Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Το ΔΝΤ υπέρ απόφασης της Fed

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ τάχθηκε την Πέμπτη υπέρ της απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να μην μειώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, λέγοντας ότι αυτή ήταν και η εισήγηση του ΔΝΤ.

«Προς το παρόν, αυτή ήταν η προσέγγιση που πάντα συνιστούσαμε», είπε η κ. Λαγκάρντ, μια ημέρα μετά που η Fed εξέπληξε τις αγορές με την απόφαση της να μην μειώσει το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αξίας 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι αναφέρθηκε στην πιθανότητα μείωσης του προγράμματος το Μάιο, αλλά το ΔΝΤ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει κατά της απόσυρσης "πολύ νωρίς και πολύ γρήγορα", ανησυχώντας για τον αντίκτυπο που θα έχει μια τέτοια ενέργεια στην παγκόσμια οικονομία.

Ο κ. Μπερνάνκι δήλωσε την Τετάρτη ότι η Fed έχει αποφασίσει να αναμένει περισσότερες ενδείξεις σε σχέση με την ενίσχυση της οικονομίας και της αγοράς εργασίας πριν προβεί σε μείωση των ομολόγων που αγοράζει. Τον Ιούνιο ο Κεντρικός Τραπεζίτης εκτιμούσε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει στα μέσα του 2014.

Η κ. Λαγκάρντ είπε στους δημοσιογράφους ότι αυτό ήταν που και το ΔΝΤ θεωρούσε ότι είναι στη σωστή πορεία.

"Το ΔΝΤ πάντα έλεγε ... ότι θα πρέπει να γίνει σταδιακά, ότι θα πρέπει να βασίζεται σε δεδομένα με σαφή ένδειξη για το τι θα πρέπει να είναι τα κριτήρια" για την απόσυρση του προγράμματος.

"Έτσι, σαφώς η απόφαση που κοινοποιήθηκε χθες, και τα διάφορα σχόλια που έγιναν από τον Πρόεδρο, δείχνουν ότι είναι ακριβώς αυτό που είχε υποστηρίξει και το Ταμείο", κατέληξε.

Πηγή : http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου