Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

«Εμφύλιος» στην τρόικα λίγο πριν την έλευση στην Αθήνα


Τα… μαχαίρια φαίνεται πως έχουν βγει στην τρόικα μετά την έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα και την παραδοχή των λαθών σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα.

Η δριμεία κριτική που άσκησε το Ταμείο σε Κομισιόν και ΕΚΤ πυροδότησε την έντονη αντίδραση των Ευρωπαίων.

Η Κομισιόν εμφανίζεται να διαφωνεί ριζικά με την άποψη του ΔΝΤ, ότι η Ελλάδα έπρεπε να έχει προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους από το 2010, ενώ επισημαίνει ότι το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται στη σωστή τροχιά.

Υποστηρίζει επίσης ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν πίεσε το 2010 για άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αντιθέτως συμφώνησε στην κοινή λύση με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και τις χώρες – μέλη της ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υποστηρίζει ότι οι στόχοι που τίθενται για το ελληνικό πρόγραμμα αποφασίζονται από κοινού από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ενώ εκφράζει τη διαφωνία της με κάποια από τα συμπεράσματα της έκθεσης.

Όπως διαμηνύει η Ουάσιγκτον, ακόμη και το ίδιο το ΔΝΤ δεν εκτίμησε ορθώς το μέγεθος της ζημιάς που μπορούσε να προκληθεί από τη συνεχιζόμενη επιβολή της λιτότητας στην ελληνική οικονομία.

Το ΔΝΤ παραδέχεται πως παραβίασε τους κανονισμούς που το διέπουν συναινώντας στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Οι Βρυξέλλες αντιτείνουν ότι τέτοιος μηχανισμός δεν υπήρχε, μια τέτοια επιλογή θα μπορούσε να δημιουργήσει φαινόμενο ντόμινο κατάρρευσης άλλων κρατών-μελών, καθώς οι οικονομίες είναι διασυνδεδεμένες και σε γενικές γραμμές δεν εξυπηρετούσε τους στόχους της ευρωζώνης.

Αποστάσεις κράτησε και ο Μάριο Ντράγκι, Πρόεδρος του ΔΝΤ, που κατά τη συνέντευξη τύπου για τα επιτόκια της ΕΚΤ, απάντησε ότι δεν πρέπει κανείς να κρίνει με δεδομένα του παρόντος αποφάσεις που ελήφθησαν στο παρελθόν και ότι δεν πρέπει να παραβλέπει κανείς το κακό κλίμα και τους φόβους «μόλυνσης» που κυριαρχούσαν πριν τέσσερα χρόνια. «Αντί να βλέπουμε στο παρελθόν, ας δούμε την εκπληκτική πρόοδο που έχει πετύχει η Ελλάδα» δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι.

Όλα αυτά λίγο πριν την έλευση της τρόικας στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Είναι προφανές ότι οι σχέσεις στην τριμερή έχουν διαταραχθεί και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η επόμενη «διαρροή» που θα βάλει φωτιά στα θεμέλια της τρόικας.

Source: http://on-news.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου