Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Τι αποκαλύπτει το κρανίο... της Γεωργίας

Ένα πολύ καλά διατηρημένο κρανίο ηλικίας 1,8 εκ. χρονών φέρνει στην επιφάνεια νέα στοιχεία ότι ο πρώτος άνθρωπος ήταν ένα μοναδικό είδος με ευρύ φάσμα εμφανίσεων, αναφέρουν ερευνητές.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με μικροσκοπικό εγκέφαλο, περίπου το ένα τρίτο του σύγχρονου ανθρώπου, προεξέχοντα φρύδια και σαγόνια, όπως οι πίθηκοι, το κρανίο βρέθηκε στα ερείπια μεσαιωνικής πόλης που βρισκόταν πάνω σε λόφο, στο Ντμάνισι, της Γεωργίας, σύμφωνα με το περιοδικό «Science».

Είναι ένα από τα πέντε παλιότερα ανθρώπινα κρανία – τέσσερα από τα οποία έχουν σιαγόνες – που βρέθηκαν μέχρι στιγμής στο χώρο, περίπου 100 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας Τιφλίδα.

Τα κρανία βρέθηκαν μαζί με πέτρινα εργαλεία που υποδηλούν σφαγή και κόκαλα μεγάλων αιλουροειδών με κοφτερά δόντια.

Ο επικεφαλής ερευνητής David Lordkipanidze, διευθυντής του Γεωργιανού Εθνικού Μουσείου, περιέγραψε την ομάδα ως «την πιο πλούσια και πιο ολοκληρωμένη συλλογή αδιαμφισβήτητων λειψάνων Homo (που βρέθηκαν) σε ένα χώρο».

Τα κρανία διαφέρουν τόσο πολύ σε εμφάνιση που κάτω από άλλες περιστάσεις μπορεί να είχαν θεωρηθεί ως διαφορετικά είδη, αναφέρει ο ερευνητής Christoph Zollikofer του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, ο οποίος υπογράφει επίσης το άρθρο.

Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι προέρχονται από την ίδια περιοχή και την ίδια γεωλογική περίοδο, και έτσι θα μπορούσαν να εκπροσωπούν, σαν θέμα αρχής, ένα πληθυσμό, ένα είδος, προσθέτει. 

Πηγή: http://www.ikypros.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου