Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Δημόσια περίθαλψη: Ποιοι δεν θα βάλουν το χέρι στην τσέπη

Έτοιμη είναι η πρόταση του Υπουργείου Υγείας που θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο αναφορικά με τις ομάδες πολιτών/ασθενών που θα εξαιρεθούν από τα τέλη στα κρατικά νοσηλευτήρια, που εφαρμόζονται εδώ και δύο μήνες περίπου.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα, με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι και την 1η Αυγούστου θα συνεχίσουν να δικαιούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων οι εργαζόμενοι στους Ημικρατικούς Οργανισμούς.

Επίσης θα καλύπτονται οι δαπάνες των πτωματικών δοτών αλλά και η περίθαλψη των ιερέων και καλογριών της Λατινικής Κοινότητας. Δωρεάν περίθαλψη θα απολαμβάνουν όλα τα μέλη της ΕΛΔΥΚ, οι μοναχοί και μοναχές ελληνορθόδοξων μοναστηριών, καθώς και 44 ηλικιωμένοι Ελλαδίτες -κατόπιν διακρατικής συμφωνίας- που διαβιούν μόνιμα στην Κύπρο.

Στις ομάδες που εξαιρούνται από τα νέα τέλη, εφόσον είναι δικαιούχοι δωρεάν περίθαλψης βάσει κριτηρίων- περιλαμβάνονται άτομα που πάσχουν από σοβαρές ψυχικές διαταραχές. Χωρίς να λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια, δεν θα καταβάλλουν συνεισφορά για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη οι κατάδικοι, υπόδικοι και πρόσωπα υπό σύλληψη, οι εθνοφρουροί, τα άτομα που φιλοξενούνται στον χώρο κράτησης μεταναστών στη Μεννόγια, τα παιδιά που βρίσκονται υπό τη φροντίδα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, οι ασθενείς της Στέγης του Αγίου Χαραλάμπους, και οι ιερείς και το προσωπικό των Μητροπόλεων Κιτίου και Λεμεσού με τα εξαρτώμενά τους.

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, από τα τέλη για εργαστηριακές εξετάσεις ή/και άλλες υπηρεσίες εξαιρούνται αιμοδότες, τετραπληγικοί και παραπληγικοί, θαλασσαιμικοί, νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, αιμοφιλικοί και άτομα με οικογενή μεσογειακό πυρετό. 

Επίσης, εργαζόμενοι των Σωμάτων Ασφαλείας που μεταφέρονται στις Πρώτες; Βοήθειες μετά από τραυματισμό εν ώρα καθήκοντος θα απαλλάσσονται του τέλους των €10. Τέλος εξαιρούνται όλοιμ οι Τουρκοκύπριοι που λάμβαναν περίθαλψη κατά την1η Αυγούστου 2013 και 25 Τουρκοκύπριοι θαλασσαιμικοί.

Πηγή: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου