Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Αναστασιάδης - Συνομιλίες αλλά σε ξεκάθαρη βάση

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διαμήνυσε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι επιθυμεί επενέναρξη των συνομιλιών και λύση του Κυπριακού, αλλά τον καλεί να ξεκαθαρίσει σε ποια βάση θα διεξαχθούν.

Σε επιστολή προς τον κ. Μπαν, το περιεχόμενο της οποίας αποκάλυψε το τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ορίζει το γενικό πλαίσιο που πρέπει να ισχύει, δηλαδή διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως προνοείται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Αναφέρει επίσης τους πυλώνες που πρέπει να υπάρχουν, όπως συμφωνίες κορυφής και ευρωπαϊκές αρχές, ενώ τονίζει την ενότητα του ομόσπονδου κράτους, στο οποίο θα μετατραπεί η Κυπριακή Δημοκρατία και ζητά εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις συνομιλίες.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει την πρότασή του για επιστροφή της Αμμοχώστου υπό ευρωπαϊκή εποπτεία, με αντάλλαγμα το απευθείας εμπόριο των Τουρκοκυπρίων από το λιμάνι της κατεχόμενης πόλης και το άνοιγμα κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

"Να μην επαναληφθεί η διεξαγωγή συνομιλιών για χάρη των συνομιλιών"

Σε συνέντευξή του στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό σταθμό του Λονδίνου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου για το Κυπριακό, εάν δεν αισθάνεται ότι έχουν γίνει όλες οι ενέργειες που να δίνουν προοπτική για επιτυχία.

"Το θέμα Δημητριάδη θα εξεταστεί μετά την επιστροφή μου από τις ΗΠΑ"

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης κλήθηκε να σχολιάσει και τις αντιδράσεις μετά τις επικρίσεις του εναντίον του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη.

Είπε ότι εμμένει σε μια βασική αρχή, ότι δεν ασχολείται με ζητήματα που αφορούν το εσωτερικό μέτωπο, όταν βρίσκεται στο εξωτερικό, προσθέτοντας ότι το θέμα του διοικητή θα εξεταστεί μετά την επιστροφή του στην Κύπρο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη, μέσω Λονδίνου, για να προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, την ερχόμενη Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου.

Τη Δευτέρα θα έχει συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν και γεύμα με τους πρεσβευτές των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πηγή : http://www.ikypros.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου