Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Οι ζημιές στους οργανισμούς, τα κέρδη στα μέλη

Λευκωσία: Οικονομικά εύρωστα είναι τα ταμεία συντάξεων των τριών μεγαλύτερων ημικρατικών Οργανισμών, της ΑΗΚ, της Αρχής Λιμένων και της Cyta, και ικανά να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στους δικαιούχους.
Ακόμη όμως και στο χειρότερο σενάριο, δηλαδή αν τα Ταμεία συντάξεων καταγράφουν αναλογιστικά ελλείμματα, τα δικαιώματα των μελών τους δεν κινδυνεύουν, αφού σύμφωνα με τα καταστατικά λειτουργίας τους, αυτά είναι πλήρως διασφαλισμένα, καθώς ο οικείος Οργανισμός τα εγγυάται και υποχρεούται να καλύψει τις όποιες υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους.

Την περίοδο αυτή τα ταμεία συντάξεων των τριών ημικρατικών Οργανισμών είναι σε αναμονή των αναλογιστικών μελετών, που μεταξύ άλλων θα καταδείξουν και τις επιπτώσεις μετά το κούρεμα των καταθέσεων. Και συνάμα, θα επιτρέψει στις διαχειριστικές επιτροπές να υποβάλουν αίτηση στο Γενικό Λογιστήριο για τις καταθέσεις που είχαν στη Λαϊκή μέχρι τις 26 Μαρτίου 2013.

Ειδικότερα, τα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου συντάξεων της ΑΗΚ υπολογίζονται στα €570 εκατ. με τον πρόεδρο της διαχειριστικής επιτροπής, Γιώργο Πιστέντη, να δηλώνει ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά κεφαλαίου (χρεόγραφα, ομόλογα και μετοχές εντός και εκτός Κύπρου) και μόνο ένα πολύ μικρό ποσό, της τάξης των €11 εκατ. αφορούν επενδύσεις σε ακίνητα.

Σε διαδικασία σύστασης βρίσκεται το ταμείο συντάξεων της Αρχής Λιμένων και πριν το τέλος του χρόνου αναμένεται ότι ο Οργανισμός θα εμβάσει το ποσό των €95 εκατ., υποχρέωση, όπως προκύπτει, από την τελευταία αναλογιστική μελέτη για την πλήρη κάλυψη των δικαιωμάτων των μελών του (ως τώρα, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων καλύπτονταν από τον προϋπολογισμό της Αρχής). Συνάμα, στον Οργανισμό τρέχει η νέα αναλογιστική μελέτη και ανάλογα με τα ευρήματά της, η Αρχή Λιμένων θα μεταφέρει ό,τι ποσά απαιτούνται στο ταμείο, διαβεβαιώνει ο πρόεδρός της, Χρύσης Πρέντζας. Το Ταμείο συντάξεων της Cyta, του οποίου επενδύσεις του βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, διαθέτει κεφάλαιο αξίας €750 εκατ.

Τα Ταμεία συντάξεων της ΑΗΚ και της ΑΛΚ διοικούνται από διαχειριστικές επιτροπές, στις οποίες συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων και της εργοδοτικής πλευράς. Αντίθετα, στην περίπτωση του ταμείου συντάξεων της Cyta, δεν ήταν εγγεγραμμένο στον Έφορο Ταμείων Προνοίας και Συντάξεων, και τη διαχείριση είχε στα χέρια του το Δ.Σ. του Οργανισμού.

Source : http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου