Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η κατοχύρωση του χαλουμιού - VIDEO

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η κατοχύρωση του χαλουμιού στις Βρυξέλλες αλλά και η παραγωγή του κυπριακού προϊόντος. Όπως αποκαλύπτει ΑΝΤ1, η Κομισιόν προωθεί τροποποιητικό Κανονισμό ο οποίος προβλέπει την κατανάλωση τουλάχιστον 50% γηγενών ζωοτροφών από τα ζώα παραγωγής, ποσοστώσεις που ουσιαστικά κλείνουν την πόρτα στην παραγωγή χαλουμιού.

Οι εξελίξεις αυτές σήμαναν συναγερμό στην κυπριακή κυβέρνηση, η οποία απέστειλε επιστολή προς την Κομισιόν, την οποία συνυπογράφουν επτά ακόμη κράτη-μέλη.




Τροποποιήσεις που κλείνουν την πόρτα στην κατοχύρωση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης του χαλουμιού και ταυτόχρονα βάζουν φρένο στην παραγωγή του κυπριακού προϊόντος, προωθούν οι Βρυξέλλες στο πλαίσιο γενικής αναθεώρησης της κοινοτικής νομοθεσίας.

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1 οι τροποποιήσεις της Κομισιόν προβλέπουν ότι οι ζωοτροφές που θα καταναλώνουν τα ζώα παραγωγής θα είναι «ολοκληρωτικά» γηγενείς και ότι οι εισαγόμενες «δεν θα ξεπερνούν σε καμιά περίπτωση το 50%».

Οι κινήσεις των Βρυξελλών σήμαναν συναγερμό στην Κύπρο, όπου οι εισαγόμενες ζωοτροφές υπολογίζονται στο 70% αλλά και σε άλλα κράτη-μέλη που επίσης επηρεάζονται αρνητικά. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρμόδιος Επίτροπος ʼντριαν Τσιόλος έγινε δέκτης επιστολής, την οποία υπογράφει ο υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης και συνυπογράφουν ομόλογοι του από επτά άλλα κράτη-μέλη.

Πρόκειται για τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Μάλτα, την Ελλάδα, και τη Ρουμανία, χώρες οι οποίες ένωσαν τη φωνή τους με την Κύπρο και ζητούν από την Κομισιόν να μην επιβάλει ποσοστώσεις στη χρήση γηγενών ζωοτροφών. Στην επιστολή του κ. Κουγιάλη εκ μέρους και των 8 κρατών-μελών, επισημαίνεται ότι οι τροποποιήσεις που προωθεί η Κομισιόν θα προκαλέσουν προβλήματα σε κράτη-μέλη και γεωγραφικές περιοχές που αδυνατούν να διασφαλίσουν τα κριτήρια ποσοστώσεων.

Η επιστολή καταλήγει με αίτημα όπως στην περίπτωση επιβολής ποσοστώσεων, «περιληφθεί μια ειδική παρέκκλιση για κράτη-μέλη ή περιοχές όπου η προέλευση σημαντικών ποσοτήτων ζωοτροφών από το εξωτερικό αποτελούσε τον κανόνα για αρκετές δεκαετίες και τα οποία, αποδεδειγμένα, αντιμετωπίζουν δυσκολίες για να συμμορφωθούν με τις νέες απαιτήσεις».

Κοινοτικοί κύκλοι επεσήμαναν στον ΑΝΤ1 ότι η Κύπρος πληρώνει ουσιαστικά την καθυστέρηση που παρατηρείται στην υποβολή του φακέλου για την κατοχύρωση «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» του χαλουμιού, κυρίως εξαιτίας της έριδας αγελαδοτρόφων και ποιμνιοτρόφων σε σχέση με τις ποσοστώσεις γάλακτος. Εάν η Κύπρος είχε υποβάλει τον σχετικό φάκελο χωρίς καθυστέρηση, τότε η κατοχύρωση του χαλουμιού θα γινόταν με βάση τις ισχύουσες διατάξεις της κοινοτικής νομοθεσίας, οι οποίες δεν επιβάλλουν ποσόστωση γηγενών ζωοτροφών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το όλο θέμα βρίσκεται στα χέρια της Κομισιόν, καθώς τα κράτη-μέλη δεν έχουν δυνατότητα άσκησης βέτο.

Πηγή: ant1-iwo.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κατέβασαν τα χαλλούμια από το αεροπλάνο!



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου