Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Τα κυριότερα σημεία της δίκης για τη δολοφονία Χατζηκωστή

Μετά από σχεδόν τρία χρόνια, ακροαματικής διαδικασίας, το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, η πολύκροτη δίκη για τη στυγερή δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή ολοκληρώνεται.

Οι βασικές κατηγορίες εναντίον των κατηγορουμένων Ανδρέα Γρηγορίου, Τάσου Κρασοπούλη, Έλενας Σκορδέλη και Γρηγόρη Ξενοφώντος, αφορούν συνομωσία και διάπραξη φόνου εκ προμελέτης.

Ακολουθεί στην συνέχεια το χρονικό με τα κυριότερα σημεία της δίκης:

7 Ιουνίου 2010
Αρχίζει ενώπιον του κακουργιοδικείου η πολύκροτη δίκη για τη δολοφονία του διευθύνοντος συμβούλου του Εκδοτικού Οίκου ΔΙΑΣ και της τηλεόρασης Sigma, Άντη Χατζηκωστή. Η δίκη αρχίζει στην παρουσία τριών εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων, Ανδρέα Γρηγορίου, Τάσου Κρασοπούλη και Έλενας Σκορδέλη αφού ο Γρηγόρης Ξενοφώντος διαφεύγει στο εξωτερικό.

Ιούνιος 2010
Συλλαμβάνεται στη Μολδαβία ο Γρηγόρης Ξενοφώντος, τέταρτος κατηγορούμενος στην υπόθεση δολοφονίας του Άντη Χατζηκωστή. Ο Ξενοφώντος κατηγορείτε ότι ήταν αυτός που πυροβόλησε τον Άντη Χατζηκωστή το μοιραίο βράδυ ενώ αργότερα διέφυγε στο εξωτερικό όπου και εντοπίστηκε.

Σεπτέμβριος 2010
Η δίκη επαναρχίζει στην παρουσία πλέον του Γρηγόρη Ξενοφώντος ο οποίος στο μεσοδιάστημα εκδόθηκε από τις μολδαβικές αρχές στην Κύπρο. Η δίκη ξεκινάει ουσιαστικά από την αρχή αφού οι μάρτυρες έπρεπε να κλητευθούν εκ νέου στην παρουσία του δικηγόρου του τέταρτου κατηγορούμενου.

Φεβρουάριος 2011
Ο Χριστόδουλος Ζαβράντωνας καταθέτει ενώπιον του κακουργιοδικείου. Ο Ζαβράντωνας κατέθεσε ότι είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη του πρώτου κατηγορούμενου Ανδρέα Γρηγορίου ο οποίος του είχε αναθέσει να σκοτώσει τον Αλέξη Μαυρομιχάλη. Ο Ζαβράντωνας δήλωσε πως για όλους τους σχεδιασμούς του Γρηγορίου ενημέρωνε τον Μαυρομιχάλη και ότι ήταν ενήμερος για τη σχεδιαζόμενη δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή και ότι του είχε προταθεί και του ιδίου να συμμετάσχει.

Μάιος 2011
Ο σημαντικότερος μάρτυρας κατηγορίας, ο οποίος οδηγούσε τη μοτοσικλέτα διαφυγής τη νύχτα της δολοφονίας, Φάνος Χατζηγεωργίου καταθέτει ενώπιον του κακουργιοδικείου. Ο Φάνος περιγράφει τις ενέργειες που προηγήθηκαν της δολοφονίας αλλά και τα όσα συνέβησαν τη μοιραία νύχτα. Κατά την αντεξέταση δέχτηκε εκατοντάδες ερωτήσεις από τους συνηγόρους υπεράσπισης που στόχο είχαν να κριθεί ο μάρτυρας αναξιόπιστος.

Ιούλιος 2012
Ο πρώτος κατηγορούμενος, Ανδρέας Γρηγορίου στην κατάθεσή του διέψευσε πως είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση, δήλωσε πως ο Φάνος Χατζηγεωργίου είπε ψέματα στην Αστυνομία και ότι ο ίδιος εξαιτίας του γεγονότος ότι ήταν κλινήρης στο Νοσοκομείο δεν ήταν σε θέση να οργανώσει τη δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή.

Οκτώβριος 2012
Ο δεύτερος κατηγορούμενος, Τάσος Κρασοπούλης, καταθέτει σχετικά με την υπόθεση δηλώνοντας ότι δεν είχε καμία απολύτως εμπλοκή με τη δολοφονία ενώ ακόμη και για την αγορά των μετοχών δήλωσε πως δεν καταλάβαινε την υπόθεση της αγοράς των μετοχών και το μόνο που γνώριζε ήταν ότι επρόκειτο για μία καλή επένδυση.

Δεκέμβριος 2012
Η Έλενα Σκορδέλη κλήθηκε να καταθέσει σχετικά με την υπόθεση δηλώνοντας ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στη δολοφονία ενώ διέψευσε πως προσπάθησε να βρεις επενδυτές για ν’ αγοράσει το πλειοψηφικό μερίδιο των μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού Sigma.

Ιανουάριος 2013
Ο κύκλος των καταθέσεων των κατηγορουμένων ολοκληρώθηκε με την κατάθεση του τέταρτου κατηγορούμενου Γρηγόρη Ξενοφώντος. Ο Ξενοφώντος υποστήριξε ότι είχε προγραμματίσει το ταξίδι στο εξωτερικό και πως ο λόγος για τον οποίο δεν επέστρεψε ήταν ότι πληροφορήθηκε πως ο Φάνος τον είχε εμπλέξει στην υπόθεση της δολοφονίας. Επίσης ισχυρίστηκε πως δεν είχε εμπλοκή στην υπόθεση και ότι την δολοφονία διέπραξαν είτε ο Φάνος είτε ο Προεστός.

Μάιος 2013
Ολοκληρώνεται η αγόρευση της κατηγορούσας Αρχής με το δικαστήριο να ανακοινώνει πως η απόφαση θα ανακοινωθεί ένα μήνα αργότερα. Κατά τη διαδικασία καταγράφηκαν πέραν των 11.000 σελίδων πρακτικών, κατατέθηκαν 900 τεκμήρια και κλήθηκαν πέραν των 150 μαρτύρων σε μία διαδικασία η οποία διήρκησε περισσότερο απ’ οποιαδήποτε άλλη υπόθεση στα κυπριακά δικαστικά χρονικά.



Source: http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου