Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Εγκαταλείπουν τα χωριά τους εθελοντικά για να ανοίξουν χώρο στην άγρια ζωή

Μέχρι πρότινος το χωριό Ραμντετζί στην κεντρική Ινδία φιλοξενούσε μια αγροτική κοινότητα που έσφυζε από ζωή.

Σήμερα, ο ανθρώπινος πληθυσμός στο Ραμντετζί έχει εκμηδενιστεί, παρότι στους δρόμους και τα χωράφια κυκλοφορεί μια διαφορετική μορφή ζωής.

—Μετατόπιση πληθυσμών για χάρη της άγριας ζωής

Στο πλαίσιο των προσπαθειών μείωσης των τριβών μεταξύ του ανθρώπου και της άγριας ζωής, η κυβέρνηση της Ινδίας δίνει κίνητρα σε κοινότητες που κατοικούν εντός ή πλησίον προστατευόμενων περιοχών να μετακινηθούν για να διασφαλιστεί η ειρηνική συμβίωση.

Αυτό συνέβη τον περασμένο Αύγουστο στο Ραμντετζί, το οποίο βρίσκεται εντός της περιοχής προστασίας της τίγρης Ταντόμπα-Αντχάρι.

Περίπου 200 οικογένειες αποδέχτηκαν μια δέσμη κινήτρων για να απομακρυνθούν από τα όρια της προστατευόμενης περιοχής, ώστε να ελευθερωθεί χώρος προς όφελος της βιοποικιλότητας.

Σε λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες μετά την αποχώρηση των ανθρώπων από το χωριό, βουβάλια, ελάφια, αντιλόπες και αγριόχοιροι βόσκουν εκεί που κάποτε υπήρχαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις και βοσκοτόπια για τα κοπάδια των κτηνοτρόφων.

Μαζί με τα θηράματα επέστρεψαν και οι θηρευτές, που κάποτε είχαν δαιμονοποιηθεί γιατί έτρωγαν τα ζώα των κτηνοτρόφων και για αυτό κατέληξαν να θεωρούνται είδη υπό εξαφάνιση.

Σύμφωνα με τους Times of India, εντοπίστηκε ακόμα και μία τίγρης να κυκλοφορεί ανενόχλητη στους έρημους δρόμους του χωριού, χωρίς να κινδυνεύει πλέον από την οργή των χωρικών.

Στην Ινδία, περισσότερες από 100 κοινότητες έχουν ήδη απομακρυνθεί εθελοντικά ώστε να διευρυνθούν οι προστατευόμενες περιοχές και αναμένεται να τις ακολουθήσουν δεκάδες ακόμα.

Σε ορισμένα, λίγα, μέρη του κόσμου, όπου οι άνθρωποι, μέσα στη φτώχεια τους, δεν έχουν “δεθεί” με κακόγουστα εξοχικά κι αυθαίρετα κτίσματα, αναδεικνύεται το συναίσθημα της συμπόνοιας και του σεβασμού προς το περιβάλλον και τους υπόλοιπους κατοίκους του.


Πηγή: http://www.econews.gr 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου