Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Δεν υποχωρούν οι διαδηλωτές στην Πλατεία Ταξίμ

Διάλογο με τους «νόμιμους εκπροσώπους» των διαδηλωτών ζήτησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, λίγες ώρες μετά την «εκκαθάριση» της πλατείας Ταξίμ και τα βίαια επεισόδια που είχαν προηγηθεί τη νύχτα της Τρίτης.

Ο Γκιουλ που από το ξεκίνημα των ταραχών πριν από δύο εβδομάδες είχε υιοθετήσει ένα πιο διαλλακτικό ύφος από τον Ταγίπ Ερντογάν, φάνηκε για πρώτη φορά να συγκλίνει με τον Τούρκο πρωθυπουργό κάνοντας διάκριση ανάμεσα στους «ειρηνικούς» και «βίαιους» διαδηλωτές.

Διαδηλωτές της πλατείας Ταξίμ δήλωσαν το βράδυ της Πέμπτης ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε να παγώσει τα σχέδια για ανάπλαση πάρκου στην Κωνσταντινούπολη μέχρι το Δικαστήριο να αποφανθεί επί του θέματος, καθώς υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία, εκλαμβάνοντας ως θετικό βήμα την υπόσχεση Ερντογάν.

Ο κ. Ερντογάν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, συναντήθηκε τη νύχταμε αντιπροσωπεία καλλιτεχνών στην οποία συμμετείχαν δύο μέλη  της ομάδας Ταξίμ.
Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, ο Τούρκος Πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι, εφόσον το Δικαστήριο αποφανθεί υπέρ της κυβέρνησης του, θα προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος για τα σχέδια ανάπλασης του πάρκου.

Παρατεταμένο ραντεβού διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ
Στην πλατεία Ταξίμ, κυριαρχούσε χθες μία «ανησυχητική» ηρεμία με τις μπουλτόζες και τα συνεργεία καθαρισμού να έχουν «καταλάβει» το χώρο για να απομακρύνουν μπάζα και σπασμένα σίδερα, ύστερα από μία ολονύχτια σύγκρουση της αστυνομίας με τους διαδηλωτές. Σύγκρουση κατά την οποία έγινε και πάλι εκτεταμμένη χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερών, όπως και στην Αγκυρα, όπου στήθηκε για μία ακόμη μέρα ανάλογο «σκηνικό πολέμου».

Η επιχείρηση καθαρισμού ξεκίνησε τα ξημερώματα με «στρατιές» δημοτικών απορριμματοφόρων που ανέλαβαν να απομακρύνουν τα υπολείμματα από τα κάνιστρα των δακρυγόνων, τα σκουπίδια και τα απομεινάρια των οδοφραγμάτων, που επί ημέρες καθιστούσαν αδύνατη την πρόσβαση στην Ταξίμ και το Πάρκο Γκεζί. Οι αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή, όπως και αρκετοί διαδηλωτές που έχουν κατασκηνώσει στο πάρκο Γκεζί.

Source: http://sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου