Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Το 74% λέει «όχι» σε λύση δύο κρατών στην Κύπρο

Λευκωσία: Μια ιδιαίτερα σημαντική τάση της κυπριακής κοινωνίας ενόψει της διαφαινόμενης επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό για την εξεύρεση λύσης καταγράφεται στη δημοσκόπηση της ΓΝΩΡΑ-Σύμβουλοι Επικοινωνίας, που διενήργησε η MetronAnalysis: Η πλειοψηφία είδε θετικά τη συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας για ενεργό εμπλοκή στη διαδικασία των συνομιλιών. 

Εφτά στους δέκα πολίτες απορρίπτουν λύση δύο κρατών. Η συντριπτική πλειοψηφία, εννιά στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι: Κύπρος ενωμένη, χωρίς ξένα στρατεύματα κατοχής μπορεί να ευημερήσει και να προκόψει, προς όφελος των πολιτών και Eλληνοκυπρίων και Tουρκοκυπρίων, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα κι ακόμη ότι υπάρχει τρόπος για ειρηνική συμβίωση. 

Η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να συναντώνται με τους διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων θεωρείται από την πλειοψηφία, 56%, ως θετική εξέλιξη, έναντι 37% που τη θεωρεί αρνητική εξέλιξη. Η ισχυρότερη στήριξη προέρχεται από τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, ποσοστό 72% και σε δεύτερο βαθμό από τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, ποσοστό 52%. Οι θετικές ψήφοι από τον χώρο του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα, 48% και 42% αντίστοιχα. 

Η μεγαλύτερη επιφύλαξη διατυπώνεται από τους ψηφοφόρους του Ευρωπαϊκού κόμματος, 61%. Ένα ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα, 74%, απορρίπτει την άποψη ότι «το παρελθόν έχει δείξει ότι οι δύο κοινότητες δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Καλύτερα δύο χωριστά κράτη. Δεν υπάρχει τρόπος να ζήσουμε μαζί. Ας το πάρουμε απόφαση».

 Από την άλλη δεν είναι ευκαταφρόνητο το ποσοστό (24%) που εξασφαλίζει η μειοψηφία που συμφωνεί με την πιο πάνω θέση. Είναι αξιοσημείωτο ότι απορρίπτουν αυτή τη λογική εννέα στους δέκα ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ σε σύγκριση με τους εφτά στους δέκα ψηφοφόρους του κυβερνώντος ΔΗΣΥ. Από τον χώρο του ΔΗΚΟ αρνητικά στη λογική δύο κρατών τοποθετείται το 69%, από τον χώρο της ΕΔΕΚ το 76%. 

Θετικά διάκειται η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΕΥΡΩΚΟ 43% έναντι 39% όσων απορρίπτουν ότι μπορεί να υπάρξει τρόπος συμβίωσης. Στην αξιολόγηση συνδυαστικά των δύο προτάσεων, το 73% του εκλογικού σώματος συμφωνεί μόνο με την πρόταση για Κύπρο ενωμένη, χωρίς ξένα στρατεύματα κατοχής, προς όφελος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με σεβαστά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις και ότι υπάρχει τρόπος για ειρηνική συμβίωση προς αμοιβαίο όφελος. Το 14% συμφωνεί και με τις δύο προτάσεις και ένα 10% με τη δεύτερη πρόταση για χωριστή συμβίωση. Πλειοψηφικές τάσεις καταγράφονται σε όλους τους πολιτικούς χώρους υπέρ της πρότασης για Κύπρο ενωμένη. Συγκεκριμένα το 86% του ΑΚΕΛ, το 73% του ΔΗΣΥ, το 68% του ΔΗΚΟ, το 76% της ΕΔΕΚ και το 41% του ΕΥΡΩΚΟ.

 Με τη λογική χωριστής συμβίωσης τοποθετείται θετικά το 10% του ΔΗΣΥ, το 6% του ΑΚΕΛ, το 8% του ΔΗΚΟ, το 3% της ΕΔΕΚ και το 4% του ΕΥΡΩΚΟ. Το 39% των ψηφοφόρων του ΕΥΡΩΚΟ συμφωνούν και με τις δύο προτάσεις. 

 Το 87% πιστεύει σε ειρηνική συμβίωση Η μετριοπαθής άποψη ότι «η Κύπρος ενωμένη, χωρίς ξένα στρατεύματα κατοχής, μπορεί να ευημερήσει και να προκόψει. Και αυτό θα είναι προς όφελος των πολιτών, και των Ε/κ και των Τ/κ. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των δύο κοινοτήτων πρέπει να είναι σεβαστά. Υπάρχει τρόπος να ζήσουμε ειρηνικά και προς αμοιβαίο όφελος», κερδίζει τη θετική ψήφο από τη συντριπτική πλειοψηφία της κυπριακής κοινής γνώμης. Εννιά στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι αυτή η πρόταση μπορεί να λειτουργήσει. Από το χώρο του ΔΗΣΥ θετική ψήφο σε αυτή τη θέση δίνει το 89%. 

Στο ΑΚΕΛ το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 93%. Το 88% των δηκοϊκών δίνουν θετικό πρόσημο και το 96% των πολιτών που τοποθετούνται στο χώρο της ΕΔΕΚ. Θετική ψήφο δίνει και το 80% των προερχομένων από το Ευρωπαϊκό Κόμμα. Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των πολιτών παρατηρείται μια ομοιομορφία. Θετικά τοποθετείται το 87% όσων διαμένουν στη Λευκωσία, το 89% όσων μένουν Αμμόχωστο. Στην Πάφο το ποσοστό ανεβαίνει στο 90%. Πιο κάτω είναι το ποσοστό όσων μένουν Λεμεσό, 85% και τρεις μονάδες πιο πάνω των Λαρνακέων. TAYTOTHTA ΕΡΕΥΝΑΣ Τύπος έρευνας: Ποσοτική έρευνα με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

 Περιοχή έρευνας: Ολόκληρη η ελεύθερη Κύπρος. Μέγεθος δειγματοληψίας: Για την επιλογή του δείγματος χρησιμοποιήθηκε απλή τυχαία δειγματοληψία. Μέγεθος δείγματος: Το μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 1.005 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Χρόνος διεξαγωγής: Η έρευνα πεδίου διεξήχθη από τις 4 - 9 /10/2013.

 - Source : http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου