Στην 107η θέση από 143 χώρες βρίσκεται η Κύπρος σύμφωνα με τον χάρτη εκπροσώπησης των γυναικών –Βουλευτών στα εθνικά κοινοβούλια σ` ολόκληρο τον κόσμο, όπως αναφέρθηκε σε σημερινή εκδήλωση με τίτλο "Δημοκρατία της Ισότητας και Ενεργός Συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών στα κοινά" που διοργανώθηκε στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.
Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας είναι «Ψηφίζω Αλλαγή - Ψηφίζω Ισότητα στις ευρωεκλογές του 2014».
Η Διευθύντρια του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου Σουσάνα Παύλου είπε ότι στην Κύπρο όσον αφορά την εκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, «δυστυχώς υπάρχει οπισθοδρόμηση και δεν προχωρούμε μπροστά».
«Η οικονομική κρίση στην Κύπρο επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες. Οι γυναίκες διατρέχουν περισσότερο κίνδυνο για φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό. Αποτελούν την πλειοψηφία των μακροχρόνιων ανέργων. Μειώνονται τα επιδόματα για τις μονογονεϊκές οικογένειες που είναι 98% γυναίκες, για τις ηλικιωμένες γυναίκες, κ.λ.π.. Θεωρούμε ότι η ισότητα των φύλων δεν είναι θέμα αριθμών, δηλαδή αύξηση των αριθμών μόνο των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Είναι η αξιοποίηση των δεξιοτήτων, των εμπειριών, των ταλέντων όλων των πολιτών μιας χώρας και είναι αυτό μέρος της λύσης για την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε και στην Κύπρο, αλλά και στην Ευρώπη», πρόσθεσε.
Η αναπληρώτρια επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Αλεξάνδρα Ατταλίδου, σε χαιρετισμό της είπε ότι με την έναρξη της επίσημης επικοινωνιακής στρατηγικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις Ευρωπαϊκές Εκλογές 2014 η ανάγκη να αναληφθεί δράση για την εξασφάλιση της ίσης συμμετοχής των γυναικών και ανδρών στα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων γίνεται ακόμη πιο επιτακτική.
Ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα που υιοθέτησε στις 13 Μαρτίου 2012 σχετικά με τη συμμετοχή των γυναικών στις διαδικασίες λήψης πολιτικών αποφάσεων – ποιότητα και ισότητα, με εισηγήτρια την Φιλανδή Ευρωβουλευτή Sirpa Pietikäinen (ΕΛΚ, Φινλανδία), υποστηρίζει ότι για να εξασφαλισθεί η ισότητα των δύο φύλων στη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένων των εκλογικών συνδυασμών και των ύπατων αξιωμάτων της ΕΕ, χρειάζονται δεσμευτικά μέτρα και κυρώσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πιο συγκεκριμένα, το ψήφισμα καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να αναλάβουν δέσμευση την οποία να υιοθετήσουν όλα τα πολιτικά κόμματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, ότι θα ληφθούν μέτρα για την ενθάρρυνση της ενεργού συμμετοχής και εμπλοκής των γυναικών στην πολιτική ζωή και στις εκλογές, για την επίτευξη ουσιαστικής ισότητας στις εσωτερικές τους διαδικασίες λήψης αποφάσεων, στους ορισμούς για αιρετά αξιώματα και την περίληψη σε κομματικούς εκλογικούς συνδυασμούς.
Το ψήφισμα καλεί επίσης τα πολιτικά κόμματα σε ολόκληρη την Ευρώπη να καθιερώσουν σύστημα ποσοστώσεων για τους καταλόγους υποψηφίων για τα κομματικά όργανα και για τις εκλογές, στο βαθμό που είναι συμβατά με το εκλογικό σύστημα και εφόσον τα κόμματα καταρτίζουν τους εκλογικούς συνδυασμούς, ιδιαίτερα για τους συνδυασμούς που θα λάβουν μέρος στις ευρωεκλογές του 2014. Θεωρεί κορυφαία προτεραιότητα τη διαδικασία κατάρτισης των εκλογικών συνδυασμών με συμμετοχή ανδρών και γυναικών υποψηφίων στη βάση του «ένα προς ένα», δεδομένου ότι αποτελεί τον καλύτερο τρόπο
Όπως αναφέρεται, παρότι το 35% των ευρωβουλευτών είναι πλέον γυναίκες, ο μέσος όρος εκπροσώπησης των γυναικών στα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ παραμένει αμετάβλητος στο 24%. Μόνο το 23% των υπουργών είναι γυναίκες. Στην Κύπρο τα ποσοστά είναι ακόμη πιο χαμηλά. Οι εκλογικές ποσοστώσεις έχουν εισαχθεί με επιτυχία στη Γαλλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, τη Σλοβενία, την Πορτογαλία και την Πολωνία, και θα πρέπει να εξεταστούν ως πιθανή επιλογή, σημειώνει το κείμενο του ψηφίσματος.
Σύμφωνα με το ψήφισμα του ΕΚ απαραίτητα μέτρα για την προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική ζωή είναι η διαφάνεια στις διαδικασίες επιλογής για την τοποθέτηση ανδρών και γυναικών σε όργανα λήψης αποφάσεων, μεταξύ άλλων με τη δημόσια πρόσκληση για υποβολή βιογραφικών σημειωμάτων και βασίζοντας τη διαδικασία επιλογή στα προσόντα, τις ικανότητες και την αντιπροσωπευτικότητα. Παράλληλα τα κράτη μέλη πρέπει να αυξήσουν τα μέτρα υποστήριξης των γυναικείων οργανώσεων με την παροχή επαρκούς χρηματοδότησης, με πλατφόρμες συνεργασίας, και με εκστρατείες υπέρ της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών στις εκλογές.
Το ψήφισμα υπογραμμίζει ότι τα ΜΜΕ και η εκπαίδευση έχουν σημασία για την προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική και την αλλαγή των κοινωνικών στερεοτύπων. Είναι σημαντικό να ευαισθητοποιηθούν τα μέσα ενημέρωσης, και ιδιαίτερα η κρατική ραδιοτηλεόραση, σχετικά με την ανάγκη να εξασφαλιστεί δίκαιη και ισόρροπη κάλυψη των ανδρών και των γυναικών υποψηφίων στις εκλογές, και να παρακολουθούνται τα μέσα ενημέρωσης προκειμένου να εντοπίζονται τα κρούσματα μεροληψίας σε σχέση με το φύλο, όπως επίσης να προωθηθούν οι προσπάθειες για την εξάλειψη των στερεοτύπων και την ενθάρρυνση της προβολής των γυναικών ως ηγετών, μεταξύ άλλων με την προβολή γυναικών πολιτικών ως προτύπων, σε εθνικό, σε περιφερειακό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου, σε παρέμβαση της είπε ότι στην Ευρώπη το 24% είναι γυναίκες – Βουλευτές σε εθνικά κοινοβούλια, το 25% είναι γυναίκες - Υπουργοί σε Υπουργικά Συμβούλια, το 35% είναι γυναίκες - Βουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο, τρεις είναι γυναίκες-αντιπρόεδροι στο ΕΚ /14, το 1/3 είναι γυναίκες - Επίτροποι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 13,7% είναι γυναίκες - Μέλη Διοικητικών Συμβουλίων και το 3% είναι γυναίκες- Επικεφαλής Διοικητικών Συμβουλίων.
Στην Κύπρο, είπε, υπάρχει μία γυναίκα- Υπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, το 10,7% είναι γυναίκες - Βουλευτές στο εθνικό κοινοβούλιο, δεν υπάρχει καμία γυναίκα Δήμαρχος, το 17,5 % είναι γυναίκες - Μέλη σε Δημοτικά συμβούλια, το 20,8% είναι γυναίκες ανώτεροι κρατικοί λειτουργοί.
Στην Κύπρο, συνέχισε, υπάρχει ένας μικρός αριθμός διορισμένων γυναικών σε θέσεις Επιτρόπων και μία Γενική Λογίστρια, διορίστηκαν ελάχιστες γυναίκες υπουργοί από το 1960 -2013, ενώ καμία γυναίκα Πρόεδρος κράτους/Βουλής.
Ανέφερε, παράλληλα, ότι η επίτευξη του στόχου της ίσης συμμετοχής των γυναικών και των ανδρών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, θα επιφέρει την ισορροπία, η οποία θα αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τη σύνθεση της κοινωνίας και είναι απαραίτητη, ώστε να ενδυναμωθεί η δημοκρατία και να προωθηθεί η ορθή λειτουργία της τελευταίας.
Σημείωσε ότι η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και ειδικά στα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων συναντά εμπόδια, λόγω της κυρίαρχης κοινωνικο-οικονομικής κατάσταση αλλά και των ίδιων των δομών της πολιτικής.
Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014, η κ. Παπαδοπούλου διερωτήθηκε αν θα υπάρχει ίση εκπροσώπηση των ανδρών και των γυναικών στις προσεχείς ευρωεκλογές;, αν θα υπάρχει γυναίκα –υποψήφια πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά από 13 χρόνια ανδροκρατίας;, αν θα υπάρξει υποψήφια –γυναίκα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πρώτη φορά;
«Σύνθημα = ξεκάθαρο. Ας κάνουμε τη διαφορά-Μπορούμε. Καμία σύγχρονη δημοκρατία χωρίς την ισότητα των φύλων. Ας μην αφήσουμε τους άλλους να αποφασίσουν για εμάς - Ας συμμετάσχουμε. Μην αφήσεις άλλους να αποφασίσουν για σένα χωρίς εσένα . Ψήφισε και Γυναίκες», συμπλήρωσε.
Η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, στη δική της τοποθέτηση είπε ότι υποστηρίζει αμέριστα τις γυναίκες και έκανε αγώνες για τα συμφέροντα των γυναικών στην Κύπρο.
«Από την άδεια μητρότητας, όπου και πάλι υπήρξε δημόσια αντιπαράθεση γιατί κανείς δεν ακούει τι λέει ο άλλος, δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο…Θα πρέπει να είμαστε όλοι πάρα πολύ προσεχτικοί και ειδικά εσείς που διαμορφώνεται αποφάσεις μέσα στο δημόσιο χώρο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι σε συγκεκριμένη εκπομπή του ΡΙΚ δεν υπήρχε μία φορά καλεσμένη γυναίκα.
«Οραματίζουμε μια εκπροσώπηση της πατρίδας μας . Θέλω εκπροσώπηση σε όλα τα κόμματα. Πρέπει να έχουμε και στο σοσιαλιστικό κόμμα εκπροσώπηση. Πρέπει να έχουμε και στους φιλελεύθερους. Πρέπει να τους πιάσουμε όλους, διότι εκεί δεν εκπροσωπούμε κόμματα, εκπροσωπούμε το νησάκι μας. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Θα προκόψουμε», συμπλήρωσε η κ. Θεοχάρους.
Η κοινωνιολόγος Μαρία Αγγελή, η οποία εκπροσωπούσε το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου, παρουσιάζοντας την ευρωπαϊκή εκστρατεία για τη Δημοκρατία της ισότητας είπε ότι το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας είναι ψηφίζω αλλαγή, ψηφίζω ισότητα στις ευρωεκλογές του 2014.
Αλλά, συνέχισε, «για να μπορέσουμε να ψηφίσουμε για την αλλαγή και την ισότητα θα πρέπει να τα κόμματα, επιτελώντας το ρόλο τους ως φορείς προαγωγής ισότητας και δικαιοσύνης να προτείνουν βάση των κριτηρίων, τους αξιότερους των αξιότερων, και εφαρμόζοντας αυτό το κριτήριο είμαστε σίγουροι ότι η ισότητα στις προτεινόμενες λίστες θα επέλθει αυτόματα».
Άρα, είπε η κ. Αγγελή, το γεγονός ότι δεν υπάρχει ισότητα στις λίστες δηλώνει την αποτυχία ολόκληρης της κοινωνίας και των κομμάτων να εφαρμόσει συστήματα αξιολόγησης τα οποία να βασίζονται στην ισότητα και στην δικαιοσύνη.
Ανέφερε, επίσης, ότι η εκστρατεία κινείται σε δύο άξονες και πρόσθεσε ότι ο ένας άξονας περιλαμβάνει διαβουλεύσεις με όλους τους σχετικούς φορείς και με τα αποτελέσματα τους θα παραχθούν εθνικές στρατηγικές για την προώθηση της δημοκρατίας της ισότητας, και ο δεύτερος άξονας είναι η επικοινωνία.
Η Επίτροπος Διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου, σε χαιρετισμό της είπε ότι οι ποσοστώσεις είναι μια έννοια παρεξηγημένη στην Κύπρο που δέχεται πολεμική «χωρίς όμως να δούμε ότι όπου εφαρμόστηκε είχε εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα, όπως την Σουηδία όπου έχουμε θεαματικά βήματα ισόρροπης εκπροσώπησης των γυναικών σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς».
Διεθνώς, συνέχισε, υπάρχει πάρα πολύ πλούσια νομολογία για τις ποσοστώσεις και έχουν μπει κάποια κριτήρια όταν καλείται το δικαστήριο να πει αν είναι αντισυνταγματική μια ποσόστωση ή όχι, δηλαδή αν παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης.
«Έρχονται διεθνώς τα δικαστήρια και λένε ότι μία ποσόστωση είναι επιτρεπτό μέτρο και αφού ο στόχος της είναι να επιτευχθεί η ουσιαστική ισότητα μεταξύ ομάδων και κυρίως υπέρ μιας ομάδας, η οποία είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι έχει υποστεί για χρόνια διακρίσεις και επίσης εφόσον η ποσόστωση εφαρμόζεται ως ένα προσωρινό μέτρο.
Η ποσόστωση εφαρμόζεται προσωρινά, είπε, μέχρι ότου βοηθήσει στην καταπολέμηση προκαταλήψεων και στερεοτύπων και μέχρι ότου μπορέσουν να ανελιχτούν γυναίκες και να πιστή το κοινό ότι αυτές οι γυναίκες εντέλει κάνουν εξίσου καλά τη δουλειά τους όπως οι άντρες.
Ακολούθησαν παρεμβάσεις από εκπροσώπους κομμάτων, οι οποίοι είχαν παρευρεθεί στην εκδήλωση.
Πηγή : http://www.kathimerini.com.cy
Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας είναι «Ψηφίζω Αλλαγή - Ψηφίζω Ισότητα στις ευρωεκλογές του 2014».
Η Διευθύντρια του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου Σουσάνα Παύλου είπε ότι στην Κύπρο όσον αφορά την εκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, «δυστυχώς υπάρχει οπισθοδρόμηση και δεν προχωρούμε μπροστά».
«Η οικονομική κρίση στην Κύπρο επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες. Οι γυναίκες διατρέχουν περισσότερο κίνδυνο για φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό. Αποτελούν την πλειοψηφία των μακροχρόνιων ανέργων. Μειώνονται τα επιδόματα για τις μονογονεϊκές οικογένειες που είναι 98% γυναίκες, για τις ηλικιωμένες γυναίκες, κ.λ.π.. Θεωρούμε ότι η ισότητα των φύλων δεν είναι θέμα αριθμών, δηλαδή αύξηση των αριθμών μόνο των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Είναι η αξιοποίηση των δεξιοτήτων, των εμπειριών, των ταλέντων όλων των πολιτών μιας χώρας και είναι αυτό μέρος της λύσης για την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε και στην Κύπρο, αλλά και στην Ευρώπη», πρόσθεσε.
Η αναπληρώτρια επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Αλεξάνδρα Ατταλίδου, σε χαιρετισμό της είπε ότι με την έναρξη της επίσημης επικοινωνιακής στρατηγικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις Ευρωπαϊκές Εκλογές 2014 η ανάγκη να αναληφθεί δράση για την εξασφάλιση της ίσης συμμετοχής των γυναικών και ανδρών στα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων γίνεται ακόμη πιο επιτακτική.
Ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα που υιοθέτησε στις 13 Μαρτίου 2012 σχετικά με τη συμμετοχή των γυναικών στις διαδικασίες λήψης πολιτικών αποφάσεων – ποιότητα και ισότητα, με εισηγήτρια την Φιλανδή Ευρωβουλευτή Sirpa Pietikäinen (ΕΛΚ, Φινλανδία), υποστηρίζει ότι για να εξασφαλισθεί η ισότητα των δύο φύλων στη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένων των εκλογικών συνδυασμών και των ύπατων αξιωμάτων της ΕΕ, χρειάζονται δεσμευτικά μέτρα και κυρώσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πιο συγκεκριμένα, το ψήφισμα καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να αναλάβουν δέσμευση την οποία να υιοθετήσουν όλα τα πολιτικά κόμματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, ότι θα ληφθούν μέτρα για την ενθάρρυνση της ενεργού συμμετοχής και εμπλοκής των γυναικών στην πολιτική ζωή και στις εκλογές, για την επίτευξη ουσιαστικής ισότητας στις εσωτερικές τους διαδικασίες λήψης αποφάσεων, στους ορισμούς για αιρετά αξιώματα και την περίληψη σε κομματικούς εκλογικούς συνδυασμούς.
Το ψήφισμα καλεί επίσης τα πολιτικά κόμματα σε ολόκληρη την Ευρώπη να καθιερώσουν σύστημα ποσοστώσεων για τους καταλόγους υποψηφίων για τα κομματικά όργανα και για τις εκλογές, στο βαθμό που είναι συμβατά με το εκλογικό σύστημα και εφόσον τα κόμματα καταρτίζουν τους εκλογικούς συνδυασμούς, ιδιαίτερα για τους συνδυασμούς που θα λάβουν μέρος στις ευρωεκλογές του 2014. Θεωρεί κορυφαία προτεραιότητα τη διαδικασία κατάρτισης των εκλογικών συνδυασμών με συμμετοχή ανδρών και γυναικών υποψηφίων στη βάση του «ένα προς ένα», δεδομένου ότι αποτελεί τον καλύτερο τρόπο
Όπως αναφέρεται, παρότι το 35% των ευρωβουλευτών είναι πλέον γυναίκες, ο μέσος όρος εκπροσώπησης των γυναικών στα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ παραμένει αμετάβλητος στο 24%. Μόνο το 23% των υπουργών είναι γυναίκες. Στην Κύπρο τα ποσοστά είναι ακόμη πιο χαμηλά. Οι εκλογικές ποσοστώσεις έχουν εισαχθεί με επιτυχία στη Γαλλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, τη Σλοβενία, την Πορτογαλία και την Πολωνία, και θα πρέπει να εξεταστούν ως πιθανή επιλογή, σημειώνει το κείμενο του ψηφίσματος.
Σύμφωνα με το ψήφισμα του ΕΚ απαραίτητα μέτρα για την προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική ζωή είναι η διαφάνεια στις διαδικασίες επιλογής για την τοποθέτηση ανδρών και γυναικών σε όργανα λήψης αποφάσεων, μεταξύ άλλων με τη δημόσια πρόσκληση για υποβολή βιογραφικών σημειωμάτων και βασίζοντας τη διαδικασία επιλογή στα προσόντα, τις ικανότητες και την αντιπροσωπευτικότητα. Παράλληλα τα κράτη μέλη πρέπει να αυξήσουν τα μέτρα υποστήριξης των γυναικείων οργανώσεων με την παροχή επαρκούς χρηματοδότησης, με πλατφόρμες συνεργασίας, και με εκστρατείες υπέρ της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών στις εκλογές.
Το ψήφισμα υπογραμμίζει ότι τα ΜΜΕ και η εκπαίδευση έχουν σημασία για την προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική και την αλλαγή των κοινωνικών στερεοτύπων. Είναι σημαντικό να ευαισθητοποιηθούν τα μέσα ενημέρωσης, και ιδιαίτερα η κρατική ραδιοτηλεόραση, σχετικά με την ανάγκη να εξασφαλιστεί δίκαιη και ισόρροπη κάλυψη των ανδρών και των γυναικών υποψηφίων στις εκλογές, και να παρακολουθούνται τα μέσα ενημέρωσης προκειμένου να εντοπίζονται τα κρούσματα μεροληψίας σε σχέση με το φύλο, όπως επίσης να προωθηθούν οι προσπάθειες για την εξάλειψη των στερεοτύπων και την ενθάρρυνση της προβολής των γυναικών ως ηγετών, μεταξύ άλλων με την προβολή γυναικών πολιτικών ως προτύπων, σε εθνικό, σε περιφερειακό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου, σε παρέμβαση της είπε ότι στην Ευρώπη το 24% είναι γυναίκες – Βουλευτές σε εθνικά κοινοβούλια, το 25% είναι γυναίκες - Υπουργοί σε Υπουργικά Συμβούλια, το 35% είναι γυναίκες - Βουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο, τρεις είναι γυναίκες-αντιπρόεδροι στο ΕΚ /14, το 1/3 είναι γυναίκες - Επίτροποι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 13,7% είναι γυναίκες - Μέλη Διοικητικών Συμβουλίων και το 3% είναι γυναίκες- Επικεφαλής Διοικητικών Συμβουλίων.
Στην Κύπρο, είπε, υπάρχει μία γυναίκα- Υπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, το 10,7% είναι γυναίκες - Βουλευτές στο εθνικό κοινοβούλιο, δεν υπάρχει καμία γυναίκα Δήμαρχος, το 17,5 % είναι γυναίκες - Μέλη σε Δημοτικά συμβούλια, το 20,8% είναι γυναίκες ανώτεροι κρατικοί λειτουργοί.
Στην Κύπρο, συνέχισε, υπάρχει ένας μικρός αριθμός διορισμένων γυναικών σε θέσεις Επιτρόπων και μία Γενική Λογίστρια, διορίστηκαν ελάχιστες γυναίκες υπουργοί από το 1960 -2013, ενώ καμία γυναίκα Πρόεδρος κράτους/Βουλής.
Ανέφερε, παράλληλα, ότι η επίτευξη του στόχου της ίσης συμμετοχής των γυναικών και των ανδρών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, θα επιφέρει την ισορροπία, η οποία θα αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τη σύνθεση της κοινωνίας και είναι απαραίτητη, ώστε να ενδυναμωθεί η δημοκρατία και να προωθηθεί η ορθή λειτουργία της τελευταίας.
Σημείωσε ότι η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και ειδικά στα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων συναντά εμπόδια, λόγω της κυρίαρχης κοινωνικο-οικονομικής κατάσταση αλλά και των ίδιων των δομών της πολιτικής.
Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014, η κ. Παπαδοπούλου διερωτήθηκε αν θα υπάρχει ίση εκπροσώπηση των ανδρών και των γυναικών στις προσεχείς ευρωεκλογές;, αν θα υπάρχει γυναίκα –υποψήφια πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά από 13 χρόνια ανδροκρατίας;, αν θα υπάρξει υποψήφια –γυναίκα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πρώτη φορά;
«Σύνθημα = ξεκάθαρο. Ας κάνουμε τη διαφορά-Μπορούμε. Καμία σύγχρονη δημοκρατία χωρίς την ισότητα των φύλων. Ας μην αφήσουμε τους άλλους να αποφασίσουν για εμάς - Ας συμμετάσχουμε. Μην αφήσεις άλλους να αποφασίσουν για σένα χωρίς εσένα . Ψήφισε και Γυναίκες», συμπλήρωσε.
Η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, στη δική της τοποθέτηση είπε ότι υποστηρίζει αμέριστα τις γυναίκες και έκανε αγώνες για τα συμφέροντα των γυναικών στην Κύπρο.
«Από την άδεια μητρότητας, όπου και πάλι υπήρξε δημόσια αντιπαράθεση γιατί κανείς δεν ακούει τι λέει ο άλλος, δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο…Θα πρέπει να είμαστε όλοι πάρα πολύ προσεχτικοί και ειδικά εσείς που διαμορφώνεται αποφάσεις μέσα στο δημόσιο χώρο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι σε συγκεκριμένη εκπομπή του ΡΙΚ δεν υπήρχε μία φορά καλεσμένη γυναίκα.
«Οραματίζουμε μια εκπροσώπηση της πατρίδας μας . Θέλω εκπροσώπηση σε όλα τα κόμματα. Πρέπει να έχουμε και στο σοσιαλιστικό κόμμα εκπροσώπηση. Πρέπει να έχουμε και στους φιλελεύθερους. Πρέπει να τους πιάσουμε όλους, διότι εκεί δεν εκπροσωπούμε κόμματα, εκπροσωπούμε το νησάκι μας. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Θα προκόψουμε», συμπλήρωσε η κ. Θεοχάρους.
Η κοινωνιολόγος Μαρία Αγγελή, η οποία εκπροσωπούσε το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου, παρουσιάζοντας την ευρωπαϊκή εκστρατεία για τη Δημοκρατία της ισότητας είπε ότι το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας είναι ψηφίζω αλλαγή, ψηφίζω ισότητα στις ευρωεκλογές του 2014.
Αλλά, συνέχισε, «για να μπορέσουμε να ψηφίσουμε για την αλλαγή και την ισότητα θα πρέπει να τα κόμματα, επιτελώντας το ρόλο τους ως φορείς προαγωγής ισότητας και δικαιοσύνης να προτείνουν βάση των κριτηρίων, τους αξιότερους των αξιότερων, και εφαρμόζοντας αυτό το κριτήριο είμαστε σίγουροι ότι η ισότητα στις προτεινόμενες λίστες θα επέλθει αυτόματα».
Άρα, είπε η κ. Αγγελή, το γεγονός ότι δεν υπάρχει ισότητα στις λίστες δηλώνει την αποτυχία ολόκληρης της κοινωνίας και των κομμάτων να εφαρμόσει συστήματα αξιολόγησης τα οποία να βασίζονται στην ισότητα και στην δικαιοσύνη.
Ανέφερε, επίσης, ότι η εκστρατεία κινείται σε δύο άξονες και πρόσθεσε ότι ο ένας άξονας περιλαμβάνει διαβουλεύσεις με όλους τους σχετικούς φορείς και με τα αποτελέσματα τους θα παραχθούν εθνικές στρατηγικές για την προώθηση της δημοκρατίας της ισότητας, και ο δεύτερος άξονας είναι η επικοινωνία.
Η Επίτροπος Διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου, σε χαιρετισμό της είπε ότι οι ποσοστώσεις είναι μια έννοια παρεξηγημένη στην Κύπρο που δέχεται πολεμική «χωρίς όμως να δούμε ότι όπου εφαρμόστηκε είχε εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα, όπως την Σουηδία όπου έχουμε θεαματικά βήματα ισόρροπης εκπροσώπησης των γυναικών σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς».
Διεθνώς, συνέχισε, υπάρχει πάρα πολύ πλούσια νομολογία για τις ποσοστώσεις και έχουν μπει κάποια κριτήρια όταν καλείται το δικαστήριο να πει αν είναι αντισυνταγματική μια ποσόστωση ή όχι, δηλαδή αν παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης.
«Έρχονται διεθνώς τα δικαστήρια και λένε ότι μία ποσόστωση είναι επιτρεπτό μέτρο και αφού ο στόχος της είναι να επιτευχθεί η ουσιαστική ισότητα μεταξύ ομάδων και κυρίως υπέρ μιας ομάδας, η οποία είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι έχει υποστεί για χρόνια διακρίσεις και επίσης εφόσον η ποσόστωση εφαρμόζεται ως ένα προσωρινό μέτρο.
Η ποσόστωση εφαρμόζεται προσωρινά, είπε, μέχρι ότου βοηθήσει στην καταπολέμηση προκαταλήψεων και στερεοτύπων και μέχρι ότου μπορέσουν να ανελιχτούν γυναίκες και να πιστή το κοινό ότι αυτές οι γυναίκες εντέλει κάνουν εξίσου καλά τη δουλειά τους όπως οι άντρες.
Ακολούθησαν παρεμβάσεις από εκπροσώπους κομμάτων, οι οποίοι είχαν παρευρεθεί στην εκδήλωση.
Πηγή : http://www.kathimerini.com.cy
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου