Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Καρογιάν καλεί το Διοικητή της ΚΤ να παραιτηθεί

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν κάλεσε σήμερα το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη να υποβάλει την παραίτησή του, διευκολύνοντας έτσι την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και που δεν ευνοεί, όπως είπε, την ομαλή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη σε συνέντευξή του στο MEGA, για το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για πλημμέλεια καθηκόντων, ο κ. Καρογιάν ανέφερε πως «προφανώς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει κατά νου πολύ σοβαρά θέματα για να κάνει τις πολύ αυστηρές δηλώσεις για το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας».

«Σημειώνουμε ιδιαίτερα τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι ερευνά και στοιχειοθετεί ‘όλα εκείνα τα οποία συνθέτουν την αδυναμία ή την έλλειψη επάρκειας στην άσκηση και εκτέλεση των καθηκόντων του (του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου) και αναλόγως, πάντοτε με βάση το Σύνταγμα, θα αποφασίσω ενδεχόμενα την παραπομπή στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για τα περαιτέρω’», ανέφερε ο κ. Καρογιάν στις δηλώσεις του.

Ο κ. Καρογιάν είπε πως «στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε πολύ παραστατικά τη γενικότερη εικόνα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί λόγω πράξεων ή παραλείψεων του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και της απροθυμίας του να συνεργαστεί με τους συντεταγμένους θεσμούς της πολιτείας στη διαχείριση του μέγιστου εθνικού θέματος, της σοβαρής οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει ο τόπος».

Το ΔΗΚΟ, «έχοντας ως βασικό γνώμονα των ενεργειών του το εθνικό συμφέρον, κατέβαλε έντονες προσπάθειες για τη δημιουργία συνθηκών ομαλής και δημιουργικής συνεργασίας του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με την εκτελεστική εξουσία. Δυστυχώς, οι προσπάθειες μας δεν βρήκαν ανταπόκριση, με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει φτάσει στο απροχώρητο», ανέφερε ο Πρόεδρος του κόμματος.

Πρόσθεσε πως η δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι «η κατάσταση δεν πάει άλλο», λέει πολλά «και πρέπει να προβληματίσει σοβαρά όλους».

Ίσως, συνέχισε, «είναι η ώρα που θα πρέπει να αναλάβει ο ίδιος ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας να διευκολύνει την κατάσταση, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία να υποβάλει την παραίτηση του, ως πράξη προσφοράς υπηρεσίας προς τον τόπο».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Καρογιάν ανέφερε πως το ΔΗΚΟ φρόντιζε πάντοτε με σύνεση να προσπαθεί να αποπυροδοτήσει εξελίξεις και να δημιουργήσει συνθήκες ομαλότητας.
Είπε πως αρκετές φορές ο ίδιος αρκετές φορές προσπάθησε στο μέτρο του δυνατού να διευκολύνει τη σχέση ανάμεσα στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση γενικότερα.

Πρόσθεσε πως «μέσα από αυτές τις αντιπαραθέσεις που υπάρχουν και τη συγκρουσιακή σχέση υποφέρει ολόκληρο το οικονομικό σύστημα» την ώρα «που έπρεπε όλοι στη βάση σωστών προσεγγίσεων να κινηθούμε το ταχύτερο δυνατόν για να διασφαλίσουμε ομαλότητα, συνεργασία αλλά και την επιτάχυνση διαδικασιών τέτοιων έτσι που να ξαναποκτηθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό και το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου».

Ανέφερε πως «ο ίδιος ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας υπηρετώντας το ευρύτερο δημόσιο καλό μέσα από όλα αυτά που έχουν δημιουργηθεί όλη αυτή την περίοδο να φροντίσει να διευκολύνει την όλη διαδικασία υποβάλλοντας τη δική του παραίτηση».

Με αυτό τον τρόπο, αν το πράξει, «θεωρώ ότι μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την κρίσιμη στιγμή τη δημιουργία πιο ευνοϊκών και πιο ομαλών συνθηκών γιατί αν συνεχίσει όλη αυτή η ιστορία τότε δεν ξέρω πού μπορούμε να φθάσουμε», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Ερωτηθείς για καθυστέρηση στην έγκριση των συμβούλων του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου από την Κεντρική Τράπεζα, ο κ. Καρογιάν είπε πως έχουν διαμορφωθεί και δημιουργηθεί όλη αυτή την περίοδο μια σειρά από εντάσεις, μια σειρά από διχογνωμίες, μια σειρά από διαδικασίες που δεν ευνοούν την ομαλή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Είπε πως η αξιοπιστία του συστήματος μπορεί να αποκατασταθεί μέσα από μια αγαστή συνεργασία και την αποφυγή εκείνων των σημείων που πυροδοτούν νέες επιζήμιες διαδικασίες στον τόπο.
«Για αυτό τον λόγο λοιπόν η έκκληση η δική μας είναι ο ίδιος ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, αφού σταθμίσει την όλη διαδικασία να δώσει τη λύση», επεσήμανε.

Ο ίδιος δηλαδή, πρόσθεσε, «να υποβάλει την παραίτησή του, διευκολύνοντας τη δημιουργία εκείνων των συνθηκών ώστε να μπορέσει η Κύπρος να είναι σωστή έναντι των υποχρεώσεών της προς την Τρόικα και την ΕΚΤ, αλλά ταυτόχρονα και να ξανακτίσουμε όλοι μας συνθήκες τέτοιες έτσι που τα συντεταγμένα όργανα του κράτους να μπορούν να συμπλέουν, να μιλούν με μια κοινή γλώσσα, και να αποφεύγουν πράγματα που στο τέλος μπορεί να ικανοποιούν τον εγωισμό ή την όποια θεώρηση πραγμάτων του ενός, στο τέλος όμως μπορεί να είναι επιζήμιο για το ευρύτερο σύστημα».

Πηγή: http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου