Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Ακρωτηρίασε ένα άγαλμα από απροσεξία

Το τραυματισμένο άγαλμα της Παναγίας, έργο του Τζιοβάνι ντ Αμπρότζιο, θεωρείτο ανεκτίμητο. Οπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, ο τουρίστας που το έσπασε είναι ένας Αμερικανός από το Νιου Φέρφιλντ του Κονέκτικατ. Δεν έγινε γνωστό πώς ακριβώς συνέβη το ατύχημα.

Σύμφωνα με τον φρουρό της ασφάλειας του Μουσείου ο Αμερικανός συνέκρινε το δικό του χέρι με αυτό του αγάλματος με τα γνωστά αποτελέσματα. Ο φρουρός προσπάθησε να τον σταματήσει, αλλά ήταν πλέον αργά. Παραμένει άγνωστο ποια θα είναι τα έξοδα της αποκατάστασης της ζημίας ή αν κάτι τέτοιο είναι δυνατόν.

Ο Τίμοθι Βέρντον, ο Αμερικανός υπεύθυνος του γραφείου της επισκοπής για την πολιτισμική κληρονομιά και διευθυντής του Μουσείου, κατακεραύνωσε τη συμπεριφορά του συμπατριώτη του τονίζοντας ότι το δάκτυλο δεν ήταν «αυθεντικό», είχε προστεθεί σε μεταγενέστερο χρόνο προκειμένου να αποκαταστήσει μία παλιότερη ζημία. «Στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που ζούμε οι επισκέπτες των μουσείων οφείλουν να γνωρίζουν τον πρώτο κανόνα τέτοιων “δραστηριοτήτων”, που είναι μην αγγίζετε τα εκθέματα», τόνισε.

Τα εκθέματα στα περισσότερα μουσεία της Φλωρεντίας φυλάσσονται σε ασφαλείς αποθήκες και στις θέσεις τους έχουν τοποθετηθεί αντίγραφα. Κάθε φορά που εκτίθεται κάποιο πρωτότυπο έργο, τα μέτρα ασφάλειας είναι ασφυκτικά.

Ο απρόσεκτος τουρίστας δεν πρόκειται να διωχθεί, ούτε θα του επιβληθεί πρόστιμο. Το μουσείο διαθέτει μόνιμη ομάδα συντηρητών που θα αποκαταστήσουν πλήρως τη ζημία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα έργο τέχνης καταστρέφεται εξαιτίας απροσεξίας. Το 2010 μία γυναίκα έπεσε πάνω στον πίνακα του Πικάσο «Ο ηθοποιός», στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, και τον έσκισε, ενώ το 2006 ένας άνδρας επισκέπτης του Μουσείου Φιτζουίλιαμ στο Κέιμπριτζ πάτησε πάνω στο κορδόνι του, έπεσε και έσπασε τρία ανεκτίμητα βάζα της δυναστείας Τσινγκ, του 17ου αιώνα.

Source: http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου