Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Ένοχος για όλες τις κατηγορίες ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Ένοχοι κρίθηκαν όλοι όσοι κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, πλην του φερόμενου ως εκπροσώπου της Torcaso, Παντελή Ζαχαριάδη και του δικηγόρου Σπυρίδωνα Χατζηνικολάου.

Οι ποινές αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο.

Εκτός από τον Άκη Τσοχατζόπουλο, στο εδώλιο του κατηγορουμένου είχαν καθίσει η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν Μολντενχάουερ, η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, ο εξάδελφός του Νίκος Ζήγρας, ο αδελφός της Β. Σταμάτη, Παναγιώτης Σταμάτης, η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο κατασκευαστής Αστέριος Οικονομίδης, ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης, ο πρώην γ.γ. Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος, η δικηγόρος Ταλίτα Τσεκούρα, οι εκπρόσωποι της υπεράκτιας εταιρείας Morelia, Οράτιος Μελάς και Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης της υπεράκτιας εταιρείας Nobilis, Νίκος Γεωργουλάκης, ο φερόμενος ως εκπρόσωπος της Torcaso Παντελής Ζαχαριάδης, οι δικηγόροι Σπυρίδων Χατζηνικολάου και Γιώργος Κωνσταντάτος, ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ, Νίκος Καρατζάς και ο πρώην βουλευτής επιχειρηματίας στον χώρο των κατασκευών, Φώτης Αρβανίτης.

Οι κατηγορούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄ επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που συντάχθηκε για την υπόθεση, οι κατηγορούμενοι «τέλεσαν ενεργώντας από κοινού ή και μόνοι τους το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα η οποία συνίσταται στο αδίκημα της κατ' εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας του πρώην υπουργού στρεφόμενης κατά του ελληνικού δημοσίου».

Στο πολυσέλιδο παραπεμπτικό βούλευμα αναφέρεται ότι το σύνολο των κατηγορουμένων διέπραξαν τις πράξεις που τους αποδίδονται ως μέλη οργάνωσης που δημιουργήθηκε το 1998 «ενεργώντας κατ' επάγγελμα διότι από την επανειλημμένη τέλεση της πράξης και την υποδομή που είχε διαμορφώσει προκύπτει σκοπός του για πορισμό εισοδήματος και σταθερή ροπή του προς τη διάπραξη του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».

Κατά το κατηγορητήριο μέσω της οργάνωσης «τοποθετήθηκαν και αποκρύβηκαν σημαντικότατου ύψους παράνομα έσοδα μέσω ενός καλοστημένου και πολύπλοκου δικτύου εγχώριων και εξωχώριων εταιριών και της χρησιμοποίησης πλήθους τραπεζικών λογαριασμών για την εξαφάνιση των ιχνών των χρημάτων μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές έχοντας διαμορφώσει οργανωμένη ετοιμότητα τέλεσης νομιμοποίησης εσόδων».

Η αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας, Γεωργίας Αδειλίνη πριν από μερικές ημέρες υπήρξε καταπέλτης κατά του πρώην υπουργού.

Η Εισαγγελέας υποστήριξε ότι από το 1996 ως το 2001, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Άμυνας, ο κ. Τσοχατζόπουλος «δωροδοκήθηκε κατ' εξακολούθηση».

Η κα. Αδειλίνη παρέθεσε στοιχεία που βασίζονται σε έρευνες, μαρτυρίες, ανοίγματα λογαριασμών και ελέγχους του ΣΔΟΕ και αποδεικνύουν ότι ο πρώην υπουργός υπήρξε αποδέκτης δωροδοκίας συνολικού ύψους εκατομμυρίων ευρών, από τα εξοπλιστικά προγράμματα των ρωσικών πυραύλων TORM1 και των υποβρυχίων.

Η Εισαγγελέας υποστήριξε ότι με την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων του το 1996, ο κ. Τσοχατζόπουλος «είχε συλλάβει το σχέδιο της δωροδοκίας του», το οποίο οργάνωσε και υλοποίησε χρησιμοποιώντας στενούς συνεργάτες του και ανθρώπους του περιβάλλοντός του.

Η κα. Αδειλίνη αναφέρθηκε στη ζημιά του Δημοσίου, την οποία χαρακτήρισε τεράστια και πρόσθεσε ότι οι μίζες μετακυλήθηκαν στις πλάτες του κατάχρεου ελληνικού λαού, «ο οποίος ψήφισε και εμπιστεύτηκε» τον κ. Τσοχατζόπουλο. Η Εισαγγελέας τόνισε ότι οι μίζες ενσωματώθηκαν στις επίμαχες συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων και κυρίως σε εκείνες των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, τις οποίες χαρακτήρισε «συμβάσεις-φυτώρια διαφθοράς».

Εκτενή αναφορά έκανε και στον πρώην υπουργό της Κύπρου Ντίνο Μιχαηλίδη, χαρακτηρίζοντας τον «συνδετικό κρίκο» μεταξύ του Άκη Τσοχατζόπουλου και των εκπροσώπων της εταιρείας ΝΤΡΟΥΜΙΛΑΝ, η οποία «συνεστήθη αποκλειστικά για να μοιράσει τις μίζες» από την προμήθεια των ρωσικών όπλων.

Σε άλλο σημείο της αγόρευσή της, η εισαγγελέας ανέφερε ότι «ο Άκης Τσοχατζόπουλος ως πολιτικός μηχανικός είχε συλλάβει σχέδιο ξεπλύματος μέσω του real estate». Αναφερόμενη, μάλιστα, στον ισχυρισμό του Νίκου Ζήγρα ότι πήγαινε συνοδεία αστυνομικού από τη φρουρά του Άκη Τσοχατζόπουλου στα γραφεία της εταιρείας ΜΟΡΕΛΙΑ για να πάρει χρήματα, η εισαγγελέας είπε ειρωνικά «η ΕΛΑΣ στην υπηρεσία του υπουργού».

Source : http://www.kathimerini.com.cy


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου