Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Δεν έχουν το Θεό τους – πεινάνε οι Έλληνες αλλά η φόλα για να σκοτώνουν σκυλιά είναι “must”. Τι λέει η ειδική Ψυχολόγος και Ανθρωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια Χριστίνα Φ. Σορόκου.

foto: i lovestyle.com
Το troktikocyp με αφορμή το αποτρόπαιο έγκλημα που γίνεται τις 4 τελευταίες μέρες στο κέντρο της Βέροιας και δημοσιεύτηκε από το http://www.4news.gr, με πάνω από 20 σκυλιά δηλητηριασμένα που εικάζεται να είναι αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου, έχει ενοχληθεί. Η είδηση κάνει λόγο για «γνωστούς – άγνωστους» οι οποίοι τοποθετούν δηλητήριο σε μπιφτέκια με στόχο να εξολοθρεύσουν τα σκυλιά του πάρκου της Έλιας στην Βέροια.


Χαρακτηριστική η παράγραφος της είδησης η οποία αναφέρει αυτολεξεί: Δεν ξέρουμε εάν έχει σχέση με κάποιες “μυστικές” υπηρεσίες του Δήμου ή εάν κάποιοι θέλησαν να “καθαρίσουν” την πόλη επειδή θα ερχόταν κάποιος υψηλός επίσημος, ξέρουμε πάντως ότι ποτέ δεν βρίσκονται οι ένοχοι, οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα τέτοια εγκλήματα δεν απασχολούν τις τοπικές Αρχές, γιατί πιθανότατα έχουν σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούν.

Το blog μας έχει θέσει μερικά ερωτήματα στην Ψυχολόγο και Ανθρωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια Χριστίνα Φ. Σορόκου σχετικά με το Θέμα η οποία επέλεξε να μας γράψει ένα σύντομο αλλά περιεκτικό άρθρο, το οποίο δημοσιεύουμε σήμερα.


Aνθρωπόμορφα κτήνη ή Άνθρωποι σε φάση επιβίωσης; - της Χριστίνας Φ. Σορόκου

Ο Αριστοτέλης (384 π.Χ. – 322 π.Χ.) o αρχαίος μας, έλληνας φιλόσοφος, πίστευε ότι τα πάντα βρίσκονται σε διαρκεί κίνηση. Πράγματι, οι αρχαίες κοινωνίες θεωρούνται θεοκεντρικές, οι αρχαίοι ‘Έλληνες συνέβαλαν στην δημιουργία των ανθρωποκεντρικών κοινωνιών και η σημερινοί έλληνες συμβάλλουν στη δημιουργία συστημικών κοινωνιών. Μια σύγχρονη προσπάθεια σύνθεσης των διαφόρων όψεων της πραγματικότητας, υιοθετώντας μια ολιστική και «σχεσιακή» αντίληψη του κόσμου. Η σκόπιμες συμπεριφορές μας εμφανίζονται ως εγγενείς και δυναμικές ιδιότητες των κοινωνικών μας συστημάτων για την επιβίωση μας.

Με βάση αυτόν το μεγάλο φιλόσοφο, που καθόρισε την ιστορία μας και τη γνώση μας, μαζί με άλλους μεγάλους σοφούς, ο άνθρωπος υπερέχει των ζώων λόγο της ικανότητας του για λογική. ‘Έχουμε την αίσθηση του καλού και του κακού, του δίκαιου και του άδικου όπως και άλλων αξιών. Ο άνθρωπος, μπορεί να είναι το καλύτερο των ζώων και όμως, ο άνθρωπος δίχως αρετή είναι το πιο ανόσιο και το πιο βάρβαρο πλάσμα. Μαζική Συνειδητή Δολοφονία σκύλων από "καλούς" ανθρώπους που θυσιάζουν την ηθική στο βωμό της επιβίωσης. Πόσο χαμηλότερα μπορούμε να φτάσουμε τελικά; Ο πολιτισμός ενός λαού, είπε ο σοφός, φαίνεται από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα. Και αυτό το θέμα δεν είναι θέμα φιλοζωίας. Είναι θέμα αίσθησης του καλού και του κακού, η διαφορά του ήρωα και του δολοφόνου.

Σε στιγμές επιβίωσης, μετά από την βρώμικη προπαγανδιστική επίθεση "αισιοδοξίας" όλων των εποχών, ο λαός μοιράστηκε μεταξύ στους πεινασμένους και στους πεινασμένους. Στους πεινασμένους και φοβισμένους, οι οποίοι παίρνουν θάρρος απ' τις ίδιες τις φωνές και κάνουν το τρομερό άλμα ανθρωπιάς μοιράζοντας και το λίγο ψωμί τους με μια άλλη ψυχούλα. Στους πεινασμένους και φοβισμένους, οι οποίοι επιλέγουν να αγοράσουν δηλητήριο και να το προσφέρουν σε ανίσχυρες πεινασμένες ψυχούλες ενώ δεν έχουν οι ίδιοι φαγητό να φάνε. Ο αγώνας για επιβίωση φαίνεται να έχει ξεσκεπάσει φοβίες, κόμπλεξ και βεβαίως δολοφονικά ένστικτα. Αλλά τελικά ποια είναι η πραγματικότητα; Άνθρωπος σε φάση επιβίωσης ή σύγχρονος εγωιστής νεοέλληνας;

Ποιος ο καλύτερός τρόπος επιβίωσης; Θα έλεγα αυτό με τον οποίο αν επιβιώσουμε θα μπορούμε να ζήσουμε ευτυχισμένοι με τις επιλογές μας. Τα πάντα είναι θέμα του πώς ο κάθε άνθρωπος προσεγγίζει τη ζωή του και τους γύρω του.

Η Χριστίνα Φ. Σορόκου είναι Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος & Ανθρωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Φωτίου 3, River Court, Block C, 3ος όροφος., Γραφείο 16, Λευκωσία, τηλ.: 22458750, 99532393


Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Ψυχομετρικής


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου