Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Πρόταση Αναστασιάδη ή αξίωση της Άγκυρας;

Ερτούγ: Ήταν δική μας επιθυμία η νέα διαδικασία
Θολό τοπίο, με τον συνομιλητή Ανδρέα Μαυρογιάννη να μη φαίνεται να συμφωνεί με την εμπλοκή της Ελλάδας στην όλη διαδικασία


Παραλλαγή τουρκικής πρότασης, η οποία υπεβλήθη στο παρελθόν, και η οποία απερρίφθη από την κυβέρνηση Χριστόφια ως επικίνδυνη, φαίνεται να αποτελεί η προβαλλόμενη ως πρόταση Αναστασιάδη για συναντήσεις του Ελληνοκυπρίου συνομιλητή με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών και του Τουρκοκυπρίου συνομιλητή με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών.

Τούτο επιβεβαιώνεται από πλευράς ΑΚΕΛ και άλλων πηγών, αλλά και από τον σύμβουλο του Έρογλου και συνομιλητή Οσμάν Ερτούγ, ο οποίος δήλωσε ότι η εξέλιξη "ήταν επιθυμία της τουρκοκυπριακής πλευράς". Δήλωση, η οποία δημιουργεί ερωτηματικά κατά πόσον η πρόταση προήλθε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ή αποτέλεσε υποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, έναντι της τουρκικής επιμονής να γίναι δεκτή η "βάση της αμοιβαιότητας".

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Τουμάζος Τσιελεπής, και το διασταυρώσαμε με άλλες πηγές, το 2008, όταν ο τότε Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας ζήτησε να συναντήσει τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ερντογάν, η Άγκυρα διαμήνυσε ότι μια τέτοια συνάντηση θα ήταν εφικτή στη βάση της "αμοιβαιότητας", δηλαδή της πραγματοποίησης τετραμερούς διάσκεψης, ή αν η πλευρά μας αποδεχόταν συνάντηση του κατοχικού ηγέτη Ταλάτ, με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Η πρόταση αυτή φαίνεται να ξανάρχεται στην επιφάνεια, αλλά όχι στη μορφή συνάντησης υψηλού επιπέδου, αλλά σε επίπεδο συνομιλητών των δύο πλευρών, όπως συμφώνησαν στη συνάντηση τους οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

Η νέα εξέλιξη αντιμετώπισε την ήπια, έως έντονη αντίδραση των πολιτικών κομμάτων, τα οποία την ερμηνεύουν ως "εκ του σύνεγγυς τετραμερή", η οποία θα εξελιχθεί στη συνέχεια σε τετραμερή διάσκεψη.

Σχετικά πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι, σε κάποιο στάδιο, ο ξένος παράγοντας θα έλθει και θα πει: "Αφού συνδιαλέγεστε και συνομιλείτε πλέον σε τετραμερές επίπεδο, γιατί δεν έρχεστε σε μια επίσημη διάσκεψη, Ελλάδα, Τουρκία και δύο κοινότητες, να θέσουμε όλοι το πρόβλημα κάτω και να το επιλύσουμε;".

Πέραν όμως του ενδεχομένου, η νέα διαδικασία να εξελιχθεί σε τετραμερή, υπάρχει προβληματισμός και άλλα αρνητικά ενδεχόμενα, όπως:
1. Εξισώνεται η Ελλάδα, από πλευράς ευθυνών, με την κατοχική Τουρκία.
2. Υποβαθμίζεται ή εξαφανίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία και ο ρόλος της και αναβαθμίζεται το ψευδοκράτος.
3. Τσιμεντώνεται η εντύπωση ότι το πρόβλημα είναι δικοινοτικό και οδηγούμαστε σε νομιμοποίηση της διχοτόμησης.
4. Θα έχουμε πλήρη εξίσωση Τουρκίας και Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και ψευδοκράτους.

Από την πλευρά της Κυβέρνησης, πάντως, τα πράγματα εκτιμώνται από εντελώς διαφορετική σκοπιά.
Συναφώς τονίζεται ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, ιδιαίτερα υποβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και έμμεσης αναγνώρισης του ψευδοκράτους, αφού δεν εμπλέκονται πλέον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο κατοχικός ηγέτης, αλλά οι συνομιλητές των δύο κοινοτήτων. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, από τη Νέα Υόρκη δήλωσε πως θα υπήρχε υπονόμευση "από την ώρα που παρέμενε ως συνομιλητής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας", και απέρριψε τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων, ότι οι συναντήσεις αποτελούν προμήνυμα μιας τετραμερούς ή άλλης πολυμερούς συνάντησης. Τόνισε, μάλιστα, ότι με τη νέα διαδικασία, εμπλέκεται στον διάλογο και η Τουρκία, στόχο τον οποίο είχε θέσει ο ίδιος.

Προβληματισμός Μαυρογιάννη
Ο συνομιλητής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ενώ χαρακτήρισε "καλή εξέλιξη" τη συμφωνία, εξέφρασε, εντούτοις, μία περίεργη τοποθέτηση. Τόνισε ότι "υπάρχει μία ουσιαστική και πολιτική δυσκολία, γιατί δεν μπορούμε να εξισώνουμε την Ελλάδα με την Τουρκία, που είναι η κατοχική δύναμη και είναι άδικο η Ελλάδα να μπαίνει στο ίδιο καλάθι με την Τουρκία, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό". Δήλωση που παραπέμπει σε διαφωνία του με τη συμφωνία, όσον αφορά ειδικά το μέρος της εμπλοκής της Ελλάδας.

Δεν ενημέρωσε κανέναν ο Πρόεδρος
Πάντως, από τις δηλώσεις των πολιτικών κομμάτων, γίνεται φανερό ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν ενημέρωσε εκ των προτέρων τα πολιτικά κόμματα, για την πρόταση την οποία υπέβαλε και ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να την προωθήσει.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός σημειώνει ότι "με τις απευθείας συναντήσεις δημιουργείται η δυνατότητα να τίθεται η Τουρκία προ των ευθυνών της και να μην κρύβεται απενοχοποιημένη πίσω από την τουρκοκυπριακή κοινότητα". Εντύπωση, πάντως, προκαλεί απόσπασμα της ανακοίνωσης ότι το κόμμα αναμένει "την ενδελεχή ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την αναμενόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, προκειμένου να τοποθετηθεί ολοκληρωμένα", αναφορά που καταδεικνύει ότι ούτε το κόμμα του ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν υποβάλει την πρότασή του.

Το ΑΚΕΛ αντέδρασε πολύ ήπια στην πρόταση Αναστασιάδη, με δήλωση του Επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού, του κόμματος, Τουμάζου Τσιελεπή, ο οποίος ανέφερε ότι το κόμμα θα τοποθετηθεί ολοκληρωμένα, όταν θα έχει σχετική ενημέρωση. Χαρακτήρισε την εξέλιξη "αναμενόμενη", από τη στιγμή που οι συναντήσεις των συνομιλητών με τους Υπουργούς Εξωτερικών θα πραγματοποιηθούν στη βάση της αμοιβαιότητας. Επισήμανε, όμως, ότι πρέπει να προσέξει η Κυβέρνηση ώστε οι συναντήσεις να μην καταστούν προοίμιο μίας τετραμερούς.

Διάσταση ΔΗΚΟ - Νικόλα
Το επίσημο ΔΗΚΟ προσπάθησε να... ισορροπήσει τα πράγματα. Ενώ αναφέρει σε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου, Άγγελου Βότση, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εξωτερικών "κινούνται με βάση τους άξονες της στρατηγικής που έχει αναλυθεί στην πρόσφατη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου", για τη συμφωνία Βενιζέλου-Νταβούτογλου, δεν τοποθετείται, "αναμένοντας περαιτέρω ενημέρωση τόσο για την ουσία όσο και για τη μεθολογία αυτής της εξέλιξης". Αφήνει, πάντως, να νοηθεί ότι δεν συμφωνεί με την εμπλοκή της Ελλάδας, κατά τρόπο που να παρουσιάζεται ως ευθυνόμενη για το κυπριακό πρόβλημα. Δεν συμφωνεί επίσης με τις τοποθετήσεις ότι η εξέλιξη συνιστά τετραμερή, ή εξίσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το παράνομο έκτρωμα.

Αντίθετα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, με δική του ανακοίνωση, εκφράζει ανησυχία και προβληματισμό για την εξέλιξη και εκτιμά ότι "παραπέμπει ουσιαστικά σε έμμεση τετραμερή διάσκεψη, υποβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και αναβαθμίζει το ψευδοκράτος". Διερωτάται "τι θα συζητήσει ο Τουρκοκύπριος συνομιλητής με την ελληνική Κυβέρνηση, και τι νόημα έχει αυτή η συνάντηση;".

Ανησυχεί η ΕΔΕΚ
Η ΕΔΕΚ, με δήλωση του Δημήτρη Παπαδάκη, εκφράζει "μεγάλη ανησυχία για την εξέλιξη" και σημειώνει ότι ουδεμία διαβούλευση υπήρξε στο Εθνικό Συμβούλιο, επισημαίνει ότι προβάλλει ο μεγάλος κίνδυνος πραγματοποίησης τετραμερούς διάσκεψης, ενώ "θα εμπεδωθεί παραμορφωτικά το Κυπριακό, ως διακοινοτική διαμάχη".
«Σκληρός» ο Λιλλήκας - Κριτικό το ΕΥΡΩΚΟ

Σκληρή γραμμή τήρησε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία "τεραστίων διαστάσεων διολίσθηση, που ικανοποιεί την πάγια τουρκική απαίτηση για σύγκληση τετραμερούς διάσκεψης" και κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να τερματίσει αυτήν τη διαδικασία και τον Έλληνα Πρωθυπουργό να αποσύρει τη συμμετοχή της Ελλάδας.

* Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Μιχάλης Γιωργάλλας, απέφυγε να στηρίξει την πρόταση, αλλά υπέδειξε ότι "οι όποιες πρωτοβουλίες και ενέργειες δεν πρέπει να υποβαθμίζουν την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν πρέπει να αθωώνουν την Τουρκία από τις κατοχικές της ευθύνες και δεν πρέπει να αποτελούν προηγούμενο μίας τετραμερούς".

Το Κίνημα Οικολόγων αναφέρεται "σε ανησυχητικά μηνύματα από τη Νέα Υόρκη", και σημειώνει ότι με την εξέλιξη, "θα έχουμε πλήρη εξίσωση -οριζοντίως και καθέτως- Τουρκίας και Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και ψευδοκράτους".

Τελικά το πετύχαμε...
Η τουρκική πλευρά πανηγυρίζει για τη νέα εξέλιξη, την οποία ο σύμβουλος του Έρογλου, Οσμάν Ερτούγ, χαρακτήρισε "σημαντική".
Δήλωσε στην "Κίπρις" ότι "η εξέλιξη ήταν επιθυμία της τουρκοκυπριακής πλευράς. Στη συνεχή πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς για συνάντηση με την Τουρκία, αντιπροτείναμε τη συνάντηση με την Ελλάδα, ως τουρκοκυπριακή πλευρά, αλλά αυτό δεν είχε γίνει αποδεκτό. Επιμέναμε στο θέμα της ισότητας στις συναντήσεις. Πάνω σε αυτό έγινε η διευθέτηση", είπε. Την ίδια ώρα, έριξε την ιδέα όπως "οι συνομιλίες αρχίσουν σε επίπεδο ηγετών, τώρα, στη Νέα Υόρκη".

Source : http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου