Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Ενδιάμεση λύση υπό την προϋπόθεση μείωσης ηλεκτρικού ρεύματος

Η εισαγωγή φυσικού αερίου, ως ενδιάμεση λύση για ανακούφιση των νοικοκυριών, μέχρι την εξόρυξη των κοιτασμάτων από τα κυπριακά οικόπεδα, θα εξαρτηθεί από το κόστος οικονομικό πακέτο που προτείνουν οι προσφοριοδότες.


Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου Γιώργου Λακκοτρύπη, βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Δημόσια Υπηρεσία Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), η διαδικασία εξέτασης των οικονομικών δεδομένων της κάθε προσφοράς ξεχωριστά, από τις οποίες θα εξαρτηθεί ενδιάμεση λύση.

«Θα πρέπει να δούμε εάν όντως η ενδιάμεση λύση θα μειώσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που είναι και ο στόχος μας» υπογράμμισε ο κ. Λακκοτρύπης.

«Εάν το κόστος είναι αποτρεπτικό θα προχωρήσουμε με άλλη εναλλακτική λύση» πρόσθεσε.
Όσον αφορά τη διαδικασία της δεύτερης διερευνητικής γεώτρησης στο οικόπεδο 12, διευκρίνισε ότι εξελίσσονται όλα ομαλά με την ισραηλινή εταιρεία Delek και ότι δεν θα ξεφύγουν από τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της γαλλικής εταιρείας Total, μετά από συνάντηση που είχε σήμερα στο Παρίσι με τον πρόεδρο Αναστασιάδη δήλωσε ότι «με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, είχα την ευκαιρία να συζητήσω για την επιθυμία της εταιρείας να αναπτύξει τις δραστηριότητες της στην Κύπρο».

Αναστασιάδης τα είπε με Μαρζιερί για ΤΟΤΑΛ

Ο ο κ. Μαρζιερί είπε ότι συζητήσανε για τα δύο τεμάχια τα οποία ανέλαβε η εταιρεία του.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «έχουμε όλες τις απαραίτητες άδειες και τώρα εναπόκειται σε μας να αρχίσουμε να εργαζόμαστε για τη διερεύνηση (ύπαρξης υδρογονανθράκων) και να αποδείξουμε ότι υπάρχει φυσικό αέριο ή και πετρέλαιο.

Ερωτηθείς για το πόσο θα στοιχίσει στην εταιρεία αυτή η επένδυση, ο κ. ντε Μαρζιερί απάντησε ότι αυτό δεν μπορεί να το πει μετά βεβαιότητας, εφόσον «όλα εξαρτώνται από το αποτέλεσμα της διερεύνησης. Αυτό που έχει σημασία είναι να αρχίσουμε τις εργασίες τώρα και να μελετήσουμε τα αποτελέσματα, η όλη διαδικασία θα μας πάρει περίπου 12 μήνες, και τότε θα πάρουμε την απόφαση αν θα προχωρήσουμε στη γεώτρηση».

Πρόσθεσε ότι «έχουν, ήδη, γίνει κάποιες ανακαλύψεις στην περιοχή, στην Κύπρο και στις γειτονικές της χώρες. Γνωρίζουμε ότι, ήδη, προχωρούν μελέτες. Αν βρούμε επιπρόσθετα κοιτάσματα φυσικού αερίου, αυτό αποτελεί μέρος ενδεχόμενης διαπραγμάτευσης που θα έχουμε την Κύπρο και άλλους εταίρους.

Ρεπορτάζ: Ηρώ Ευθυμίου 


πηγή: newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου