Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

"Χρυσή Αυγή: Το σαρκοβόρο της δημοκρατίας" – Ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις καταιγιστικές εξελίξεις που σημειώνονται στην Ελλάδα σε σχέση με τη σύλληψη του αρχηγού και στελεχών της Χρυσής Αυγής.


Η Χρυσή Αυγή έχει αποδειχθεί, μέσα από τις πράξεις και ενέργειες των στελεχών και οπαδών της, το σαρκοβόρο της δημοκρατίας: Τρέφεται από την ανοχή που επιτρέπεται σε κάθε δημοκρατία για την αντίθετη άποψη, και από τις πολιτικές ελευθερίες  που διασφαλίζονται σε κάθε πολίτη σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, και του επιτρέπουν, ανεξαρτήτως φρονήματος, τη συμμετοχή του στους θεσμούς του κράτους.

Δεν πρέπει όμως να συγχέεται η ελευθερία φρονήματος και η ελεύθερη έκφραση πεποιθήσεων σε μια δημοκρατία, με την ανοχή για την ασύδοτη και ασύστολη εκμετάλλευση των δημοκρατικών ελευθεριών για την προαγωγή άνομων σκοπών και πράξεων μίσους.  Η δημοκρατία δεν πρέπει ποτέ να επιτίθεται κατά των πολιτών ή οργανώσεών τους, αλλά οφείλει σθεναρά να αμύνεται όταν διακυβεύεται η διαφύλαξη και συνέχισή της, και όταν τα δικαιώματα και η ασφάλεια ενός εκάστου πολίτη καταπατούνται ή σοβαρά απειλούνται.
Είναι γι αυτό που πρέπει η αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών και τα μέτρα εναντίον της τρομοκρατικής δράσης - κι όχι της πολιτικής δράσης όπως διατείνονται οι οπαδοί της- της Χρυσής Αυγής, να θεωρούνται  πράξη άμυνας της Δημοκρατίας.

Ως βαθιά δημοκρατικός πολιτικός χώρος, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών πιστεύει  ότι οι καλύτεροι μηχανισμοί άμυνας της δημοκρατίας, βρίσκονται στην αποτελεσματική εφαρμογή των θεσμών και λειτουργιών που η ίδια δημιούργησε.

Εναποθέτουμε επομένως την εμπιστοσύνη μας στην Ελληνική δικαιοσύνη, και προσδοκούμε ότι οι ενέργειες και λειτουργίες της θα αποδείξουν πόσο λάθος είχε ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής, όταν προ καιρού δημόσια δήλωνε ότι ποτέ δεν υπήρξε πρόοδος στην Ελλάδα μέσω των δημοκρατικών θεσμών:  η καταστολή εγκληματικών οργανώσεων δεν μπορεί παρά να αποτελεί βήμα που συμβάλλει τα μέγιστα στην πρόοδο, προαγωγή και τελική κατίσχυση της δημοκρατίας, εναντίον όλων όσων επιζητούν, προμελετούν και συνωμοτούν για την καταστροφή της.

Νίκος Παυλίδης, συντονιστής νομικού επιτελείου Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου