Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Κατέβασαν τα χαλλούμια από το αεροπλάνο!

Το Υπουργείο Εμπορίου δεν επέτρεψε σε εταιρεία να συμμετάσχει στην Έκθεση Θεσσαλονίκης Οι τυροκόμοι δεν πίστευαν στ' αφτιά τους, καθώς οι δικαιολογίες που τους έδωσε το Υπουργείο Εμπορίου αμφισβητούνται και η «Σ» παρουσιάζει τα στοιχεία που καθιστούν την ενέργεια του Υπουργείου αδικαιολόγητη.

Σε μιαν αδικαιολόγητη και απερίσκεπτη ενέργεια προχώρησε χθες το Υπουργείο Εμπορίου. Συγκεκριμένα, κατέβασαν από αεροπλάνο μεγάλο κιβώτιο που περιείχε ποσότητες κυπριακού χαλλουμιού που παρήγαγε τυροκομείο, και προοριζόταν για να φιλοξενηθεί και να διατεθεί σε περίπτερο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η οποία θεωρείται ως η πιο σημαντική διεθνής ετήσια έκθεση σε όλα τα Βαλκάνια και μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, και ανοίγει τις πύλες της αύριο. Μάλιστα, οι δικαιολογίες που χρησιμοποίησε το Υπουργείο, για να μην επιτρέψει να μεταφερθεί η εν λόγω ποσότητα του χαλλουμιού, σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε η «Σ», αμφισβητούνται έντονα.

Δυστυχώς, η ενέργεια του Υπουργείου έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την κυπριακή οικονομία, την στιγμή μάλιστα που οι εξαγωγές του κυπριακού χαλλουμιού παρουσιάζουν σημαντική αύξηση μηνιαίως και αυτό καταδεικνύουν τα στοιχεία του ίδιου του Υπουργείου. Στην έκθεση τελικά δεν θα συμμετέχει το κυπριακό χαλλούμι, ενώ δεν αποκλείεται η συμμετοχή άλλων τυροκομείων, τόσο από την Ελλάδα ή τη Βουλγαρία, τα οποία αποδεδειγμένα παράγουν χαλλούμι και το ίδιο το Υπουργείο Εμπορίου δεν έκανε τίποτε ώστε να τα αποτρέψει είτε να το παράγουν, είτε να το εξάγουν.

Ενδιαφέρθηκαν να εγγραφούν
Προσπαθώντας να αιτιολογήσει το Υπουργείο Εμπορίου την προαποφασισμένη ενέργειά του να μην επιτρέψει να μεταφερθεί το χαλλούμι στη Θεσσαλονίκη, σε επιστολή του ημερομηνίας 27 Αυγούστου, ενημέρωνε το τυροκομείο ότι δεν έχει ενδιαφερθεί «για εγγραφή στην Επιτροπή Παραγωγών του Ιδρύματος για την Προστασία του Παραδοσιακού Τυριού της Κύπρου Ονομαζόμενου Χαλλούμι, στην οποία ανήκει το Κοινοτικό Συλλογικό Εμπορικό Σήμα ''HALLOUMI''» και ως εκ τούτου το προειδοποιούσε ότι «δεν δικαιούσθε να διακινείτε εντός της ΕΕ προϊόντα με την ονομασία «XAΛΛΟΥΜΙ - HALLOUMI».

Όμως, σε αλληλογραφία μεταξύ του Δικηγορικού Γραφείου που εκπροσωπεί τον Σύνδεσμο Τυροκόμων, στο οποίο ανήκει και το εν λόγω τυροκομείο που του κατέβασαν τα χαλλούμια, η οποία χρονολογείται από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι σήμερα και κατέχει η «Σ», ο Σύνδεσμος ζήτησε επανειλημμένα στοιχεία για την ταυτότητα, το καταστατικό και άλλα στοιχεία για το εν λόγω Ίδρυμα, ώστε να αποφασίσει εάν θα εγγραφεί. Άρα, όπως διαφαίνεται, δεν δικαιολογείται η απάντηση του Υπουργείου περί μη ενδιαφέροντος για εγγραφή.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά
Μάλιστα, σε επιστολή του Δικηγορικού Γραφείου που εκπροσωπεί τους Τυροκόμους, ημερομηνίας 16 Απριλίου, ζητούνται περαιτέρω λεπτομέρειες από το Υπουργείο Εμπορίου, που άπτονται της λειτουργίας του Ιδρύματος, όμως ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου, που υπογράφει την επιστολή, τονίζει ότι οι λεπτομέρειες που ζητήθηκαν εμπίπτουν στη σφαίρα του ιδιωτικού δικαίου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να παραχωρήσει τα στοιχεία στους Τυροκόμους, κρατώντας έτσι απόσταση από το θέμα, καθώς πρόκειται για θέματα μεταξύ δύο ιδιωτών. Αντιθέτως, στην επιστολή της 27ης Αυγούστου, οπότε το Υπουργείο Εμπορίου ενημέρωνε για τις προθέσεις του, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου όχι μόνο δεν κράτησε ουδέτερη στάση έναντι των δύο ιδιωτών, όπως ενημέρωνε με την προηγούμενη επιστολή του, αλλά πήρε θέση και προσπάθησε να προστατεύσει τα συμφέροντα του ιδιωτικού ιδρύματος, τονίζοντας ότι το χαλλούμι ανήκει στην Επιτροπή Παραγωγών του Ιδρύματος για την Προστασία του Παραδοσιακού Τυριού της Κύπρου.

Είχαν το δικαίωμα
Ούτως η άλλως, ο Σύνδεσμος Τυροκόμων θεώρησε ότι μπορεί να χρησιμοποιεί το Εμπορικό Σήμα «Χαλλούμι», καθώς, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κοινοτικό σήμα, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι το συλλογικό σήμα (που ανήκει στο Ίδρυμα) δεν επιτρέπει στον δικαιούχο να απαγορεύει στους τρίτους τη χρήση του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 66 για τα κοινοτικά σήματα, παράγραφος 2, «συλλογικά κοινοτικά σήματα μπορούν να αποτελέσουν σημεία ή ενδείξεις που δύνανται να χρησιμεύσουν στο εμπόριο για δήλωση της γεωγραφικής προέλευσης των προϊόντων ή των υπηρεσιών.

Το συλλογικό σήμα δεν επιτρέπει στον δικαιούχο να απαγορεύει στους τρίτους τη χρήση στις συναλλαγές τέτοιων σημείων ή ενδείξεων, εφόσον αυτή η χρήση γίνεται σύμφωνα με τα χρηστά συναλλακτικά ήθη που ισχύουν στη βιομηχανία ή το εμπόριο? ειδικότερα, αυτό το σήμα δεν μπορεί να αντιταχθεί σε τρίτο που έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί γεωγραφική ονομασία». Έχοντας αυτά υπ' όψιν το Τυροκομείο δεν πίστευε ότι δεν θα του επιτραπεί τελικά να μεταφέρει τα προϊόντα του στην Ελλάδα, αλλά εντέλει ένα τόσο σημαντικό για την Κύπρο προϊόν δεν θα έχει εκπροσώπηση σε αυτήν την έκθεση.

Αύξηση εξαγωγών εν μέσω κρίσης
Το χαλλούμι απέκτησε τα τελευταία χρόνια τεράστια δυναμική στο εξωτερικό. Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου, βάσει των εξαγωγών του προϊόντος εισήλθε συνάλλαγμα το 2011 €54 εκ., το 2012 €60 εκ. ενώ το 2013 μέχρι τον Απρίλιο εξήχθη χαλούμι αξίας €26 εκ. Μάλιστα, κατά τον τελευταίο καταγεγραμμένο μήνα, τον Απρίλιο του 2013, τον επόμενο δηλαδή μήνα μετά τον Μάρτιο, οπότε λήφθησαν από το Eurogroup οι τραγικές αποφάσεις για την οικονομία μας, οι εξαγωγές χαλλουμιού σημείωσαν ρεκόρ των τριών τελευταίων ετών, φέρνοντας στην κυπριακή οικονομία €8 εκ. από όλα τα μέρη του κόσμου όπου εξάγεται το χαλλούμι.

Δυστυχώς, όμως, δεν είναι μόνο στη χώρα μας που παράγεται χαλλούμι, καθώς πολλά εργοστάσια του εξωτερικού, εκμεταλλευόμενα την αποτυχία προηγούμενων κυβερνήσεων να κατοχυρώσουν το χαλλούμι ως ΠΟΠ (Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), συνεχίζουν να πωλούν τόσο σε εγχώριες αγορές όσο και στο εξωτερικό χαλλούμι που παράγουν οι ίδιοι. Μερικές από αυτές τις χώρες είναι η Ελλάδα, η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία, όπου δύο εργοστάσια παράγουν χαλλούμι. Αντί όμως το Υπουργείο Εμπορίου να προσπαθήσει να προστατεύσει το χαλλούμι προς όφελος της οικονομίας από τις εν λόγω χώρες, παρεμποδίζει την εξαγωγή κυπριακού χαλλουμιού, γεγονός που αποβαίνει προς όφελος των άλλων χωρών που παράγουν χαλλούμι.
Πηγή: http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου