Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

ΥΠΟΙΚ: Η Κύπρος πρέπει να υπερβεί τους στόχους για την ενέργεια

Η Κύπρος όχι μόνο πρέπει να επιτύχει τους στόχοι της ΕΕ για την ενέργεια για το 2020, αλλά και να τους υπερβεί κατά πολύ, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Μιλώντας στην τελετή εγκαινίων της 9ης Έκθεσης Εξοικονόμησης Ενέργειας “SAVENERGY 2013” και της 6ης Έκθεσης Τεχνολογιών Νερού και Περιβάλλοντος “ENVIROTEC 2013”, στην Κρατική Έκθεση, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η περεταίρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών και της εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και η επέκταση των περιβαλλοντικών τεχνολογιών αποτελεί στόχο που αφορά τόσο το δημόσιο, όσο και τον ιδιωτικό τομέα.

Επιβάλλεται σύμπραξη και συστράτευση για να πετύχουμε τους στόχους και να μεγιστοποιήσουμε τις προοπτικές, είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Εξάλλου, ανέφερε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει διαχρονικά προβλήματα με το ενεργειακό κόστος και την έλλειψη νερού. Πρόσθεσε ότι κατά τα τελευταία χρόνια, τα προβλήματα αυτά εξελίχθηκαν σε κρίσεις, όπως με το υδατικό το 2008 και την ενεργειακή κρίση μετά το Μαρί, το 2011.

Συμπλήρωσε ότι έκτοτε έχουν γίνει σημαντικότητα βήματα, τόσο αναφορικά με την απεξάρτηση από τη βροχόπτωση, όσο και σε σχέση με την αποκατάσταση της παραγωγικής δυνατότητας της ΑΗΚ και την εισαγωγή των ΑΠΕ.

Ανέφερε τέλος ότι «δεν είμαστε ικανοποιημένοι, επειδή σημαντικά προβλήματα παραμένουν» αλλά και διότι «τεράστιες προοπτικές παραμένουν ανεκμετάλλευτες».

Πηγή : http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου