Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Kοριτσάκι «θεραπεύτηκε» από τον ιό HIV

Τρίχρονο κορίτσι από το Μισισιπή, φαίνεται πως ‘θεραπεύτηκε’ από λοίμωξη με τον ιό HIV. Υποβλήθηκε σε επιθετική θεραπεία που άρχισε αμέσως μετά τη γέννησή του και σύμφωνα με τους γιατρούς, παραμένει ελεύθερο λοίμωξης.

Σύμφωνα με την δρα Κάθριν Λουζουριάκα από το πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης η έγκαιρη αγωγή με συνδυασμό ισχυρών αντιρετροικών φαρμάκων φαίνεται πως απέτρεψε τον ιό από το να εγκαθιδρυθεί ως απόθεμα στο σύστημα του παιδιού.

Οι γιατροί διστάζουν να δηλώσουν ότι το παιδί ότι έχει θεραπευτεί πλήρως, αλλά σε επικαιροποιημένη έκθεση για περιστατικό που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'New England Journal of Medicine' δήλωσαν ότι δεν φάνηκε ενεργός πολλαπλασιασμός του ιού στο σύστημα του παιδιού, ακόμα και με τις πιο ευαίσθητες εξετάσεις. Το κορίτσι σταμάτησε τη λήψη φαρμάκων κατά του HIV σε ηλικία 18 μηνών.

Αν υπάρχουν υπολείμματα, η ερώτηση είναι αν μπορούν να αναθερμανθούν. Γι αυτό οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο ιός είναι σε ύφεση και το κορίτσι θα παρακολουθηθεί περισσότερο χρόνο για να διαπιστωθεί αν συνεχίζει να ελέγχει τον ιό χωρίς υποτροπή.

Tο κορίτσι είναι η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση υποχώρησης του ιού HIV σε παιδί. Αρχικά ευρήματα παρουσιάστηκαν τον Μάρτιο σε συνέδριο στην Ατλάντα, αλλά η νέα έκθεση προσθέτει λεπτομέρειες. Η παιδίατρος δρ Χάνα Γκέι εισήγαγε την αγωγή κατά του HIV, 30 ώρες μετά τη γέννηση της μικρής.

Δεν ήταν γνωστό ότι η μητέρα ήταν οροθετική πριν τον τοκετό και το κορίτσι γεννήθηκε με μόλυνση από τον ιό. Η έγκαιρη έναρξη της αγωγής φαίνεται πως έπαιξε ρόλο.

Οι εξετάσεις έδειξαν σταδιακή μείωση των επιπέδων του ιού στο αίμα του νεογνού μέχρι που δεν μπορούσε να εντοπιστεί, 29 ημέρες μετά τη γέννηση. Στους 18 μήνες σταμάτησε η αγωγή και οι γιατροί επανεξέτασαν το παιδί 10 μήνες αργότερα. Οι επανειλημμένες εξετάσεις δεν έδειξαν ύπαρξη του ιού στο αίμα του.

Οι 2 παράγοντες- χρονική στιγμή και φάρμακα- φαίνεται πως εμπόδισαν τον ιό από το να εγκατασταθεί στο ανοσοποιητικό σύστημα του κοριτσιού.

Η μέθοδος θα μπορούσε να θεραπεύσει νεογνά με τον ιό, αλλά δεν είναι πιθανό να βοηθήσει τους ενήλικες, δεδομένου ότι σπανίως μαθαίνουν για τη λοίμωξή τους παρά μήνες ή χρόνια μετά τη μετάδοση, δήλωσε η δρ Ροουένα Τζόνστον από το Ίδρυμα Έρευνας για το AIDS.

Πηγή: http://www.ikypros.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου