Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Επίσκεψη Τζον Κέρι στη Λευκωσία

Την πρόθεσή του να επισκεφθεί τη Λευκωσία, στο πλαίσιο της διαφαινόμενης έντονης ενεργοποίησης των ΗΠΑ για λύση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών Τζον Κέρι στον πρόεδρο Νίκο Αναστασιαδη, σε σύντομη συνομιλία που είχαν την Τρίτη το βράδυ τστη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με κυπριακές πηγές, στο περιθώριο της καθιερωμένης δεξίωσης που παρέθεσε ο πρόεδρος Ομπάμα στους ξένους ηγέτες που συμμετέχουν στη Γεν. Συνέλευση των Ην. Εθνών, ο κ. Κέρι, αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα, κατά την υποδοχή του κ. Αναστασιαδη στη δεξίωση, εξέφρασαν τις ευχαριστίες των ΗΠΑ για τον θετικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Αν. Μεσογείου και καλωσόρισαν τις προσπάθειες του προέδρου Αναστασιάδη για την επανέναρξη ενός καλά προετοιμασμένου και ουσιαστικού διαλόγου που θα οδηγήσει σε μια συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι βρίσκεται εντός του προγραμματισμού του η πραγματοποίηση επίσκεψης στην Κύπρο, ενώ και ο δεύτερος στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Γουίλιαμ Μπερνς, σε συνάντηση που είχε με τον υπ. Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη, διεμήνυσε την πρόθεσή της Ουάσιγκτον να πρωταγωνιστήσει με συγκεκριμένες και ουσιαστικές ενέργειες για την ανατροπή της υφιστάμενης στασιμότητας και την προώθηση λύσης του προβλήματος.

Καθώς συνεχίζονται οι έντονες διεργασίες για την έναρξη νέου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό, τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ εξέφρασε, στην ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας στη Γενικής Συνέλευσης, την «ειλικρινή δέσμευση» της Αγκυρας στην εξεύρεση μιας δίκαιης, διαπραγματεύσιμης λύσης. Ο κ. Γκιουλ περιέγραψε το Κυπριακό ως ζήτημα αξιοπιστίας της διεθνούς κοινότητας και επισήμανε ότι επανειλημμένες προσπάθειες για ειρηνική διευθέτηση, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου Ανάν, κατέληξαν σε αποτυχία. Υπό αυτό το πρίσμα, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να προτρέψει την ελληνοκυπριακή πλευρά να ανταποδώσει τη δέσμευση και να εμπλακεί «καλόπιστα» σε διαπραγματεύσεις που θα έχουν συγκεκριμένο στόχο και χρονοδιάγραμμα.

Προηγουμένως και στο πλαίσιο ενός μαραθωνίου επαφών στην έδρα των Ην. Εθνών, ο κ. Αναστασιάδης είχε ενημερώσει τον κ. Μπαν Κι Μουν σχετικά με την πρότασή του για επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, ενώ επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει πολύ καλή προετοιμασία, αλλά και εμπλοκή της Ευρ. Ενωσης στη νέα προσπάθεια.

Σύντομη συνομιλία με τον κ. Ομπάμα, κατά την είσοδό του στη δεξίωση που παρέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, είχε και ο Ελληνας υπ. Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Ομπάμα αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον κ. Σαμαρά τον Αύγουστο, εκφράζοντας την πρόθεσή του να δοθεί συνέχεια στα όσα είχε συζητήσει με τον πρωθυπουργό.

Source : http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου