Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Μίζες 50 εκατομμυρίων στην αγορά της Uniastrum

Σε σοβαρότατες καταγγελίες οι οποίες ενδεχομένως αποδεικνύουν ποινικά αδικήματα για την εξαγορά της ρωσικής τράπεζας Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου, προχώρησε χθες ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν προς τον Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη.

Ο κ. Καρογιάν, ο οποίος φαίνεται αποφασισμένος για κάθαρση, παρέδωσε έγγραφα με διευθύνσεις και ονόματα για την υπόθεση της επιζήμιας εξαγοράς και κάλεσε τον Γ. Εισαγγελέα να προχωρήσει αμέσως στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι για την εξαγορά της συγκεκριμένης τράπεζας διακινήθηκαν μίζες που φτάνουν το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ αναμένει το συντομότερο δυνατό, τον διορισμό ποινικού ανακριτή και την άμεση λήψη απόφασης για κίνηση ποινικών διαδικασιών για την απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν ως πρώτο βήμα, όπως έλεγε σε συνεργάτη του για να επέλθη πλήρης κάθαρση.

Στα γραφεία της Γενικής Εισαγγελίας
Εξερχόμενος από τα γραφεία της Γενικής Εισαγγελίας, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι εξήγησε στον κ. Κληρίδη ότι "μέσα από τη μελέτη διαφαίνονται, κατά την άποψη μας, σημαντικότατες ενδείξεις που συνιστούν ή που μπορούν να υπαγορεύσουν την ποινική διαδικασία και από εκεί και πέρα ο Γενικός Εισαγγελέας μου είπε ότι άμεσα θα δει το συγκεκριμένο ζήτημα και θα κάνει όλες τις δέουσες ενέργειες".

Ο κ. Καρογιάν τόνισε ότι η κάθαρση αποτελεί παλλαϊκό αίτημα και επιτακτική ανάγκη. Κάθε ημέρα που περνά, σημείωσε, φέρνει στο φως νέες πτυχές του εγκλήματος που διεπράχθη και οδήγησε την Κύπρο στο μνημόνιο και τη στέρηση της εθνικής της ανεξαρτησίας.

Μία από αυτές τις πτυχές, είπε, αφορά την υπόθεση της επιζήμιας εξαγοράς της ρωσικής τράπεζας Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου. Όπως προκύπτει από τη σχετική έκθεση της Alvarez and Marsal, συνέχισε, η υπόθεση αυτή μοιάζει πολύ πιο σκοτεινή από όσο είχε αρχικά διαφανεί και για τη συγκεκριμένη υπόθεση περιέχονται στην έκθεση «σημεία και τέρατα».

"Περιερχόμενη σε γνώση μου η έκθεση Alvarez and Marsal", πρόσθεσε, "θεώρησα υποχρέωσή μου να ζητήσω από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ως Πρόεδρος κόμματος που εκπροσωπεί τον κυπριακό λαό και κατ´ επέκταση το δημόσιο συμφέρον, να κινήσει τη διαδικασία της ποινικής διερεύνησης της εν λόγω υπόθεσης".

"Σε επιστολή που του επέδωσα", διευκρίνισε, "αναφέρομαι στις αποχρώσες ενδείξεις που φαίνεται να νομιμοποιούν πλήρως την κίνηση μίας τέτοιας διαδικασίας".

Σε κάθε περίπτωση, η δικαιοσύνη φέρει την ευθύνη της κάθαρσης, χωρίς την οποία καμία κοινωνική θυσία δεν μπορεί να γίνει απαιτητή και καμία οικονομική ανάκαμψη εφικτή, ανέφερε.

Ο κ. Καρογιάν είπε πως η Κύπρος ζει εδώ και λίγους μήνες μία νέα εθνική τραγωδία. Από τόπος υποδειγματικής ευημερίας, σημείωσε, μετατρέπεται σε χώρα οικονομικού και κοινωνικού μαρασμού. Ο κυπριακός λαός, ανέφερε, καλείται να καταβάλει ένα επαχθές τίμημα για τη σωτηρία της πατρίδας με θυσίες, το μέγεθος των οποίων παραμένει προς το παρόν άγνωστο.

"Οι πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση που βιώνουμε", είπε ο κ. Καρογιάν, "είναι αναμφισβήτητες και ο καταλογισμός τους έχει ήδη αρχίσει".

"Υπάρχουν, όμως, και άλλου είδους ευθύνες που βαρύνουν οικονομικούς και διοικητικούς παράγοντες που μετέτρεψαν το τραπεζικό μας σύστημα από πυλώνα της ανάπτυξής μας σε αδύνατο κρίκο της εθνικής μας οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής μας", συμπλήρωσε.

Ο κ. Καρογιάν ανέφερε πως η νέα αρχή που όλοι πρέπει να κάνουν έχει μία προϋπόθεση, δηλαδή καμία σκιά να μην συγκαλύψει την αλήθεια, κανένα οικονομικό έγκλημα να μην μείνει ατιμώρητο.

"Πρέπει να πολεμήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη διαπλοκή και τη διαφθορά και να βοηθήσουμε, όσο μπορούμε, ώστε όσοι ενέχονται σε αυτό το έγκλημα που συντελέστηκε να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Και η Δικαιοσύνη αυτή τη φορά πρέπει να αποδείξει εαυτόν καλύτερα από οποιανδήποτε άλλη φορά. Πρέπει η δικαιοσύνη να αποδοθεί πλήρως, έγκαιρα και αποτελεσματικά", συμπλήρωσε και κατέληξε, λέγοντας πως "θα επανέλθουμε στο θέμα αργότερα".






Source: http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου