Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Οι κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί αλλά θα παρακολουθούνται στενά

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναμένει ότι η ανάπτυξη θα επανέλθει στην Κύπρο το 2015, δήλώσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του οργανισμού Τζέρι Ράις, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί και ότι θα παρακολουθούνται στενά.


Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ως προς το πότε θα επιστρέψει η Ντέλια Βελκουλέσκου στην Κύπρο, είπε ότι «η πρώτη αποστολή αξιολόγησης έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιουλίου και η επικεφαλής της (Ντέλια Βελκουλέσκου) θα συμμετάσχει στην αποστολή».

Κληθείς να απαντήσει σε σχόλιo ως προς το κατά πόσο το ΔΝΤ θα έρθει μετά από τρία χρόνια για να πει ότι έγιναν λάθη στο κυπριακό πρόγραμμα επίσης, ειδικά στο κούρεμα καταθέσεων, ο κ. Ράις ανέφερε ότι «η κάθε χώρα είναι διαφορετική οπόταν οι γενικολογίες δεν έχουν κάποιο νόημα».

«Πιστεύουμε ότι για το κυπριακό πρόγραμμα, για να απαντήσω στην ερώτηση, οι μακροοικονομικές προβλέψεις λαμβάνουν υπόψη αρκετούς παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν την ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμο διάστημα, περιλαμβανομένης της δημοσιονομικής προσαρμογής που βρίσκεται σε εξέλιξη και τις πρόσφατες δράσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα», είπε.

Πρόσθεσε ότι «έχοντας χειριστεί τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, αναμένουμε πως η ανάπτυξη θα επανέλθει το 2015». Επαναλαμβάνω, είπε, «υιοθετώντας ένα καλύτερο φορολογικό καθεστώς, σημειώνοντας πρόοδο στις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων κτλ».

Ωστόσο, ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ «δεδομένης της κατάστασης στην Κύπρο υπάρχουν φυσικά μακροοικονομικές αβεβαιότητες και κίνδυνοι». Αυτοί οι κίνδυνοι, πρόσθεσε, «παραμένουν σημαντικοί, και αυτό είναι κάτι που θα παρακολουθούμε στενά ενώσω η κατάσταση προχωρά».

«Αυτό είναι κάτι που κάνουμε σε κάθε πρόγραμμα», είπε τέλος.

source: typos.com.cy



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου