Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Αναλυτικά πως μας αξιολόγησε η Βελκουλέσκου στα μέλη του ΔΝΤ- Όλη η συνομιλία στην τηλεφωνική συνδιάσκεψη

-Θετικά αξιολόγησε η σκληρή γυναίκα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τα βήματα που γίνονται στην Κύπρο, προειδοποιώντας όμως ότι υπάρχουν μακροοικονομικοί κίνδυνοι
-Εκτιμά ότι απομένουν πολλά ακόμη να γίνουν στην Τράπεζα Κύπρου για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα
-Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμη σκέψεις για αξιοποίηση του χρυσού της ΚΤΚ
-Η αβεβαιότητα στα δημοσιονομικά παραμένει ακόμη και υποδεικνύει ότι το κλιμάκιο των δανειστών θα προβαίνει σε αξιολογήσεις κάθε τρεις μήνες


Το ΔΝΤ έδωσε στη δημοσιότητα τα πρακτικά από την τηλεφωνική συνδιάσκεψη των μελών του, με την Ντέλια Βελκουλέσκου, όπως διευθετήθηκε από την υπεύθυνη του Τμήματος Επικοινωνίας Άνγκελα Γαβίρια.

Από την συζήτηση και τις διευκρινίσεις που έδωσε η κυρία Βελκουλέσκου, διαφαίνεται το μέγεθος της ικανοποίησης των διεθνών δανειστών, από την πρώτη αξιολόγηση της Κύπρου, μετά την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Εντούτοις, υποδεικνύεται ότι ο δρόμος της δημοσιονομικής αναπροσαρμογής είναι ακόμη μεγάλος, με την Τράπεζα Κύπρου να καλείται να φτιάξει ένα φιλόδοξο επιχειρηματικό σχέδιο βιωσιμότητας, το οποίο θα εξετάσουν οι δανειστές, όταν θα λάβει την τελική του μορφή.
Πιο κάτω παρατίθεται αυτούσιο, όλο το κείμενο της συνομιλίας:

Άνγκελα Γαβίρια: Σας ευχαριστώ. Καλώς ήλθατε στην τηλεδιάσκεψη για την ολοκλήρωση της αποστολής στην Κύπρο, για να συζητήσουμε τις αρχές της πρώτης αναθεώρησης του οικονομικού προγράμματος της χώρας, η οποία υποστηρίζεται, από την πλευρά του ΔΝΤ.

Έχουμε δημοσιεύσει μια κοινή δήλωση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά με τη σύναψη αυτής της επίσκεψης. Επιτρέψτε μου να εισάγω τώρα την Επικεφαλής της Αποστολής για την Κύπρο, Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία θα προχωρήσει σε σύντομες παρατηρήσεις και ακολούθως θα απαντήσει, σε όποιες ερωτήσεις, έχετε.

Ντέλια Βελκουλέσκου: Σας ευχαριστώ και γεια σε όλους. Επιτρέψτε μου να αρχίσω, με μία σύντομη επισκόπηση για το πού βρισκόμαστε, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αποστολής. Αυτή η κριτική, αξιολογεί την πρόοδο προς την υλοποίηση των στόχων του προγράμματος. Οι στόχοι αυτοί είναι η αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της δημοσιονομικής βιωσιμότητας η οποία, σε συνδυασμό με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είναι αναγκαία για την αποκατάσταση της βιώσιμης μακροπρόθεσμης ανάπτυξης Κύπρος .
Κατά την πρώτη επανεξέταση, διαπιστώθηκε ότι το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο, με τις Κυπριακές Αρχές να έχουν σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο, προς την επίτευξη των στόχων τους.
Πρώτον, η Τράπεζα Κύπρου, που, μαζί με την Λαϊκή Τράπεζα, τέθηκε υπό το μικροσκόπιο το Μάρτιο, έχει πλέον ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση των συνήθεις εργασιών της ν λόγω τράπεζας, αν και απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν, ώστε η τράπεζα να προσαρμόσει το επιχειρηματικό της μοντέλο στα νέα δεδομένα.
Δεύτερον, υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των άλλων τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της ανακεφαλαιοποίησης και αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού. Αυτό θα γίνει με πόρους του προγράμματος, όπως απαιτείται και δεν θα απαιτείται η συμμετοχή των καταθετών.
Τρίτον, οι αρχές αναπτύσσουν ένα ορόσημο με βάση τον οδικό χάρτη που έχει σχεδιαστεί, για να χαλαρώσουν σταδιακά οι έλεγχοι των κεφαλαίων με μεθοδευμένο τρόπο, σύμφωνα πάντα με την πρόοδο της συνολικής στρατηγικής των τραπεζών. Οι Κυπριακές Αρχές στοχεύουν να δημοσιεύσουν αυτό τον οδικό χάρτη.
Τέταρτον, θα ληφθούν μέτρα για να ενισχυθεί η εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα και η ρύθμιση του, ώστε να ενισχυθεί η εφαρμογή η πολιτική κατά της νομιμοποίησης των εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Όσον αφορά τις δημοσιονομικές πολιτικές, τα μέτρα που εφαρμόζονται, από το τέλος του περασμένου έτους, μέχρι τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, σε συνδυασμό με τη συνετή εκτέλεση του προϋπολογισμού, έχουν οδηγήσει σε μια καλύτερη δημοσιονομική απόδοση.
Παρ 'όλα αυτά, εξακολουθεί να υφίσταται η μεγάλη αβεβαιότητα που περιβάλλει τις μακροοικονομικές προοπτικές και απαιτείται η συνέχιση της δημοσιονομικής σύνεσης, για να προχωρήσουμε μπροστά.
Τέλος, σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι Κυπριακές Αρχές έχουν επιφορτιστεί με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, για τον εκσυγχρονισμό των δημοσιονομικών θεσμών τους. Θα ήθελα να υπογραμμίσω δύο παραδείγματα.
Πρώτον, η διαχείριση των εσόδων, θα πρέπει να αναθεωρηθεί για να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητά της και να βελτιωθεί η ικανότητα είσπραξης φόρων. Οι αρχές θα λάβουν επίσης μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Δεύτερον, οι αρχές θα προχωρήσουν στη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας για τη βελτίωση της στόχευσης της, επεκτείνοντας την κάλυψη του σε εκείνους που έχουν ανάγκη, αλλά δεν περιλαμβάνονται τώρα μέσα στο σύστημα.
Αυτό κρίνεται ως ζωτικής σημασίας κίνηση, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, καθώς η οικονομία βρίσκεται σε περίοδο προσαρμογής και η ανεργία έχει φτάσει σε απαράδεκτα επίπεδα.
Εν ολίγοις, οι αρχές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση του προγράμματος και έχουν δημιουργήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για τους επόμενους μήνες.
Υπάρχουν ακόμη μεγάλοι κίνδυνοι, οι οποίοι εξακολουθούν να δυσκολεύουν τις προοπτικές, γι’ αυτό η δημοσιονομική σύνεση και η ισχυρή και έγκαιρη εφαρμογή της πολιτικής είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος.

Ερευνητής: Είπατε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν για την Τράπεζα Κύπρου, ώστε να προσαρμόσει το επιχειρηματικό της μοντέλο στις νέες συνθήκες. Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα που έχετε εντοπίσει; Και το δεύτερο ερώτημα είναι σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Ποιες νομίζετε ότι θα είναι οι συνέπειες, μακροπρόθεσμα, για το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης από την κρίση στην Κύπρο;

Ντέλια Βελκουλέσκου: Στην πρώτη ερώτησή σας, η Τράπεζα της Κύπρου θα πρέπει να προετοιμάσουν τη δική της επιχείρηση και το σχέδιο αναδιάρθρωσης, για να αποδείξει ότι είναι βιώσιμη. Δεν προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα σε αυτό το σημείο. Εμείς θα πρέπει να επανεξετάσουμε τα σχέδια αναδιάρθρωσης, από τη στιγμή που θα βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Όσον αφορά τη δεύτερη ερώτησή σας, δεν είμαι σε θέση να απαντήσω στην ερώτησή σας, που αφορά ευρύτερα ζητήματα της ευρωζώνης.

Ερευνητής: Ήθελα απλώς να έχω τις απόψεις σας, σχετικά με το πώς βλέπετε τους βασικούς βραχυπρόθεσμους κινδύνους αυτή τη στιγμή. Μιλήσατε για σύννεφα αστάθειας.

Ντέλια Βελκουλέσκου: Οι βασικοί βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι σχετίζονται με τις μακροοικονομικές αβεβαιότητες, που αφορούν την εξέλιξη της ύφεσης, που προέρχεται από: την βαθιά αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα που έχει ήδη λάβει χώρα, την επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου και των διοικητικών περιορισμών, που ήταν απαραίτητοι για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και από την ανάγκη να προσαρμογής του επιχειρηματικού μοντέλου της Κύπρου μακριά από την μεγάλη εξάρτηση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Ερευνητής: Θα ήθελα να ξέρω πότε έχει προγραμματιστεί η επόμενη αναθεώρηση.

Ντέλια Βελκουλέσκου: Το πρόγραμμα της Κύπρου είναι σε τριμηνιαία βάση επανεξέτασης. Αυτό σημαίνει ότι η Τρόικα, θα επισκέπτεται κάθε τρεις μήνες την Κύπρο από τώρα και στο εξής, για να επανεξετάζει την πρόοδο στην εφαρμογή των πολιτικών του προγράμματος.

Ερευνητής: Μιλήσαμε λίγο για την Τράπεζα Κύπρου και την ανακεφαλαιοποίηση. Υπό το φως των βραχυπρόθεσμων κινδύνων που μόλις μας εξηγήσατε για τους μακροοικονομικούς κινδύνους της, είστε σίγουροι ότι το 12 τοις εκατό με δείκτη, core Tier 1, είναι αρκετό για να πάρει την τράπεζα μέχρι το τέλος της περιόδου του προγράμματος;

Ντέλια Βελκουλέσκου: Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ως αρχή εξυγίανσης, έχει αξιολογήσει τους κινδύνους για το μέλλον και αποφάσισε να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζα Κύπρου, με βάση μια πρόσφατη ανεξάρτητη αξιολόγηση της εύλογης αξίας των ισολογισμών της. Το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης έδειξαν ότι ο δείκτης core Tier 1 και το 12%, λαμβάνει υπόψη τις απώλειες που θα υπάρξουν στο μέλλον και μπορεί να αντέξει τους κινδύνους. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ προσεκτικά καθώς προχωράμε.

Ερευνητής: Πότε θα αρθεί πλήρως ο έλεγχος των κεφαλαίων; Κάποιοι έχουν πει σε δύο χρόνια. Θα μπορούσαν να αρθούν νωρίτερα;

Ντέλια Βελκουλέσκου: Όπως είπα, οι αρχές αναπτύσσουν έναν οδικό χάρτη για την άρση των διοικητικών περιορισμών και ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Αυτός ο χάρτης πορείας θα πρέπει να συνδέεται με συγκεκριμένα χρονικά ορόσημα στο πλαίσιο της στρατηγικής του κυπριακού τραπεζικού τομέα, όπως περιέγραψα προηγουμένως, σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση του συνόλου του τραπεζικού τομέα.
Ο οδικός χάρτης θα δημοσιευθεί. Δεν υπόκειται σε χρονικό περιορισμό, δεδομένου ότι εξαρτάται από το πότε οι αρχές θα είναι σε θέση να υλοποιήσουν τα συγκεκριμένα ορόσημα. Θα πρέπει επίσης να συνδέεται με τις εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα στο σύνολό τους, την κατάσταση της ρευστότητας των τραπεζών, και τις εξελίξεις στον τομέα των καταθέσεων.

Ερευνητής: Υπάρχουν κάποιες σκέψεις για το ρόλο του χρυσού της ΚΤ, στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής;
Ντέλια Βελκουλέσκου: Αυτό εξετάζεται. Ωστόσο, κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί σε αυτό το σημείο, από αυτή την άποψη.

Ερευνητής: Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ πρόκειται να συζητήσει τα στοιχεία αυτά στις 20 Σεπτεμβρίου και πιθανώς από τις αρχές του Σεπτεμβρίου να υποβάλετε την έκθεσή σας και μέχρι το τέλος του Αυγούστου, να έχουμε τα μακροοικονομικά στοιχεία του δεύτερου τριμήνου. Εάν αυτά τα στοιχεία δείχνουν διαφορετικά αποτελέσματα από ό, τι οι προβλέψεις, μπορεί να αναθεωρήσετε την αναφορά σας στο Διοικητικό Συμβούλιο;

Ντέλια Βελκουλέσκου: Σίγουρα. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω το χρονοδιάγραμμα: περιμένουμε το διοικητικό συμβούλιο να επανεξετάσει την έκθεσή μας για την Κύπρο γύρω στα μέσα Σεπτεμβρίου και πράγματι, οι τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου για την ανάπτυξη θα τα έχουμε στα μέσα του Αυγούστου.

Εμείς θα ενημερώσει το Διοικητικό μας Συμβούλιο στις αρχές Σεπτεμβρίου, εάν δηλαδή υπάρξουν οποιεσδήποτε σημαντικές εξελίξεις που είναι διαφορετικές από τις τρέχουσες προβλέψεις. Θα επανέλθουμε εδώ σε τρεις μήνες, όπου και θα εξετάσουμε σε αυτό το σημείο αν η αναθεώρηση είναι αναγκαία, λαμβάνοντας υπόψη την δεύτερη αποδέσμευση των δεδομένων, καθώς και κάθε άλλη πληροφορία που θα είναι διαθέσιμη εκείνη την εποχή.
Source: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου