Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Ελλάδα: Aύξηση των επ’ αυτοφώρω συλλήψεων για εμπρησμούς

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του
60χρονου που συνελήφθη προχθές τη νύχτα στη Βαρυμπόμπη
Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε χθες ο εισαγγελέας σε βάρος του 60χρονου, που συνελήφθη προχθές τη νύχτα στη Βαρυμπόμπη κατηγορούμενος για απόπειρα εμπρησμού.

Σήμερα μάλιστα αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του 3ου τακτικού ανακριτή προκειμένου να απολογηθεί. 

Από την έρευνα Αστυνομίας και Πυροσβεστικής φέρεται να προέκυψε με βεβαιότητα ότι κατά τη στιγμή της σύλληψής του ο 60χρονος προσπαθούσε να προκαλέσει πυρκαγιά. Είχε κόψει το σύρμα της περίφραξης που εμπόδιζε την πρόσβαση στο δάσος, είχε συγκεντρώσει κλαδιά και κουκουνάρια, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν αναπτήρες και μπιτόνι με εύφλεκτο υγρό. Επιπλέον, είχε αφαιρέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας από το αυτοκίνητό του.

Τον 60χρονο εντόπισαν αστυνομικοί της Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, που περιπολούσαν στην περιοχή. Δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την παρουσία του στο σημείο, ενώ κατά πληροφορίες στη θέα των αστυνομικών προσπάθησε να εξαφανίσει τα στοιβαγμένα κλαδιά και κουκουνάρια. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, ο 60χρονος κατέθεσε στους αστυνομικούς ότι βρισκόταν στο σημείο προκειμένου να μαζέψει... πέτρες.

Ο συλληφθείς είναι πρώην αυτοκινητιστής και μένει στην περιοχή του Βαρνάβα. Προ περίπου δεκαπέντε ετών είχε συλληφθεί και κατηγορηθεί για λαθροϋλοτομία. Τόσο από την Αστυνομία όσο και από την Πυροσβεστική γίνεται προσπάθεια να διαπιστωθεί εάν ο 60χρονος ευθύνεται για τις δύο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη Βαρυμπόμπη, η πρώτη το βράδυ της 17ης Ιουλίου και η δεύτερη τη νύχτα της περασμένης Δευτέρας. Από τις σαρώσεις στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας θα επιχειρηθεί να διαπιστωθεί εάν τα επίμαχα χρονικά διαστήματα ο συλληφθείς βρισκόταν κοντά στα σημεία όπου εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές.

Στο μεταξύ, αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τις συλλήψεις εμπρηστών το 2013 σε σχέση με τα προηγούμενα έτη έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής. Από την επεξεργασία τους προκύπτει ότι το τρέχον έτος ο αριθμός των συλλήψεων που έγιναν μέσα στα όρια του αυτόφωρου αυξήθηκε κατά 57% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Συγκεκριμένα, το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου συνελήφθησαν 115 άτομα, ενώ πέρυσι ο αριθμός τους ήταν «μόλις» 73. Μάλιστα, η αύξηση συνδυάζεται με ταυτόχρονη σημαντική μείωση στις ενάρξεις πυρκαγιών, καθώς αντί 6.434 πέρυσι έχουν φέτος περιοριστεί στις 3.622. 

Ταυτόχρονα, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα έχουν σχηματιστεί δικογραφίες σε βάρος 248 κατηγορουμένων για πρόκληση αγροτοδασικών πυρκαγιών. Τέλος, από τα στοιχεία της ΔΑΕΕ προκύπτει ότι σε ποσοστό 47,8% οι πυρκαγιές αποδίδονται σε εμπρησμό από πρόθεση, σε ποσοστό 27,2% σε εμπρησμό από αμέλεια και σε ποσοστό 7% σε φυσικά αίτια.

Πηγή: http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου