Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Πρόεδρος: Χρέος μας η λύση για ενωμένη, ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα Κύπρο

Είμαστε χρεωμένοι από την Ιστορία να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μίαν ενωμένη, ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας πως "αυτό το χρέος προς την πατρίδα και τους ήρωές μας δεν μπορούμε να το αφήσουμε ανεξόφλητο".

Σε ομιλία του στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Εφέδρων Αξιωματικών, στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανανέωσε "την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας μας", υποδεικνύοντας ότι "Δεν έχουμε την πολυτέλεια άλλης αποτυχίας ούτε και απώλειας άλλου χρόνου".

"Για πάνω από 39 έτη τώρα", δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, "αγωνιζόμαστε για την ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, αγωνιζόμαστε για λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και τις ξένες εξαρτήσεις και θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Λύση λειτουργική και βιώσιμη, η οποία θα επανενώνει το λαό, τον τόπο, τους θεσμούς και την οικονομία".

"Με ευλάβεια και σεμνότητα", είπε σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, "προσήλθαμε στον ιερό τούτο χώρο, για να τιμήσουμε, με τις προσήκουσες τιμές, γνήσιους Έλληνες πατριώτες" και "για να εκφράσουμε, απλά και ανθρώπινα, τα αισθήματα παντοτινής εκτίμησης, θαυμασμού και ευγνωμοσύνης προς τους ήρωες έφεδρους αξιωματικούς, που, υπερβαίνοντας τα ανθρώπινα μέτρα, κατέκτησαν την αθανασία".

Εκφράζοντας "συγκίνηση και υπερηφάνεια", ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε "θερμά τους συναγωνιστές και τους συγγενείς των δεκάδων ηρώων της κυπριακής ελευθερίας, για την τιμητική πρόσκληση που του απηύθυναν να τελέσει τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των εφέδρων αξιωματικών, ανήμερα της 27ης Οκτωβρίου, "ημέρα που ορίσθηκε να τιμάται ο Έφεδρος Αξιωματικός ανά το πανελλήνιο", όπως είπε ο Πρόεδρος.

"Είμαστε ευγνώμονες", δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, "σε όλους αυτούς, οι οποίοι, με τη θυσία τους, επιτρέπουν σε εμάς να είμαστε σήμερα εδώ, υπερήφανοι για την ιστορία της πολύπαθης πατρίδας μας" και σε "όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της, όσους πρόσφεραν τη ζωή τους θυσία στην ελευθερία, ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητά της".

"Ιδιαίτερα», πρόσθεσε, "ευγνωμονούμε τους έφεδρους αξιωματικούς μας, αυτούς τους νέους, τους καθημερινούς ανθρώπους, που, με μοναδικό εφόδιο τη δύναμη της ψυχής τους, στάθηκαν μπροστά στον πάνοπλο εχθρό είτε αποικιοκράτης ήταν είτε Τούρκος εισβολέας και δόξασαν την πατρίδα και το έθνος".

"Αυτή την ώρα, κατά την οποία αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες έφεδρους αξιωματικούς", δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, "απευθύνουμε προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι συνεχίζουμε, με πίστη στο δίκαιό μας, τον αγώνα μας για μιαν έντιμη, αξιοπρεπή, δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος".

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, "το Κυπριακό ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη εθνική πρόκληση, παρά τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που βιώνει σήμερα η πατρίδα μας".

"Παράλληλα με τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουμε για να μπορέσει να εξέλθει ο τόπος από τη δεινή οικονομική θέση, στην οποία έχει περιέλθει", είπε, "συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την επίτευξη λύσης του εθνικού μας προβλήματος, που αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα για την πατρίδα και το λαό της".

"Θα το επαναλάβω για πολλοστή φορά", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Η όποια νέα διαδικασία θα πρέπει να καθιστά την κατοχική δύναμη υπόλογη για τις προτάσεις που καταθέτει στο τραπέζι των συνομιλιών. Η οποιαδήποτε νέα διαδικασία θα παραμείνει ασφαλώς υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και θα αποσκοπεί στην εξεύρεση λύσης βασισμένης στις Συμφωνίες Κορυφής, στα περί Κύπρου Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου και στις ομόφωνες Αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου".

"Η όποια νέα διαδικασία", είπε, "δεν θα πρέπει να παραγνωρίζει την ιδιότητά μας ως ευρωπαϊκού κράτους και για αυτό ακριβώς το λόγο απαιτείται ουσιαστική εμπλοκή της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

"Εκείνο που έχει σημασία", όπως τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, "είναι να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, διαπραγματεύσεις που να είναι καλά προετοιμασμένες, έτσι ώστε να μπορούν να οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα".

"Δεν έχουμε την πολυτέλεια άλλης αποτυχίας ούτε και απώλειας άλλου χρόνου", δήλωσε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας πως "στόχος μας είναι η ορθή επίλυση του Κυπριακού".

"Είμαστε καταδικασμένοι από την Ιστορία και εντεταλμένοι από τους προγόνους μας, αλλά και από αυτούς που θα έρθουν μετά από εμάς", τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, "να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωσή του".

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου