Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

ΥΠΕΣ: Το 2010–2013 οι μεγαλύτερες περικοπές στα οικονομικά των ΤΑ

Απάντηση στους ισχυρισμούς για «αιματηρές περικοπές» στην κρατική χορηγία προς τις τοπικές Αρχές δίνει με γραπτή δήλωσή του ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, διευκρινίζοντας ότι οι μεγαλύτερες περικοπές έγιναν την περίοδο 2010 – 2013.

Στη γραπτή του δήλωση ο κ. Χάσικος κάνει λόγο για «υποκίνηση αντιπαραθέσεων για τα οικονομικά των Δήμων και των Κοινοτήτων, οι οποίες προέρχονται από συγκεκριμένους κομματικούς και πολιτικο-ιδεολογικούς κύκλους» και αναφέρει ότι «η πολιτική της μείωσης της οικονομικής ενίσχυσης των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Κράτος ήταν πολιτική που εφαρμόστηκε μεθοδευμένα τα αμέσως προηγούμενα χρόνια και όχι από την παρούσα Κυβέρνηση».

Υπενθυμίζεται, αν χρειάζεται, προσθέτει, «ότι είναι αυτή η Κυβέρνηση που παρέλαβε, ως κληρονομιά, όχι απλώς άδεια ταμεία αλλά ένα Κράτος που βρισκόταν ανεπιστρεπτί στο μονόδρομο της μέγγενης των διεθνών δανειστών».

Επισημαίνει ακόμη ότι «ως προς το συγκεκριμένο θέμα, θέμα αρχής, για το οποίο όλοι συμφωνούν, περιλαμβανομένων και των όσων αθέλητα αντιμάχονται της πανεθνικής προσπάθειας εξόδου της Πατρίδας μας από την κρίση, είναι το γεγονός ότι οι Τοπικές Αρχές, ιδιαίτερα δε οι Δήμοι, αντιμετώπιζαν διαχρονικά σοβαρά οικονομικά, οργανωτικά και άλλα προβλήματα».

Παράλληλα, ο Υπουργός Εσωτερικών σχολιάζει «τους ισχυρισμούς για «αιματηρές περικοπές» στην κρατική χορηγία προς τους Δήμους, αλλά και τις Κοινότητες», επισημαίνοντας ότι «οι μεγαλύτερες περικοπές στην οικονομική ενίσχυση των Τοπικών Αρχών από το Κράτος έγιναν στα πλαίσια των Προϋπολογισμών της διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, κατά την περίοδο 2010 – 2013».

Όπως αναφέρει, ενδεικτικά, «το 2010, η κρατική επιχορήγηση προς τους Δήμους ήταν €75 εκ. και το 2013 μειώθηκε στα €60,7 εκ., μείωση της τάξης του 20%, χωρίς να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι εν τω μεταξύ στο συνολικό αριθμό των Δήμων είχαν προστεθεί το 2011 ακόμη 6 νέοι Δήμοι, οι οποίοι καλούνταν να μοιραστούν με τους υπόλοιπους την ήδη μειωμένη αυτή χορηγία».

Υπογραμμίζει επίσης ότι «αυτοί οι 6 νέοι Δήμοι δημιουργήθηκαν χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας».

Τέλος, αναφέρει ο κ. Χάσικος «σε ό,τι αφορά τις Κοινότητες, η μείωση κατά την περίοδο 2010 – 2013 ήταν της τάξης του 22%».

Source : www.kathimerini.com.cy 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου