Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Ν. Αναστασιάδης: Δεν θα λυγίσουμε κάτω από τις όποιες οικονομικές συνθήκες

-Μηνύματα προς τους διεθνείς παράγοντες, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
-«Εμείς θέλουμε περισσότερο από όλους την επανένωση της πατρίδας μας»
-Ήρθε η ώρα για «τολμηρά βήματα» και «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης»

"Είμαστε υπέρ του διαλόγου, θέλουμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον την επανένωση της πατρίδας μας, την απαλλαγή της από τα κατοχικά στρατεύματα, τη δημιουργία συνθηκών συν-δημιουργίας με τους συμπατριώτες μας", είπε ο κ. Αναστασιάδης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

"Αλλά, την ίδια ώρα", πρόσθεσε, "θα πρέπει και εκείνοι να συνειδητοποιήσουν και να διαμηνύσουν -και προς την Άγκυρα και προς τους Τουρκοκυπρίους- ότι θα πρέπει, επιτέλους, κάποια τολμηρά βήματα να γίνουν έτσι ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, όπως είναι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως είναι η προσπάθεια που καταβάλλουμε για ένα κοινό ανακοινωθέν, που θα θέτει το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινηθούμε, με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης που δεν θα αμφισβητεί τη μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, τη μια και μόνη κυριαρχία, τη μια και μόνη ιθαγένεια".

"Χωρίς αυτές τις προοπτικές και προϋποθέσεις, δυστυχώς", τόνισε ο Πρόεδρος, "δεν μπορεί να συμμετέχουμε σε ένα διάλογο κωφών και αυτό είναι και καθήκον των Ηνωμένων Εθνών. Δεν μπορεί να παραγνωρίζονται τα ψηφίσματα είτε της Γενικής Συνέλευσης ούτε οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας".

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε, επίσης, ότι, "σε συνεργασία με τις υπόλοιπες των πολιτικών δυνάμεων, θα δώσουμε αυτήν τη μάχη και μέσα από το πείσμα και μέσα από το δίκαιο θα γίνει κατορθωτό όταν ξεκινούμε να γνωρίζουμε αν μη τι άλλο πού βαδίζουμε".

"Αυτό", τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, "είναι και το χρέος προς όσους των ηρώων σήμερα, αλλά και τους υπόλοιπους που θυσιαζόμενοι μάς άφησαν ένα κατάλοιπο: ‘αν θέλετε να είστε αντάξιοι, παραδώστε μιαν Κύπρο στις μελλούμενες γενεές που δεν θα μολύνεται από την παρουσία του βάρβαρου κατακτητή, που θα επανενώνει τον τόπο, την πατρίδα, τους πολίτες γενικότερα και θα τους δίνει μέσα από τις συνθήκες που απολαμβάνουν τα υπόλοιπα των κρατών μελών, τις προοπτικές και τις προϋποθέσεις για συνεργασία, για προκοπή, για πραγματικά ένα ασφαλές μέλλον".

"Το Κυπριακό", είπε ο κ. Αναστασιάδης, "ήταν και παραμένει στις προτεραιότητες μας ως η μεγαλύτερη εθνική πρόκληση, διότι, αν είναι να τιμούμε εμπράκτως τους όποιους έγραψαν με το αίμα τους τις δικές τους επιταγές προς εμάς, θα πρέπει επιτέλους και να δώσουμε τη μάχη για απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα, της επανένωσης, της δημιουργίας των συνθηκών, έτσι ώστε όλοι ανεξαίρετα οι Κύπριοι να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα, όπως και οι υπόλοιποι των Ευρωπαίων".

"Σε αυτή μας την προσπάθεια", συνέχισε, "χρειάζεται η συνδρομή του συνόλου των Ελλήνων της Κύπρου, αλλά και των συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων".

"Ο χρόνος δεν εργάζεται ούτε υπέρ των μεν, ούτε προς όφελος των άλλων", υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως, "εκείνο που απαιτείται όμως την ίδια ώρα είναι η μεταξύ μας ενότητα, η μεταξύ των Ελλήνων ενότητα, έτσι ώστε με κοινούς στόχους, με δράσεις να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και το διεθνή παράγοντα και τον ευρωπαϊκό παράγοντα αλλά και τις νέες αυξημένες γεωστρατηγικές συνθήκες που προσφέρονται και προσφέρουν την απάντηση είτε σε όσους νομίζουν πως μπορούν να μας εκβιάσουν είτε σε όσους νομίζουν πως ακόμη και μπορεί να μας πιέζουν".
"Μπορεί", είπε ο Πρόεδρος, "να περνάμε μια μεγάλη οικονομική κρίση, αλλά θέλω να ξεκαθαρίσω μια για πάντα προς κάθε κατεύθυνση: δεν θα λυγίσουμε κάτω από τις όποιες οικονομικές συνθήκες".

"Υπήρξε η εποχή που λέγαμε ‘ας τρώμε και πέτρες, αρκεί να ενωθούμε με τη μητέρα πατρίδα’. Ήταν η εποχή του λοιμού ήταν η εποχή της φτώχειας και όμως δώσαμε ηρωικούς αγώνες για να φθάσουμε σήμερα να ζούμε ως μια ελεύθερη, ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία, πλήρες μέλος της ΕΕ", δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

"Θα ξεπεράσουμε και τα οικονομικά προβλήματα. Τέθηκαν οι βάσεις. Απαιτείται ο χρόνος. Εκείνο που χρειάζεται πιο πολύ όμως", είπε, "είναι η πίστη πως μέσα από καλά προετοιμασμένες και καλά στοχευμένες προθέσεις και στόχους, όταν θα προσερχόμαστε στο διάλογο, να υπάρχει ελπίδα της επιτυχίας".

"Προσπαθούμε και, σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, "επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρον τον ευρωπαϊκό παράγοντα".

"Κατά τις πρόσφατες επαφές μου", πρόσθεσε, "ξεκάθαρες ήσαν οι θέσεις των Ευρωπαίων, ξεκάθαρες είναι οι δηλώσεις τους. Αυτό που λείπει και για το οποίο αγωνιζόμαστε είναι η έμπρακτη παρουσία και η έμπρακτη συμβολή και συνδρομή σε ένα πλήρες κράτος - μέλος, σε ένα κομμάτι που αποτελεί το παζλ της ΕΕ".

Πηγή: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου