Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Micro: Κρύβεται πίσω ο Ορφανίδης;

 
Την ώρα που οι υπεραγορές Ορφανίδη βρίσκονται υπό καθεστώς διαχείρισης προκειμένου να αποπληρωθούν οι πιστωτές και οι προμηθευτές της εταιρείας, στους οποίους χρωστούν εκατομμύρια ευρώ, ο πρώην πρόεδρος του ομίλου υπεραγορών φαίνεται ήδη να ετοιμάζει νέα επιχειρηματικά βήματα. Ο λόγος για τις υπεραγορές Micro, που σύμφωνα με τις πληροφορίες του INBusinessNews θα κάνουν το ντεμπούτο τους στην κυπριακή αγορά με πέντε καταστήματα περί τα τέλη Ιουνίου.


Πολύ καλά πληροφορημένες πηγές από το κυπριακό εμπόριο φωτογραφίζουν τον Χρήστο Ορφανίδη ως τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από το εγχείρημα των νέων υπεραγορών. Η εταιρεία Micro Stores Ltd είναι εγγεγραμμένη στον Έφορο Εταιρειών, με μοναδικό μέτοχο τον Παντελή Δημοσθένους και διευθυντή τον Ιάκωβο Θεμιστοκλέους. Η εταιρεία έχει εγγραφεί από τον περασμένο Ιανουάριο ενώ την εμπορική διεύθυνση των υπεραγορών φαίνεται να έχει αναλάβει ο Κώστας Νικολάου, ο οποίος όπως και η οικογένειά του ασχολούνται χρόνια με το κυπριακό εμπόριο.
Οι ενδείξεις, τα στοιχεία και οι «μαρτυρίες» που δείχνουν Ορφανίδη
Μια σειρά ενδείξεων, δηλώσεων από στελέχη της αγοράς και στοιχείων που συνέλεξε με έρευνα πολλών εβδομάδων το INBusinessNews συνδέει τον Χρήστο Ορφανίδη με το εγχείρημα των νέων υπεραγορών με την εμπορική επωνυμία Micro.

Αρχικά το INBusinessNews είναι σε θέση να γνωρίζει πως ο Παντελής Δημοσθένους, που φέρεται ως ο μέτοχος της εταιρείας είναι φίλος και κουμπάρος του Χρήστου Ορφανίδη, εγκατεστημένος στο Λονδίνο.

Παράλληλα, γνωστά στελέχη από το κυπριακό εμπόριο συνομίλησαν με τον Χρήστο Ορφανίδη για τις υπεραγορές Micro. Κάποιοι είδαν με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα τα νέα επιχειρηματικά βήματα του κ. Ορφανίδη, ενώ άλλοι μπήκαν πιο βαθιά σε κατ’ ιδίαν συζήτηση μαζί του όπως την προμήθεια προϊόντων και κυρίως του τρόπου αποπληρωμής αυτών. Μάλιστα, συγκεκριμένες εταιρείες εμφανίστηκαν θετικές για πώληση προϊόντων προς τα Micro με την προϋπόθεση ότι θα προπληρώνονται τις παραγγελίες που θα παίρνουν από τις υπεραγορές. Η διαδικασία ονομάζεται advanced cash, που σημαίνει ότι η εταιρεία θα βάζει παραγγελία, ο προμηθευτής θα τιμολογεί, θα πληρώνεται και μετά θα αποστέλλει εμπορεύματα.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχεία που συνδέει τις υπεραγορές Micro με τον Χρήστο Ορφανίδη είναι χώροι που άλλοτε λειτουργούσαν ως υπεραγορές του ομίλου Ορφανίδη και πλέον θα ανοίξουν με την επωνυμία των Micro. Κάποιες από αυτές τις υπεραγορές ενοικιάζονταν από την αλυσίδα Ορφανίδη.

Μάλιστα, γραφεία της Micro στη Λάρνακα λειτουργούν σε κτήριο το οποίο ανήκει σε ενοικιαστή των υπεραγορών Ορφανίδη.
Την ίδια ώρα ακόμη και εταιρείες που δεν έχουν επαφή με τον Χρήστο Ορφανίδη ούτε με τις υπεραγορές Micro βάσει δικής τους πληροφόρησης θεωρούν ως δεδομένο ότι ο Χρήστος Ορφανίδης βρίσκεται πίσω από τις νέες υπεραγορές. Παρόλα αυτά η βεβαιότητα την οποία εκφράζουν σχετικά με την εμπλοκή Ορφανίδη στις υπεραγορές Micro βασίζεται αποκλειστικά σε πληροφορίες που έχουν συλλέξει από την αγορά και όχι σε συγκεκριμένα στοιχεία, ούτε σε κάποια επαφή που είχαν με τον κ. Ορφανίδη.

Τα ερωτηματικά που εγείρονται
Υψηλόβαθμα στελέχη από την κυπριακή αγορά διερωτήθηκαν μιλώντας στο INBusinessNews πώς είναι δυνατόν ο Χρήστος Ορφανίδης που φόρτωσε τράπεζες και προμηθευτές με δεκάδες εκατομμύρια χρέη να κινείται σήμερα για δημιουργία νέων υπεραγορών.

Πάντως, άγνωστο παραμένει εάν οι υπεραγορές Micro αποτελούν έμπνευση του κ. Ορφανίδη και αποκλειστική επιχειρηματική δραστηριότητα του ίδιου ή εάν συνεργάζεται με άλλους επιχειρηματίες που συνέλαβαν την εν λόγω ιδέα και πρότειναν στον Χρήστο Ορφανίδη να συμβάλει στην υλοποίηση του έργου λειτουργίας των υπεραγορών.

Παράλληλα, τα ερωτηματικά και η ανησυχία μερίδας στελεχών από την εγχώρια αγορά περιστρέφονται γύρω από ζητήματα ηθικής τάξης και εύρυθμης λειτουργίας του κυπριακού εμπορίου. Τα ερωτηματικά και η ανησυχία –βεβαίως- αποτελούν απότοκα των νωπών πληγών που προκάλεσε η κατάρρευση των υπεραγορών Ορφανίδη.
Οι απαντήσεις Ορφανίδη και Micro
Μέρος της έρευνας του INBusinessNews αποτέλεσαν τόσο ο Χρήστος Ορφανίδης όσο και οι υπεύθυνοι στις υπεραγορές Micro. Σε επικοινωνία μας με τον κ. Ορφανίδη ρωτήσαμε εάν εμπλέκεται στο εγχείρημα λειτουργίας των υπεραγορών Micro και η απάντησή του ήταν κατηγορηματικά αρνητική: «Δεν γνωρίζω τίποτε για τα Micro». Πάντως, δεν έκρυψε τις προθέσεις του για επαναδραστηριοποίηση στον χώρο του εμπορίου με λειτουργία υπεραγορών αλλά σε μεταγενέστερο στάδιο.

Παράλληλα, σε επικοινωνία μας με την εταιρεία δόθηκε η απάντηση πως αυτή τη στιγμή δεν θέλουν να προβούν σε οποιαδήποτε επίσημη τοποθέτηση σχετικά με τη λειτουργία των υπεραγορών Micro. Σημειώνεται ότι η εταιρεία εδρεύει στη Λάρνακα και υπολογίζεται ότι τέλη Ιουνίου θα ανοίξει τα πρώτα καταστήματά της στην Κύπρο.

Πηγή: sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου