Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

«Χορός» εκατομμυρίων στήθηκε με τα ενοίκια του ΤΕΠΑΚ - Ποιους βαραίνουν οι ευθύνες;

-Σαράντα δύο κτήρια, το συνολικό ενοίκιο των οποίων αγγίζει τα 5 εκατομμύρια, ενοικιάζει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
-Μύθος η επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων και οι εξοικονομήσεις χρημάτων
-Που και σε ποιους αποδίδει ευθύνες η Γενική Ελέγκτρια

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΕ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ

Από τον Απρίλιο του 2012 το ΤΕΠΑΚ άρχισε σταδιακά διαπραγματεύσεις µε στόχο τη µείωση των ενοικίων. Τα ενοίκια σε 38 από τα 42 κτήρια µειώθηκαν κατά 7% - 29%. Σηµειώνεται ωστόσο ότι για τα 22 από τα 38 κτήρια αυξήθηκε ταυτόχρονα και η περίοδος ενοικίασης από 4 µέχρι 8 έτη.
Με την παράταση της περιόδου ενοικίασης το ΤΕΠΑΚ δεσµεύτηκε ουσιαστικά στην καταβολή επιπλέον ενοικίων για περίοδο 4-8 χρόνια επιπλέον, χωρίς να φαίνεται ότι προηγήθηκε εξέταση της αναγκαιότητας ενοικίασης των κτιρίων για τα επιπλέον χρόνια. Όπως αναφέρει η Ελέγκτρια, για παράδειγμα, το ΤΕΠΑΚ μείωσε το ενοίκιο στις αποθήκες Συκοπετρίτη κατά 15% εξοικονομώντας συνολικά το ποσό των €184.500.

Όμως, με την παράταση της περιόδου ενοικίασης κατά 4 έτη προκύπτει ένα επιπρόσθετο κόστος ενοικίασης ύψους €1.014.504. Η ελέγκτρια επισημαίνει ότι το θέμα θεωρείται σοβαρό, εφόσον το κτίριο δεν έχει ακόμα αξιοποιηθεί.

ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ

Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι ότι οι αρχικές συμφωνίες είχαν την πρόνοια της 8% αύξησης του ενοικίου ανά διετία, ενώ με τις επαναδιαπραγματεύσεις, οι νέες αυξήσεις θα είναι 5% ανά διετία. Επίσης φαίνεται ότι για να «πέσουν» τα ενοίκια επεκτάθηκαν τα συμβόλαια κατά 4-5 χρόνια...

Στην κατηγορία με τα συμβόλαια που έτυχαν επαναδιαπράγματευσης υπάρχουν 5 κτίρια που το ετήσιο ποσό ενοικίου για το 2013 ξεπερνά τις 200 χιλ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το κτίριο Δωροθέα (εμβαδόν 2445 τμ) ενοικιάστηκε στις 3.11.2008 για 9 χρόνια με μηνιαίο ενοίκιο 22.600 ευρώ και με τη δυνατότητα αύξησης 8% ανά διετία. Το κτίριο αυτό στεγάζει γραφεία του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών.

Η τροποποιητική συμφωνία έγινε στις 1.8.2012 με επέκταση του συμβολαίου κατά 4 χρόνια και νέο μηνιαίο ενοίκιο 25.850 ευρώ (πριν την τροποποιητική συμφωνία το ενοίκιο θα ήταν 26.631 ευρώ). Επίσης προνοείται η αύξηση του ενοικίου κατά 5% ανά διετία. Επίσης, το κτίριο Πιτσιλλίδη που στεγάζει εργαστήρια της σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος κόστισε το 2013, 234 χιλ. ευρώ (ετήσιο ποσό ενοικίου).

Το νέο μηνιαίο ενοίκιο είναι 19.500 ενώ πριν την τροποποιητική συμφωνία το ενοίκιο θα ήταν 21.619 ευρώ. Σημειώνεται ότι έγινε επέκταση του συμβολαίου κατά 6 χρόνια. Το κτίριο Γιαννάκη Ιωάννου στεγάζει γραφεία και εργαστήρια της Σχολής Επιστημών Υγείας με 212 χιλ. ευρώ ετήσιο ποσό ενοικίου για το 2013. Το κτίριο ΖΤ3 Image στεγάζει γραφεία της Σχολής Επιστημών Υγείας με ετήσιο ενοίκιο 304.524 ευρώ.

Αυτό που αξίζει να επισημάνουμε είναι ότι το ενοίκιο μετά το 2015 θα επανέλθει στο ύψος που είχε πριν την τροποιητική συμφωνία στις 27.407 ευρώ με τη δυνατότητα αύξησης 5% ανα διετία, ενώ υπογράφηκε και επέκταση του συμβολαίου κατά 5 χρόνια. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν και το κτίριο Micrologic με 221.508 ευρώ ετήσιο ποσό ενοικίου για το 2013 και το κτίριο Τοφή 312 χιλ. ευρώ.Τέλος σημειώνεται ότι μόνο για 3 κτίρια (για τις αποθήκες Αγίου Συλα, το κτίριο Παυλίδη, το κτίριο Μιχαηλίδη) το ενοίκιο παραμένει σταθερό χωρίς αυξήσεις μέχρι το τέλος του συμβολαίου.

ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΣΥΚΟΠΕΤΡΙΤΗ

Η Ελέγκτρια επικεντρώθηκε συγκεκριμένα στις Αποθήκες Συκοπετρίτη, τονίζοντας ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για τις διαπραγματεύσεις και την υπογραφή του συμβολαίου µε τον ιδιοκτήτη των αποθηκών ήταν από την αρχή διαβλητές λόγω έλλειψης επαγγελματικών, τεχνοοικονοµικών µελετών και επίσημης διαπραγμάτευσης µε τον ιδιοκτήτη.

«Έγιναν σοβαρά λάθη και παραλείψεις στους όρους του συμβολαίου, µε σοβαρές οικονομικές συνέπειες για το ΤΕΠΑΚ που αφορούν κυρίως στην ημερομηνία έναρξης καταβολής ενοικίων και στις επιπρόσθετες εργασίες», σημειώνει. Το κτίριο αυτό, εµβαδού 1430 τ.µ., ενοικιάστηκε από 1.8.2009 για περίοδο 10 ετών και μηνιαίο ενοίκιο €15.300 το μήνα, µε πρόνοια αύξησης κατά 8% ανά διετία. Το κτίριο άρχισε να χρησιµοποιείται σταδιακά από το Φεβρουάριο 2012 (2,5 χρόνια μετά), με αποτέλεσμα να καταβληθούν ενοίκια συνολικού ύψους €546,485 για την περίοδο κατά την οποία το κτίριο βρισκόταν υπό ανακαίνιση, παράλληλα µε το ποσό των €1.742.168 που καταβλήθηκε µέχρι στιγµής για την ανακαίνισή του.

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ

Η δεύτερη κατηγορία της λίστας που έχει η εφημερίδα «Αλήθεια» αφορά τις φοιτητικές εστίες που έτυχαν επαναδιαπραγμάτευσης. Σε αυτή την κατηγορία έγιναν επεκτάσεις συμβολαίων από 3-6 χρόνια, ενώ μειώθηκε και κατά 300-400 ευρώ το μηνιαίο ενοίκιο.

Σε αυτό που επικεντρώνεται κανείς είναι η ενοικίαση του ξενοδοχείου «Eastland». Το συμβόλαιο ενοικίασης υπογράφηκε στις 15.12.2009 και προβλέπει την ενοικίασή του για 16 έτη. Το συµφωνηµένο µηνιαίο ενοίκιο ανερχόταν στα €17.745 το µήνα, ενώ η συμφωνία αναθεωρήθηκε στις 18.9.2012 για µείωση του ενοικίου κατά 17%. Σημειώνεται ότι από την 1.1.2010 που άρχισε η καταβολή του ενοικίου µέχρι σήµερα το κτίριο δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί από το ΤΕΠΑΚ λόγω εκτέλεσης εργασιών ανακαίνισής του.

Για τη συγκεκριμένη ενοικίαση ορίστηκε 3μελής ad-hoc επιτροπή το πόρισμα της οποίας υποβλήθηκε στις 13.3.2013. Το κύριο συμπέρασμα ήταν ότι οι πληροφορίες που παρουσιάστηκαν στο Άτυπο Πρυτανικό Συµβούλιο κρίθηκαν ως πολύ ελλιπείς, εν µέρει ασαφείς και ατεκµηρίωτες, για να µπορέσουν να χρησιµοποιηθούν ως βάση για τη λήψη µιας τόσο κρίσιµης απόφασης. Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι πιο πάνω πληροφορίες πέρασαν µε µεγάλη ευκολία από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων χωρίς επεξεργασία ή τη δηµιουργία ερωτηµατικών.

Ποιους βαραίνουν οι ευθύνες;

Ευθύνες αποδίδουν πολιτικοί αλλά και άλλοι (ακαδημαικοί και μη) παράγοντες του ΤΕΠΑΚ στο Συμβούλιο του Πανεπιστημίου για κακοδιαχείριση αλλά και κωλυσιεργεία αναφορικά με τις διερευνήσεις που έγιναν για λάθη ή παραλείψεις που επέφεραν επιπρόσθετα κόστη στο ΤΕΠΑΚ. Όπως διαπιστώνει η Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζιη, η εξεύρεση κτιρίων για τις στεγαστικές ανάγκες του Πανεπιστημίου, το οποίο αναπτύσσεται στο κέντρο της Λεμεσού δεν βασίστηκε σε επιχειρησιακό σχέδιο, όπως θα έπρεπε να γίνει, ούτε απασχόλησε το Πανεπιστήμιο κατά πόσο θα ήταν προς το συμφέρον του να αγοράσει τα κτίρια αντί να τα ενοικιάσει.

Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση, ενοικιάστηκαν ακατάλληλα κτίρια, εκ των οποίων ορισμένα δεν χρησιμοποιούνται. Το πιο σοβαρό από όλα ωστόσο είναι ότι οι ενοικιάσεις των κτιρίων έγιναν χωρίς προκήρυξη δήλωσης ενδιαφέροντος αλλά με απευθείας ανάθεση, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις. Επιπρόσθετα, η κ. Γιωρκάτζιη αναφέρει ότι δεν εντοπίστηκαν οι σχετικές αποφάσεις από τα Σώματα Διοίκησης ή εξουσιοδοτημένα Όργανα Διοίκησης του Πανεπιστημίου για την ενοικίαση των κτιρίων και των βασικών προνοιών που θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στα συμβόλαια ενοικίασης.

Πηγή: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου