Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Λειτουργούν χωρίς κανένα έλεγχο και εισπράττουν τεράστια ποσά

14 εκατομμύρια ευρώ εισπράττουν κάθε χρόνο τα γραφεία τελετών, χωρίς να τυγχάνουν οποιουδήποτε ελέγχου από το κράτος λόγω απουσίας νομοθεσίας.

Με νομοσχέδιο το οποίο εξετάζει η βουλή επιχειρείται να τεθεί τάξη στον τρόπο λειτουργίας των γραφείων, ενώ προσκήνιο βρίσκεται και το θέμα της καύσης νεκρών.

Τεράστια ποσά εισπράττουν κάθε χρόνο να γραφεία κηδειών. Έξι και μισή χιλιάδες κηδείες τελούνται κάθε χρόνο με έσοδα που φθάνουν τα 14 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο τα γραφεία τελετών σε όλη την Κύπρο λειτουργούν χωρίς κανένα έλεγχο με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να χρησιμοποιούν ευτελή μέσα και απαξιωτικό τρόπο για τους νεκρούς και τους συγγενείς τους. Τάξη επιχειρεί να θέσει νομοσχέδιο το οποίο εξετάζει η επιτροπή εσωτερικών, το οποίο προνοεί πως όσοι εργάζονται στα γραφεία, πρέπει να εκπαιδεύονται σε ειδικές σχολές.

Στο προσκήνιο και το θέμα καύσης των νεκρών καθώς δεύτερο νομοσχέδιο που εξετάζει η επιτροπή δίνει το δικαίωμα σε όσους το επιθυμούν να δηλώνουν ότι μετά θάνατο επιθυμούν την καύση της σορού τους.

Αν και ο πρόεδρος της επιτροπής εσωτερικών σημείωσε την απουσία της εκκλησίας ενώ είχε προσκληθεί, η εκκλησία δια του Μητροπολίτη Πάφου ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε έλαβε πρόσκληση. Επί της ουσίας, η εκκλησία επισημαίνει ότι η αποτέφρωση είναι εκτός της παράδοσης μας. Μιλώντας στο Mega ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος και πρόεδρος της συνοδικής επιτροπής βιοηθικής τονίζει ότι το θέμα δεν είναι δογματικό αλλά στις περιπτώσεις όπου επιλεγεί η καύση, η εκκλησία δεν θα τελεί την εξόδιο ακολουθία.

Στόχος της επιτροπής εσωτερικών είναι να θέσει τα δύο θέματα στην ολομέλεια πριν από τις θερινές διακοπές.

Source: http://www.livenews.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου