Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Ενέργειες για την ασφάλεια

Σε πολλά ταμπλό ενεργοποιούνται οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες
Σε καλό δρόμο βρίσκεται η συνομολόγηση συμφωνίας με το Ισραήλ για την ενεργειακή ασφάλεια, ενώ θετικά διακείμενοι παρουσιάζονται και οι Ιταλοί για συνεργασία

Σε καλό δρόμο βρίσκεται η διαδικασία συνομολόγησης συμφωνίας μεταξύ της Λευκωσίας και του Τελ Αβίβ, αναφορικά με την ενεργειακή ασφάλεια. Όπως η «Σημερινή» πληροφορείται, η Γενική Εισαγγελία έχει ολοκληρώσει τη νομοτεχνική επεξεργασία της συμφωνίας και το Υπουργείο Άμυνας βάζει τις τελευταίες πινελιές, ώστε να την στείλει στο Ισραήλ για τελική έγκριση. Αναμένεται, δε, μέχρι το τέλος του χρόνου, να διευθετηθεί συνάντηση των Υπουργών Άμυνας των δύο χωρών, είτε στην Κύπρο είτε στο Ισραήλ, για να πέσουν οι υπογραφές. Είχαν προηγηθεί οι διεργασίες των ομάδων εργασίας που κατάρτισαν τα δύο Υπουργεία για τον σκοπό αυτό, οι οποίες και κατέληξαν στο κείμενο που θα οδηγήσει στην τελική συμφωνία.

Έναντι κάθε απειλής
Η συμφωνία με το Ισραήλ, όπως η «Σ» ενημερώνεται, προνοεί πολύ στενή συνεργασία μεταξύ των δύο γειτόνων, κυρίως σε θέματα ανταλλαγής πληροφοριών, για όλους τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν στη θάλασσα. Κύπρος και Ισραήλ, δηλαδή, θα βρίσκονται σε επαφή, όχι μόνο για ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας αλλά για οποιουδήποτε είδους απειλή μπορεί να προκύψει, είτε αυτή είναι στρατιωτική είτε ασύμμετρη είτε πρόκειται για φυσική καταστροφή. Εμβαθύνεται, ταυτόχρονα, η σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες σε επίπεδο ασκήσεων και ετοιμότητας, αφού υπάρχει στο πρόγραμμα μια σειρά από κοινές ασκήσεις. Η πρώτη άσκηση έρευνας και ασφάλειας, η οποία ήταν προγραμματισμένη για νωρίτερα το φθινόπωρο, τελικά θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο. Σε μεταγενέστερο στάδιο προγραμματίζεται ακόμη πιο ευρείας κλίμακας άσκηση, η οποία θα λάβει χώραν στο έδαφος, τον εναέριο και τον θαλάσσιο χώρο τόσο της Κύπρου όσο και του Ισραήλ και, όπως τονίζουν στρατιωτικές πηγές, θεωρείται καθοριστικής σημασίας.

Και η Ιταλία στο παιγνίδι
Εν τω μεταξύ, πολύ καλές θεωρούνται και οι πρόσφατες επαφές που είχε η Λευκωσία με τη Ρώμη, καθώς η Ιταλία διαπιστώνει πως υπάρχουν κοινά συμφέροντα των δύο χωρών στη Μεσόγειο. Η πρόσφατη εξασφάλιση αδειών για ερευνητικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ από τον ιταλικό κολοσσό ΕΝΙ, έχει δημιουργήσει πολύ πιο άμεσο ενδιαφέρον για τους Ιταλούς, πέραν αυτού που προκύπτει από την κοινή θάλασσα και τα κοινά προβλήματα, αφού σύντομα θα βρίσκονται στην ΑΟΖ μας οι εγκαταστάσεις και το προσωπικό της εταιρείας. Δεν αποκλείεται, συνεπώς, στο μέλλον να επιχειρηθεί συνομολόγηση σχετικής διμερούς συμφωνίας και με την Ιταλία.

Καταρτίζουν σχέδια
Την ίδια στιγμή, όμως, ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται και στις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε εντός Κύπρου, αναφορικά με το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, αφού οι σχεδιασμοί μας είναι σε αυτό το στάδιο υποτυπώδεις. Έχει καταρτιστεί, κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, διυπουργική επιτροπή, στην οποία λαμβάνουν μέρος οι Υπουργοί Άμυνας, Εξωτερικών, Συγκοινωνιών, Δημοσίας Τάξης και Ενέργειας, η οποία σύντομα θα πιάσει δουλειά, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές της στην ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών στην ξηρά, ώστε να δημιουργηθεί μια ομπρέλα ασφαλείας που να καλύπτει τα πάντα.

Όπως η «Σ» πληροφορείται, ήδη το Υπουργείο Άμυνας βρίσκεται στη διαδικασία καταρτισμού του προκαταρκτικού πλάνου, στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι βασικοί άξονες του κρατικού σχεδιασμού. Ενδεχομένως το πιο δύσκολο εγχείρημα, στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, είναι ο διαχωρισμός των τομέων ευθύνης της κάθε κρατικής υπηρεσίας, σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια. Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να συγκληθεί και η πρώτη σύσκεψη για το θέμα αυτό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιο βαθιά
Η ΚΥΠΡΟΣ, πάντως, επιθυμεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση να μπει πιο… βαθιά στη θάλασσα. Γι’ αυτό και, σε συνεργασία με άλλες μεσογειακές χώρες, γίνονται κινήσεις από τη Λευκωσία, ώστε το θέμα της θαλάσσιας ασφάλειας να αναβαθμιστεί στους κόλπους της Ε.Ε. σε βαθμό τέτοιο, που η Ένωση, πέραν των πολιτικών της, να μπορεί να κάνει και πολιτικοστρατιωτικές επεμβάσεις, εάν χρειαστεί, αφού τα προβλήματα που προκύπτουν από τη θάλασσα είναι αρκετά, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου. Η Άμυνα και η Ασφάλεια θα απασχολήσει το Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.


Source : http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου