Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Γ. Ομήρου: Αδίστακτη η Τουρκία – Να συγκληθεί άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο

Αδίστακτη και κυνική εξακολουθεί να είναι η στάση της Τουρκίας, δήλωσε στην Πάφο ο πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, σημειώνοντας πως οι δηλώσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου ότι το θέμα της Αμμοχώστου θα αποτελέσει μέρος της συνολικής λύσης και η απαίτηση του για νομιμοποίηση των λιμανιών και αεροδρομίων στα κατεχόμενα με αντάλλαγμα το άνοιγμα αεροδρομίων και λιμανιών της Τουρκίας για τα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, προσγειώνει ανώμαλα αυταπάτες και ευσεβοποθισμούς.

Στόχος της Τουρκίας, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, είναι η νομιμοποίηση του ψευδοκράτους, η εξασφάλιση διεθνούς νομικής οντότητας και η υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε κοινότητα, κάτι που διευκολύνεται με τη συμφωνία για συναντήσεις των διαπραγματευτών με τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Δυστυχώς, συνέχισε, το σκηνικό που διαμορφώθηκε στη Νέα Υόρκη κάθε άλλο παρά μπορεί να δημιουργεί αισιοδοξία, αλλά αντίθετα δημιουργεί έντονες ανησυχίες.

Ο κ. Ομήρου διερωτήθηκε πού είναι η προετοιμασία για τις εξελίξεις και «πού είναι η διαμόρφωση επαρκούς και μη επιδεχόμενης αμφισβήτησης διαπραγματευτικής βάσης; Πού είναι το περίγραμμα λύσης; Πού είναι η επίσημη απόσυρση των υποχωρήσεων της τελευταίας πενταετίας;»

Ο κ. Ομήρου είπε επίσης πως καλλιεργείται ψευδεπίγραφος αισιοδοξία περί δήθεν δημιουργίας θετικού κλίματος από συναντήσεις στους διαδρόμους του Μεγάρου του ΟΗΕ με την τουρκική ηγεσία, η οποία επιδεικτικά αποχώρησε κατά την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση.

«Αναμένουμε», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, «την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για αποτίμηση των δεδομένων αυτών, τη διαμόρφωση της αναγκαίας εθνικής στρατηγικής και την αποτροπή και ακύρωση επικίνδυνων εξελίξεων, όπως είναι η συμφωνία για τους διαπραγματευτές που παραπέμπει σε τετραμερή διάσκεψη».

Source : http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου