Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Βαθύτατη εκτίμηση προς τον Κιτίου Χρυσόστομο εξέφρασε ο Πρόεδρος

Τη βαθύτατη εκτίμηση που τρέφει προς τον τιμώμενο σήμερα Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο για τα 40χρονα της Αρχιερατείας του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, καθώς και προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, κατά την παρουσίαση του τόμου "Οδοιπορώντας στην Ιερά Μητρόπολη Κιτίου κατά την τεσσαρακοστή επισκοπική διακονία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κιτίου κ. Χρυσοστόμου, 1973-2013".

Στο χαιρετισμός του, τον οποίο σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση ανέγνωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Τάσος Μητσόπουλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι "για την πολύκαρπη και καλλίκαρπη 40χρονη πνευματική διακονία του Μητροπολίτη Κιτίου, δικαίως δύναται να του αποδοθεί ο τίτλος του Καλού Ποιμένος".

"Για αυτό και ο σημερινός λαμπρός εορτασμός είναι μια σημαντική υπόθεση που αφορά όχι μόνον τον τιμώμενο Ιεράρχη, αλλά ολόκληρο το πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας, της οποίας ο Επίσκοπος είναι πατέρας πνευματικός, ποιμένας και διδάσκαλος", είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος στην ομιλία του, "ο Άγιος Κιτίου, από νεαράς ηλικίας, έθεσε τα πλούσια χαρίσματα με τα οποία τον έχει προικίσει η πρόνοια του Θεού στη διακονία του Ευαγγελίου, διαποιμαίνοντας με θαυμαστή δεξιότητα το χριστεπώνυμο πλήρωμα της κατά Κίτιον Εκκλησίας".

"Οι τέσσερεις δεκαετίες αγώνων πνευματικών και φροντίδας ανύσταχτης", είπε ο κ. Αναστασιάδης, "είναι ένας κορυφαίος σταθμός για την τοπική εκκλησιαστική ζωή, πολύ δε περισσότερο διότι το πολυσχιδές έργο του Μητροπολίτη Κιτίου αποπνέει έμπρακτα αγάπη, φως και ελπίδα για τους συνανθρώπους μας".

"Η πολύμορφη κοινωνική, φιλανθρωπική, ποιμαντική, κατηχητική και ιεραποστολική του αποστολή", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, "δεν περιορίσθηκε στα χρόνια αυτά στη δημιουργία και τη γόνιμη λειτουργία των γραφείων θρησκευτικής διαφώτισης και κατηχήσεων και στις δεκάδες των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και άλλων κοινωφελών οργανισμών, των οποίων προΐσταται".

"Σημειώνω όλως ιδιαιτέρως", συνέχισε, "τη σημαντική δράση του μέσω του Παγκυπρίου Συνδέσμου Καταπολέμησης της Μάστιγας της Πείνας, την οραματική πρωτοβουλία του για λειτουργία του ΚΕΝΘΕΑ, σε μίαν προσπάθεια να ευαισθητοποιηθεί η Πολιτεία και η κοινωνία για την αντιμετώπιση της μάστιγας των εξαρτήσεων και των ναρκωτικών αλλά και την εθνική προσφορά του στον αγώνα για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής της πατρίδας μας".

"Είναι παγκοίνως γνωστό το σθένος που επέδειξε όταν βρέθηκε στις φυλακές του ψευδοκράτους του Ντενκτάς, όπου, υπερβαίνοντας τα όρια και αντοχές της ανθρώπινης φύσης, κατόρθωσε, ως διαπρύσιος κήρυκας της ελευθερίας, μέσα από την πολυήμερη εκείνη απεργία πείνας, να προβάλει διεθνώς τα εγκλήματα των εισβολέων εις βάρος της Κύπρου", τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

"Το δεδομένο έργο του Μητροπολίτη Κιτίου", είπε ο κ. Αναστασιάδης, "αποκτά ιδιαίτερη αξία, όταν η ταπεινότητά του το περιγράφει ως `έργο όχι προσωπικό, αλλά της Χάριτος του Θεού, το οποίο γνωρίζει ο Θεός` και ότι, όπως ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο ίδιος γνωρίζει `τι δεν έχει επιτελέσει και αυτά είναι πάρα πολλά` ".

"Η σεμνότητα αλλά και η αυταπάρνηση του παλιού ιεράρχη", δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, "αναδεικνύει όλο το μεγαλείο και εύρος της πολύχρονης προσφοράς του".

Source : www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου