Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

«Αναμένουν αποζημιώσεις οι Ρώσοι επενδυτές»

Λευκωσία: Με την Κύπρο συνδέεται μια πολύ σημαντική περίοδος της ζωής και της διπλωματικής του σταδιοδρομίας, μια που ως νεαρός διπλωμάτης ήρθε στην Λευκωσία το 1973 και δούλεψε για έξι χρόνια. Ο νέος πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, Στάνισλαβ Οσάτσι, μας μίλησε για τα τραγικά γεγονότα του ’74. 

Δεν θα ξεχάσει ποτέ το αίμα, τους θανάτους και εικόνες τρόμου, που είδε τότε στους δρόμους της Λευκωσίας. Για την επανέναρξη των συνομιλιών δηλώνει ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να υποστηρίζει όλες τις ιδέες και προτάσεις που αποβλέπουν στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης που να βασίζονται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 Θεωρεί ότι τα συνετά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι σε θέση να συμβάλουν στη διαμόρφωση των ευοίωνων προϋποθέσεων για τη λύση του Κυπριακού. Όσον αφορά στο ναυάγιο που προέκυψε μεταξύ ΔΕΦΑ και της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου ITERA, αποκαλύπτει πως η Μόσχα δεν είναι ευχαριστημένη, μια που κατά τη γνώμη της η ITERA έκανε την καλύτερη προσφορά στον διαγωνισμό που θα μπορούσε να βοηθήσει να επιτευχθεί ο στόχος της κυπριακής πλευράς. Δηλαδή να μειωθεί η τιμή του ρεύματος. 

Η μυστηριώδης φόρμουλα που χρησιμοποιούν οι διοργανωτές του διαγωνισμού φαίνεται δυσκολεύει προς το παρόν τη χρήση φυσικού αερίου έναντι του μαζούτ. Βλέπει το ρόλο του ως ενισχυτικό της προετοιμασίας ευνοϊκού πολιτικού πλαισίου για τη συνεργασία των δύο χωρών και στον τομέα της ενέργειας. 

Επισημαίνει πως με μεγάλη προσοχή παρακολουθεί η Μόσχα το όσα συμβαίνουν στην κυπριακή οικονομία και δεν μπορεί να πει ότι το κούρεμα συνέβαλε στην ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο χωρών στον τραπεζικό τομέα. Ελπίζει ότι τα μέτρα που θα παίρνονται θα είναι ελκυστικά για τους Ρώσους επενδυτές και δεν αποκλείει κάποιους επαναπροσανατολισμούς στον τομέα των επενδύσεων από τη Ρωσία.

 - Source: http://www.philenews.com/

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου