Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Τώρα κι αν πρέπει ο Δ. Χριστόφιας να λογοδοτήσει για τα «τσιεκκούθκια» του Σάββα Ιακββίδη

Το άρθρο του κ. Σάββα Ιακωβίδη, εξαίρετου δημοσιογράφου με 35 και πλέον χρόνια στο χώρο της μάχιμης δημοσιογραφίας, μας έχει αρέσει τόσο πολύ που θέλουμε να το αναδημοσιεύσουμε στο troktiko.blogspot.com! 

Όταν ένα κράτος αδυνατεί, δήθεν, να βοηθήσει δυσπραγούντες πολίτες, νομιμοποιείται ένας Πρόεδρος να ιδρύει περίεργα και μη ελεγχόμενα «Ταμεία Αλληλεγγύης»; Αυτό έπραξε ο Δ. Χριστόφιας. Μόνο που η δήθεν αλληλεγγύη σε αυτούς και, περιέργως, περισσότερο σε αριστερά σωματεία και συλλόγους, γινόταν με τη γνωστή σκέψη: «Το κόμμαν τζιαι τα μμάθκια σας». Πρέπει να ομολογήσουμε ότι, τουλάχιστον, ο τέως Πρόεδρος καθίδρυσε το «Ταμείο Αλληλεγγύης» και σε αυτό καταχωρούσε εισφορές διαφόρων επιχειρηματιών και ιδιωτών. Οι αποδέκτες καταγράφονταν, όπως και τα ποσά που ελάμβαναν.

Οι προκάτοχοί του (Τάσσος, Κληρίδης, Βασιλείου), τι έπραξαν; Ο γνωστός επιχειρηματίας Ν. Σιακόλας είχε δηλώσει, τις προάλλες, ότι σε όλους ανεξαίρετα τους Πρόεδρους έδωσε σημαντικά ποσά «για λόγους εθνικούς, πολιτιστικούς» κτλ. Τι απέγιναν εκείνα τα ποσά όπως, προφανώς, και άλλων εισφορέων; Πού χρησιμοποιήθηκαν; Ποιοι ήταν οι αποδέκτες και με ποια κριτήρια; Ή διοχετεύθηκαν στον κρατικό κορβανά; Γι' αυτό κρίνεται αναγκαίο όπως η έρευνα της Βουλής ή της Γενικής Ελέγκτριας προεκταθεί και στο παρελθόν.
Τελικά, λοιπόν, ο μόνος που είχε πλήρες δίκαιο στην απαίτησή του όπως ο τέως Πρόεδρος εμφανιστεί ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου, είναι ο βουλευτής των Οικολόγων, Γ. Περδίκης. Προχθές τεκμηριώθηκε ότι ο Δ. Χριστόφιας χειριζόταν προσωπικά το μισό και πλέον εκατομμύριο ευρώ του «Ταμείου Αλληλεγγύης». Παρά την προσπάθεια βουλευτών του ΑΚΕΛ να τον υπερασπίσουν, τα γεγονότα βοούν για την πρακτική που ακολουθήθηκε, ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες ακριβώς πριν από τις εκλογές.
Πρώτα απ’ όλα οι λογαριασμοί του «Ταμείου» δεν ελέγχθηκαν από την Γενική Ελέγκτρια, η οποία ενημερώθηκε μόλις τον περ. Ιανουάριο. Η Χρ. Γιωρκάτζη, σε έντονο ύφος, είπε στην Επιτροπή ότι δεν είναι δυνατόν να ιδρύεται Ταμείο, να ορίζεται ελεγκτής το γραφείο της και αυτή να το μαθαίνει με καθυστέρηση πέντε χρόνων. Ζήτησε στοιχεία για τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονταν οι αποδέκτες της βοήθειας και η απάντηση που πήρε ήταν ότι, εκείνοι που βοηθήθηκαν, ήταν κατά την κρίση του τέως Προέδρου! Και η κρίση του ήταν κατά συντριπτική πλειοψηφία, κομματική και προεκλογική!
Συμφωνούμε με την εισήγηση των Οικολόγων ότι, με την τροπή που πήραν τα πράγματα και μετά τις αποκαλύψεις ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών, τώρα ο Δ. Χριστόφιας οφείλει αυτόβουλα και όχι κατ’ απαίτηση της Βουλής, να εμφανιστεί και να δώσει πειστικές εξηγήσεις και απαντήσεις. Τα κόμματα ας μην επικαλεστούν ξανά το κωμικό επιχείρημα ότι θέλουν να διαφυλάξουν «το κύρος των θεσμών», επειδή αυτά πρώτα τους καταρρακώνουν.
Ο τέως Πρόεδρος θα ευαισθητοποιηθεί και θα εμφανιστεί για να δώσει εξηγήσεις; Αμφιβάλλουμε. Όμως, με αφορμή αυτήν τη θλιβερή υπόθεση, που προσβάλλει τους θεσμούς και υπονομεύει τη Δημοκρατία, τίθενται δύο μέγιστα ζητήματα. Πρώτον, γιατί ο εκάστοτε Πρόεδρος να δέχεται εισφορές (που δεν ανακοινώνονται) από επιχειρηματίες ή άλλους παράγοντες;
Ο κάθε πολίτης δικαιούται να υποψιαστεί πως η όποια εισφορά προς τον Πρόεδρο δεν αφίσταται διαπλοκής ή/και εξυπηρέτησης ή/και διεκδίκησης άλλων ωφελημάτων ή διευκολύνσεων για τον εισφορέα. Δεύτερον, το κράτος με τις υπηρεσίες του οφείλει και είναι υποχρέωσή του να έρχεται αρωγός σε δυσπραγούντες πολίτες και όχι ο εκάστοτε Πρόεδρος.
Όσοι επιχειρηματίες, οικονομικοί παράγοντες ή και απλοί πολίτες επιθυμούν να ενισχύσουν το κράτος, οι εισφορές τους να κατατίθενται στο Γενικό Λογιστήριο που, καθηκόντως, οφείλει να ενημερώνει τον λαό ποιοι εισέφεραν και πού τα χρήματά τους θα αξιοποιηθούν. Αυτό πράττουν τα σοβαρά κράτη. Στην Κύπρο, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο!

Πηγή: Εφημερίδα Σημερινή 06/06/2013

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου