Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Καμία ανοχή σε ρατσιστικές ή ξενοφοβικές συμπεριφορές

Για παρερμηνεία της απάντησης του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης στην ερώτηση που υπέβαλε ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης αναφορικά με την ύπαρξη οργάνωσης με ρατσιστική ή/και ξενοφοβική δράση στην Κύπρο, κάνει λόγο σε γραπτή δήλωσή του ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι θέση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου είναι ότι καμία ανοχή δεν θα υπάρξει σε ρατσιστικές ή ξενοφοβικές συμπεριφορές.

«Ομολογουμένως, η απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης στην εν λόγω ερώτηση του Βουλευτή, μπορούσε να παρερμηνευθεί, όπως και έγινε» αναφέρει στη δήλωσή του ο Ιωνάς Νικολάου, προσθέτοντας ωστόσο πως τόσο η Κυβέρνηση όσο και ο ίδιος έχουν πλήρη επίγνωση των κυπριακών πραγματικοτήτων και κινδύνων και δεν θεωρούν ότι τέτοια φαινόμενα δεν παρατηρούνται.

«Το γεγονός ότι ‘δεν δύναται να τεκμηριωθεί η σύνδεση οποιασδήποτε οργάνωσης στην Κύπρο με ρατσιστική ή/και ξενοφοβική δράση’, όπως αναφέρεται στην απαντητική μας επιστολή, καθόλου δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν περιστατικά ή δεν καταγράφηκαν νοοτροπίες που μας έχουν θορυβήσει», υποδεικνύει.

Διαβεβαιώνει δε ότι η σαφής θέση της Κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά είναι ότι καμία ανοχή δεν πρέπει να επιδεικνύεται σε τέτοιες συμπεριφορές. «Αυτό είναι το ισχυρό και ξεκάθαρο μας μήνυμα προς την κοινωνία και το οποίο οφείλαμε να παρουσιάσουμε λιγότερο γραφειοκρατικά και με περισσότερη πειστικότητα ως προς την ευαισθησία μας», σημειώνει.

«Δεν εθελοτυφλούμε μπροστά στις νοοτροπίες που παρατηρούνται, ούτε είμαστε ‘τόσο τραγικά αλλού’, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σημερινό δημοσίευμα. Αντιθέτως, τέτοια φαινόμενα ‘παρακολουθούνται στενά’, όπως στενά παρακολουθούμε και τις εξελίξεις, πρακτικές, λάθη και παραλείψεις στην υπόλοιπη Ευρώπη, με στόχο να εφαρμόζουμε ό,τι ορθότερο και πιο αποτελεσματικό στην Κύπρο» προσθέτει ο Ιωνάς Νικολάου και εκφράζει την πεποίθηση ότι «νομοθετικά, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει θωρακιστεί στον τομέα αυτό με τη νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2011».

Σημειώνει ωστόσο πως το θέμα αυτό δεν αντιμετωπίζεται μόνο με νομοθετικά ή αστυνομικά μέτρα και πως «πρόκειται για θέμα νοοτροπίας, κουλτούρας και εκπαίδευσης».

«Έχουμε, ως κοινωνία, αρκετή δουλειά να κάνουμε στον τομέα αυτό και, ως Κυβέρνηση, εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», τονίζει.

Αναγνωρίζει ωστόσο ταυτόχρονα ότι, συγκρινόμενη με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η κυπριακή κοινωνία στην συντριπτική της πλειοψηφία και παρά τα όποια ανησυχητικά περιστατικά που έχουν καταγραφεί, δεν ταυτίζεται, δεν στηρίζει και δεν εκδηλώνει τέτοιες απαράδεχτες συμπεριφορές.

Πηγή: http://www.ikypros.com
 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου