Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Διοικητής: «Συνταγματική εκτροπή, ενδεχόμενη παραίτησή μου»

Την πρόθεση να παραμείνει στη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας επαναλαμβάνει ο Πανίκος Δημητριάδης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πολίτης».

Χαρακτηρίζει συνταγματική εκτροπή το θέμα της παραίτησής του και επαναλαμβάνει ότι, υπό τις περιστάσεις, δεν θα ήταν ορθό να παραιτηθεί.
«Ακόμη και να ήθελα, αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί ως παραβίαση του άρθρου130 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανεξαρτησία της ΚΤ, που ενδεχομένως να οδηγούσε την Κύπρο στις ίδιες περιπέτειες που είχε η Ουγγαρία» αναφέρει.


Θεωρώ, διευκρινίζει, ως καθήκον προς τη χώρα να μην παραιτηθώ κάτω από τέτοιες συνθήκες πίεσης.

Ο κ. Δημητριάδης δηλώνει πως μία συνάντηση με τον "ευέλικτο", όπως τον χαρακτηρίζει, Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, είναι αναγκαία και θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την εξομάλυνση των σχέσεων τους.

Σχετικά με το αίτημά του για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Δημητριάδης δηλώνει ότι επιθυμεί να προβεί
σε μια γενική ενημέρωση, αλλά και για κάποια σημαντικά σημεία, τα οποία πιστεύει ότι πρέπει να γνωρίζει και ο Πρόεδρος, και επιθυμεί να βεβαιωθεί ότι τα είναι στην αντίληψη του.

Ο κ. Δημητριάδης εκτιμά ότι μπορούν να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο και ρίχνει το μπαλάκι στο Προεδρικό. «Εγώ», δηλώνει, «είμαι έτοιμος να προσπαθήσω. Σίγουρα πρέπει να γίνει μία προσωπική συνάντηση, τονίζει, θα είναι ένα πρώτο καλό βήμα».

Σχετικά με την πώληση όσο – όσο των δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας δηλώνει ότι η πώληση και οι γενικοί της όροι ήταν όρος του μνημονίου. Είχαν συμφωνηθεί σε πολιτικό επίπεδο από το Eurogroup.

Η αρχική θέση των ελληνικών αρχών, διευκρινίζει, ήταν ότι θα έπρεπε να πωληθούν σε τιμές καταναγκαστικής πώλησης.

Η δική μας θέση ήταν ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί το βασικό σενάριο, δηλαδή με έκπτωση 15%.

Τότε παρενέβη η τρόικα, η οποία είπε «ούτε το ένα, ούτε το άλλο» και χρησιμοποιήθηκε το ακραίο σενάριο της PIMCO, δηλαδή 25%.

Αυτό πήγε στο Eurogroup και επικυρώθηκε.

Εμείς, τόνισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, απλώς ασχοληθήκαμε με τη νομική πτυχή.

Μιλώντας εκ των υστέρων, ο κ. Δημητριάδης κάνει λόγο για μια πολύ καλή εξέλιξη, καθώς έχει φύγει ο ελληνικός κίνδυνος. Θα έπρεπε, υποδεικνύει, ότι να προβάλουμε συνεχώς ότι η Κύπρος δεν έχει πλέον έκθεση στην Ελλάδα.

Σε ερώτηση για το ύψος του συμβολαίου της Alvarez & Marsal ο κ. Δημητριάδης δηλώνει ότι όλα θα συμπεριληφθούν στην ετήσια έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας κρούει, παράλληλα, τον κώδωνα του κινδύνου για τις επισφάλειες στις Τράπεζες αναφέροντας ότι ήδη 6 χιλιάδες ακίνητα έχουν μπει σε διαδικασία εκποίησης.

Υποδεικνύει, μάλιστα ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα, που θα στοχεύουν στη συγκράτηση του αριθμού ακινήτων, που θα προσχωρούν σε δημοπρασία, ώστε να μην κατακλυστεί απότομα η αγορά με νέα υπό πώληση ακίνητα.


- Source : http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου