Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Συνεργατισμός: Οι 18 ΣΠΕ που θα μείνουν

Το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στον Συνεργατισμό θα συζητηθεί αύριο σε έκτακτη συνεδρία η Επιτροπή Εμπορίου. Ποιες θα είναι οι 18 ΣΠΕ που θα μείνουν.

Η ανακεφαλαιοποίηση του συνεργατισμού που με βάση το ακραίο σενάριο της Pimco ανέρχεται σε €1,5 δισ. θα αποτελέσει το κύριο θέμα συζήτησης. Τα 93 συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα θα γίνουν 18 ενώ τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης. 

Ένα από τα καυτά ζητήματα που επίσης θα συζητηθούν είναι πως θα γίνει η επανάκτηση των μετοχών καθώς Με την ανακεφαλαιοποίηση του συνεργατισμού το κράτος καθίσταται ο κύριος μέτοχος. Δεν αποκλείεται να συζητηθεί και το θέμα τη μεταφορά της εποπτείας του συνεργατισμού στην ΚΤ μετά ειδικά την νέα παρέμβαση της ΕΚΤ που τονίζει ότι τα νομοσχέδια που ψήφισαν οι κυπριακές αρχές δεν ξεκαθαρίζουν ότι ο έφορος των συνεργατικών πρέπει να συμμορφώνεται πλήρως με τις υποδείξεις του διοικητή της ΚΤ.

Στη συνεδρία κλήθηκαν να παραστούν ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο διοικητής της ΚΤ Πανίκος Δημητριάδης, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου εμπορίου, ο γενικός διευθυντής του συνεργατισμού Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης και ο έφορος εποπτείας και ανάπτυξης συνεργατικών ιδρυμάτων Κωνσταντίνος Λύρας.

Πως θα γίνει η μείωση σε 18

Μέχρι την άνοιξη του 2014 θα έχει ολοκληρωθεί η συρρίκνωση των Συνεργατικών Πιστωτικών Εταιρειών με την δημιουργία των 18 νέων. Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο»:

Στη Λευκωσία: Από τις 36 ΣΠΕ θα παραμείνουν έξι

•Ο κύριος όγκος θα απορροφηθεί από τις συνεργατικές εταιρείες Λευκωσίας, Στροβόλου, Λακατάμιας και Λήδρας.

•Η ΣΠΕ Ταμασού θα απορροφήσει αυτές που καλύπτουν τα χωριά της Πιτσιλιάς.

•Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν η ΣΠΕ Λατσιών ή η ΣΠΕ Πέρα Χωριού – Νήσου θα απορροφήσει τις εταιρείες σε αυτή την πλευρά της Λευκωσίας

Επιπλέον στη Λευκωσία θα βρίσκονται και οι 4 νέες παγκύπριες κλαδικές, μια του Στρατού και της Αστυνομίας, μια Συνεργατική όλων των εκπαιδευτικών, μία των δημοσίων υπαλλήλων και μια των ημικρατικών Οργανισμών.

Στη Λεμεσό: Από τις 16 θα παραμείνουν 3

•Η ΣΠΕ Λεμεσού θα συνεχίσει κανονικά αυτόνομα την πορεία της..

•Από τις υπόλοιπες 15 ΣΠΕ θα παραμείνουν μόνο 2, με τη μια να καλύπτει την ανατολική πλευρά της επαρχίας και την άλλη τη δυτική περιοχή.

Στη Λάρνακα: Από τις 15 ΣΠΕ θα παραμείνουν 3

•Τον ρόλο της απορρόφησης των μικρότερων θα αναλάβουν οι ΣΠΕ Αμμοχώστου, Αραδίππου και Μακράσυκας.

Στην Αμμόχωστο και στην Πάφο θα παραμείνει μόνο μια ΣΠΕ, αντίστοιχα. Η ΣΠΕ Παραλιμνίου θα απορροφήσει τις άλλες 9 ΣΠΕ, με εξαίρεση τις κλαδικές, και στην Πάφο το Ελληνικό Συνεργατικό Ταμιευτήριο τις άλλες 15 ΣΠΕ και πάλι με εξαίρεση τις κλαδικές.

Πηγή: http://cyprusnews.eu/

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου