Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Ομήρου: Άξιο επαίνου το κοινοβουλευτικό έργο των Οικολόγων

Το δυσανάλογα μεγάλο κοινοβουλευτικό έργο του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, σε σχέση με τη μία μόνο έδρα που κατέχει, είναι άξιο επαίνου και έχει δημιουργήσει ένα θετικό προηγούμενο στην κυπριακή Βουλή, αφού πλέον η κοινοβουλευτική δράση δεν συναρτάται με την εκπροσώπηση στα έδρανα, αλλά από τη μαχητικότητα και την εργατικότητα του βουλευτή και των συνεργατών που τον υποστηρίζουν, δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Σε χαιρετισμό του, τον οποίο διάβασε ο Διευθυντής του Γραφείου του Αντώνης Κουταλιανός, κατά την παρουσίαση του κοινοβουλευτικού έργου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, ο κ. Ομήρου επαναβεβαίωσε την εκτίμηση και το σεβασμό του στο πολυσχιδές έργο, που αναπτύσσει το Κίνημα Οικολόγων εντός της Βουλής των Αντιπρόσωπων.

Αναφέρθηκε σε ευγενικούς στόχους του Κινήματος, λέγοντας αυτοί έχουν βρει το δρόμο της νομοθετικής κατοχύρωσης, χάριν στις προσπάθειες του βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη και των συνεργατών του.
Όπως ανέφερε, οι στόχοι αυτοί αφορούν την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και η προστασία του περιβάλλοντος, τη σωστή περιβαλλοντική διαχείριση έργων, την καταπολέμηση της ρύπανσης, την εξοικονόμηση ενέργειας, την ορθή διαχείριση των υδάτων, την καλλιέργεια βιοηθικής και βιοπολιτισμού, την προστασία της άγριας χλωρίδας και πανίδας και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς επίσης την κατοχύρωση του δικαιώματος του πολίτη στην ενημέρωση για τις εθνικές και περιφερειακές δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως οι στόχοι και σκοποί του Κινήματος δεν μείωσαν και δεν ατόνησαν ποτέ το ενδιαφέρον των στελεχών του, για μια σωστή και δίκαιη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, όπου και καταγράφεται μια αξιοπρόσεκτη συνέπεια λόγων και πράξεων για το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.
Ευχήθηκε, τέλος, να συνεχίσουν την αξιέπαινη πορεία τους, που ξεκίνησε από το 1996, με την ίδια επιμονή και τόλμη, με μόνη επιδίωξη το καλό του τόπου και του λαού.

Προβαίνοντας στον απολογισμό του κοινοβουλευτικού έργου για την Ι` Κοινοβουλευτική Περίοδο - Σύνοδος Β΄ (Αύγουστος 2012-Ιούλιος 2013), ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι το Κίνημα κατάθεσε ή συμμετείχε στην κατάθεση 16 προτάσεων νόμου, ποσοστό που αντιστοιχεί με 13,8% του συνολικού αριθμού των προτάσεων νόμου που κατατέθηκαν από όλους τους βουλευτές.

Συνολικά ψηφίστηκαν 35 προτάσεις νόμου. Από αυτές οι 6 έχουν κατατεθεί από τον Γιώργο Περδίκη σε συνεργασία με άλλους βουλευτές ή από Κοινοβουλευτική Επιτροπή στην οποία ο κ. Περδίκης είναι μέλος.

Κατά την Α΄ Σύνοδο της Ι΄ Κοινοβουλευτικής Περιόδου (2011-2012) ψηφίστηκαν συνολικά 70 προτάσεις νόμου. Από αυτές οι 5 προτάσεις νόμου είχαν κατατεθεί από τον Γιώργο Περδίκη (περίπου 7%) και οι 2 είχαν κατατεθεί από τον Γιώργο Περδίκη σε συνεργασία με άλλους βουλευτές (περίπου 3%). Το 10% των προτάσεων νόμου που είχαν ψηφιστεί κατατέθηκαν από τον Γιώργο Περδίκη και ομάδα βουλευτών συμπεριλαμβανομένου και του Γιώργου Περδίκη.

Κατά τη διάρκεια της προαναφερόμενης περιόδου, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών τάχθηκε ενάντια στην ψήφιση αρκετών από τα 99 συνολικά μνημονιακά νομοσχέδια που κατατέθηκαν. Μερικά από αυτά είναι ο περί Παροχής Επιδόματος Μάνας (Κατάργηση του επιδόματος Μάνας από 1/1/2013), ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Αύξηση του ΦΠΑ από 17% σε 18% από την 1/1/2013 μέχρι 31/12/2013 και σε 19% από την 1/1/2014) και ο περί Χορήγησης Κοινωνικής Σύνταξης (για την περίοδο 2013-2016 ώστε να μην αναπροσαρμοστεί το ύψος της κοινωνικής σύνταξης).

Το Κίνημα ψήφισε υπέρ του περί της Μείωσης Απολαβών και των Συντάξεων των Αξιωματούχων, Εργοδοτουμένων και Συνταξιούχων της Κρατικής Υπηρεσίας και τους Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα καθώς και σειρά νομοσχεδίων που αφορούν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και τον έλεγχο των τραπεζικών συναλλαγών.

Κατά την συγκεκριμένη περίοδο ενεγράφησαν 56 αυτεπάγγελτα θέματα από τους Οικολόγους ενώ ο βουλευτής του Κινήματος κατέθεσε 55% των ερωτήσεων της Εκτακτης και ΙΒ Κοινοβουλευτικής Περιόδου. Το σύνολο των ερωτήσεων που κατατέθηκαν από τους βουλευτές ανέρχεται στις 757 ερωτήσεις και από αυτές οι 418 κατατέθηκαν από τον Γιώργο Περδίκη

Source : http://www.kathimerini.com.cy


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου