλογη συνάντηση όπως αυτή που οργανώθηκε στην Κύπρο μπορεί να οργανωθεί την επόμενη φορά στη Βηρυτό ή στο Αμάν ή στην Ιερουσαλήμ.

Σε σχέση με την περαιτέρω χρήση των εργαλείων της ΕΕ, ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε τη σημασία της επίβλεψης από την ΕΕ, των κινήτρων, καθώς και των όρων που τίθενται από την ΕΕ σε αυτές τις χώρες.

Σημειώνοντας πως η ΕΕ έχει επαρκείς μηχανισμούς παρακολούθησης και αναφοράς που χρησιμοποιεί για αξιολόγηση της ευθυγράμμισης των χωρών της διεύρυνσης με συγκεκριμένες πολιτικές της ΕΕ, ο ΥΠΕΞ ανέφερε πως «μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία παρακολούθησης και αναφοράς και για τις χώρες που συνδέονται μαζί μας στην περιοχή. Χρειάζεται να ενισχύσουμε τους ειδικούς όρους και τις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και τα Σχέδια Δράσης αλλά και τις συμφωνίες διμερούς συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και των χωρών της περιοχής», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ προς την περιοχή «Περισσότερα για Περισσότερα» και στην παροχή κινήτρων με βάση την αξιολόγηση της απόδοσης αυτών των χωρών σε συγκεκριμένους τομείς , σημειώνοντας πως «πρέπει να καταστήσουμε αυτή την αξιολόγηση εξειδικευμένη, πρέπει να κάνουμε αυτό το στοιχείο του «περισσότερου» που αναμένουμε από αυτούς πιο αναλυτικό, προκειμένου να περιλαμβάνει στοιχεία σχετικά με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πιο συγκεκριμένα το σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας.

«Οι χώρες θα γνωρίζουν πως χρειάζεται να κάνουν περισσότερα σε σχέση με αυτά τα θέματα και ως αντάλλαγμα θα μπορούν να λαμβάνουν περισσότερα, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από την ΕΕ», ανέφερε, προσθέτοντας πως η ενίσχυση των Σχεδίων Δράσης και των διμερών συμφωνιών θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και να συμπυκνώνει, μεταξύ άλλων, κάποια στοιχεία.

Αυτά είναι, μεταξύ άλλων, όπως είπε, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας από όλες τις κυβερνήσεις και άλλους παράγοντες στην περιοχή, η ανάγκη για λήψη απτών μέτρων και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που να βελτιώνουν το στάτους της θρησκευτικής ελευθερίας και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσω της νομοθεσίας, νέων συνταγμάτων κ.λπ., η λήψη προληπτικών μέτρων για προστασία χώρων λατρείας και θρησκευτικών ηγετών και τερματισμό της βίας εναντίον θρησκευτικών μειονοτήτων, περιλαμβανομένων των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή.

Επίσης, η πλήρης διερεύνηση από τις ενδιαφερόμενες χώρες βίαιων περιστατικών και η δίωξη των δραστών, η προσαγωγή στη δικαιοσύνη από τις ενδιαφερόμενες χώρες αυτών που εμπλέκονται σε επιθέσεις κατά θρησκευτικών ομάδων ή των περιουσιών τους προκειμένου να σταλεί ένα δυνατό και ακλόνητο μήνυμα ότι η βία αυτού του θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, η διασφάλιση ότι θρησκευτικές και άλλες μειονότητες έχουν την ίδια πρόσβαση στην εκπαίδευση, διάφορες υπηρεσίες και χώρους εκτέλεσης των θρησκευτικών καθηκόντων και η καταδίκη και τιμωρία της διαχωριστικής, διασπαστικής ρητορικής.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την πρόθεσή του να αναλάβει πρωτοβουλία μαζί με άλλους ενδιαφερόμενους συναδέλφους του για την ετοιμασία ενός non-paper προς την Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ. «Αυτό το non-paper θα εισηγείται ειδικά καθορισμένες πολιτικές για αντιμετώπιση αυτού του σημαντικού ζητήματος», ανέφερε.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως τα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε στις εισηγήσεις του αποτελούν μια καλή βάση για αυτό το non-paper, όπως και οι διάφορες ιδέες που ακούστηκαν στη σύνοδο από άλλους ομιλητές.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου