Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Διπλωματικό χάος με την πτήση της Τραμπζονσπόρ! – Τουρκικό ΥΠΕΞ, αερολιμένες Ρόδου και Λάρνακας διαφωνούν για την προσγείωση στην Ρόδο

- Τηλεφωνική επικοινωνία του newsit.com.cy με τον υπεύθυνο του Πύργου Ελέγχου της Ρόδου: "Υπάρχει επιβεβαιωμένο Σχέδιο πτήσης από Ρόδο προς Λάρνακα για την πτήση αυτή - Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που δεν τηρείται το καθιερωμένο σχέδιο πτήσης, μάλλον υπήρξε touch and go"

- Αντικρουόμενες πληροφορίες από την Ρόδο: "Ο αερολιμένας Ρόδου, σύμφωνα με δημοσίευμα Κυπριακού ΜΜΕ επιβεβαίωσε ότι το αεροσκάφος εξασφάλισε "ειδική διπλωματική άδεια" και δεν προσγειώθηκε

- Ο δημοσιογράφος του ΝΤV δηλώνει πως το αεροσκάφος άλλαξε πορεία και ήρθαν απευθείας στη Λάρνακα 

- Τους διαψεύδει ο Διεθνής Αερολιμένας Λάρνακας, αλλά εγείρονται συνεχώς και νέα ερωτηματικά
- Σιγή ιχθύος από την αεροπορική εταιρεία Astra για την συγκεκριμένη πτήση

Αρχικώς φάνηκε να διίστανται οι απόψεις μεταξύ αερολιμένα Λάρνακας, αερολιμένα Ρόδου και τουρκικού ΥΠΕΞ. Ουσιαστικά μιλούσαμε για 3 διαφορετικές εκδοχές..., σύμφωνα και με δημοσιεύμα κυπριακού Μέσου Ενημέρωσης.

Το newsit επικοινώνησε με τον Διεθνή Αερολιμένα Ρόδου και σε συνομιλία με τον υπεύθυνο πτήσεων του αεροδρομίου μας αναφέρθηκε ότι η ουσία του όλου ζητήματος βρίσκεται στο ότι υπάρχει κατατεθιμένο σχέδιο πτήσης από Ρόδο προς Λάρνακα και ότι το πιθανότερο είναι να έγινε η καθιεωρωμένη διαδικασία του touch and go του αεροπλάνου, το οποίο σημαίνει ότι το αεροσκάφος για να τηρήσει το Σχέδιο Πτήσης του, με το που ακουμπά στον αεροδιάδρομο αμέσως ξανααπογειώνεται, κάτι το οποίο, πιθανολογεί ο υπεύθυνος, να μην το αντιλήφθηκαν οι επιβαίνοντες.

Απ' την άλλη πλευρά όμως Κυπριακό Μέσο Ενημέρωσης σε άλλη επικοινωνία με το αεροδρόμιο της Ρόδου αναφέρθηκε ότι η πτήση έλαβε "ειδική διπλωματική άδεια" προκειμένου να συνεχίσει απευθείας το ταξίδι του προς Λάρνακα, γεγονός που σπάει το εμπάργκο πτήσεων της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Συνεχώς δίδονται νέες διαστάσεις στο θέμα για την πορεία που ακολούθησε η πτήση της τουρκικής ομάδας. Γι’ απευθείας πτήση κάνουν λόγο οι τ/κ και τουρκικές εφημερίδες, με το το τουρκικό ΥΠΕΞ να μην επιβεβαιώνει, αλλά ούτε και να διαψεύδει.

Σε απόπειρα του newsit.com.cy να επικοινωνήσει με την εταιρεία Astra το Τμήμα Επιχειρήσεων απέφυγε να δώσει άμεση απάντηση αφήνοντας ακόμα περισσότερα ερωτηματικά αναφορικά με ένα πολύ ευαίσθητο διπλωματικό –όπως εξελίσσεται- ζήτημα, μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στην Χουριέτ ότι από την εισβολή του 1974 έως σήμερα καμία αεροπορική εταιρεία δεν πήρε άδεια από την Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας για προσγείωση από την Τουρκία στη «νότια Κύπρο». Από τουρκικής πλεύρας δεν υπήρξε κάποια εντολή προς το αεροσκάφος να κατευθυνθεί απευθείας στην Λάρνακα, αλλά ούτε και από την εταιρεία που μετέφερε την ομάδα της Τράμπζονσπορ. Οι αξιωματούχοι που μίλησαν στην τουρκική εφημερίδα κάνουν λόγο για ενέργεια εκ μέρους του πιλότου, ο οποίος φέρεται να άλλαξε την πορεία στον αέρα, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους. Τουρκικοί διπλωματικοί κύκλοι συμπληρώνουν ότι η προσγείωση του εν λόγω αεροσκάφους στην ε/κ πλευρά δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως μια ένδειξη αλλαγής της στάσης της Τουρκίας στο ζήτημα του εμπάργο πτήσεων από και προς την Κύπρο...

Εν τω μεταξύ σήμερα, οι περισσότερες τουρκοκυπριακές εφημερίδες σχολιάζουν πως η πτήση της Τραμπζονσπόρ είναι η πρώτη που υλοποιείται απευθείας από Τουρκία προς Κύπρο μετά το 1974. Χαρακτηριστικά, η «Αφρίκα» γράφει για ένα ακόμη ταμπού που έπεσε και πως το αεροπλάνο που ανήκει στην εταιρεία Astra της Ελλάδας, ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί πως θα μετέβαινε από την Τραπεζούντα στη Ρόδο και από εκεί στη Λάρνακα, άλλαξε πορεία στον αέρα.

Με τη σειρά της η τουρκική εφημερίδα «Hürriyet» σχολιάζει πως «η Τραμπζονσπόρ πέταξε απευθείας στην Κύπρο και παραβίασε τη διπλωματική στάση Τουρκίας στο θέμα αυτό». Αναφέρεται πως η Τραμπζονσπόρ πέταξε με πτήση τσάρτερ ελληνικής εταιρείας και το πρόγραμμα προέβλεπε προσγείωση στη Ρόδο. Αργότερα το ίδιο αεροσκάφος θα εκτελούσε δρομολόγιο Ρόδου-Λάρνακας για να παρακάμψει το εμπάργκο πτήσεων της Τουρκίας. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σχετικά πως «δεν έχουμε καμία ενημέρωση για την πορεία του αεροσκάφους».
Η ιστοσελίδα «Κίπρις ποστασί» γράφει ότι ο απεσταλμένος αθλητικογράφος του NTV -σε τηλεφωνική ανταπόκριση- δήλωσε στο τουρκικό κανάλι πως ήρθαν απευθείας στη Λάρνακα. «Δεν σταματήσαμε στην Ελλάδα. Μας υποδέχθηκαν πολύ καλά», συμπλήρωσε.

Την πραγματοποίηση απευθείας πτήσης διαψεύδει ο Εκπρόσωπος Τύπου της Hermes Airports, κ. Αδάμος Ασπρή. Σε τηλεφωνική επικοινωνία, δήλωσε ότι το μόνο που μπορεί να πει είναι πως με βάση τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας, η πτήση με κωδικό ΑΖΙ743 αφίχθη στο Αεροδρόμιο Λάρνακας από τον Διεθνή Αερολιμένα της Ρόδου κι όχι από οποιονδήποτε άλλον αερολιμένα.

Πηγή: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου