Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Κραυγή αγωνίας για τα κρούσματα φυματίωσης

Σήμα κινδύνου για τα κρούσματα φυματίωσης που διπλασιάστηκαν την τελευταία δεκαετία στην Κύπρο εκπέμπουν οι αρμόδιοι, υπογραμμίζοντας την αδήρητη ανάγκη για δημιουργία νέου σανατορίου στην Κακοπετριά.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας ενημερώθηκε από το Διευθυντή της πνευμονολογικής κλινικής για τα μέτρα που λαμβάνονται για την πρόληψη μετάδοσης και αντιμετώπισης της φυματίωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην επιτροπή, σε λιγότερο από μια δεκαετία παρατηρείται δραματική αύξηση των νέων κρουσμάτων φυματίωσης. Στην Κύπρο το 2012 ο αριθμός των ασθενών ανέρχεται στους 69. Στο νοσοκομείο Κυπερούντας οι διαθέσιμες κλίνες είναι μόνο 16 ενώ σε κάθε δωμάτιο βρίσκονται μέχρι και 5 ασθενείς, χωρίς να υπάρχει μονόκλινο δωμάτιο για τα σοβαρά περιστατικά.

Μήνυμα αγωνίας στέλνει ο Πρόεδρος της επιτροπής Κωστάκης Κωσταντίνου, γιατί όπως τονίζει διαπιστώνονται σοβαρές ελλείψεις στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις νοσηλείας των ασθενών με φυματίωση. Υπάρχουν είπε ακόμη εγκαταστάσεις με στέγες αμιάντου, καθώς παρατηρούνται προβλήματα και με τη νοσηλεία των ασθενών και με τις διαβαθμίσεις της σοβαρότητας του κάθε ασθενή.

Η βουλευτής Στέλλα Μισιαούλη υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ειδικού χώρου νοσηλείας και να προστεθεί συμπληρωματικό κονδύλι στον προϋπολογισμό του 13. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει σύστημα αρνητικής πίεσης σε θάλαμο για αντιμετώπιση ασθενών με ανθεκτικές μορφές της νόσου.

Τα φάρμακα που υπάρχουν εδώ και χρόνια δεν είναι άκρως αποτελεσματικά και τα νέας γενιάς φάρμακα αναμένονται ακόμα, αφού δεν έχει η τελειώσει η έρευνα επί αυτών και δε μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς.

Ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών που υπάρχουν στην Κύπρο είναι ευρωπαίοι πολίτες, ανέφερε η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου.

Το πρόβλημα εστιάζεται στις ανθεκτικές περιπτώσεις φυματίωσης, υπέδειξε ο βουλευτης του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου λέγοντας αυτές δεν ανταποκρίνονται στα υπάρχοντα φάρμακα και θεωρούνται ανίατες, μέχρι να κυκλοφορήσουν τα νέας γενιάς φάρμακα. Πρόκειται είπε για δαπάνη 1 εκατομμυρίου ευρώ για την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Πηγή: http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου